Dizajn

11 najhitreje rastočih hotelskih trendov ...

... v notranjem opremljanju

8/25/2013, 9:24 PM

11 najhitreje rastočih hotelskih trendov ...

Sodobni hoteli se spretno prilagajajo hitrim družbenim spremembam s kreativno ponudbo. V tem članku bomo zajeli 11 trendov v notranjem oblikovanju hotelov, ki oblikujejo današnjo ponudbo. Z zagotavljanjem visoko individualiziranih izkušenj lastniki hotelov spreminjajo bivalne enote v izjemno doživetje.

1. Lobiji so dinamični večnamenski prostori Hoteli se osredotočajo na prvi vtis, ki naj bo presenečenje. Pomen lobijev narašča, saj postajajo družabni prostor. Z novimi poslovnimi potovalnimi trendi naj bi hotelski lobiji zagotavljali večnamenski prostor tako za priložnostne kot tudi formalne pogovore ter delo na prenosnih računalnikih. Tovrstne spremembe ne zmanjšujejo pomena kavča in klubske mizice, opozarjajo pa na spremembe in potrebo po razčlenitvi prostorov na družabne in tudi bolj intimne. Spremembe zahtevajo udobno in funkcionalno pohištvo. Bolj ekstravagantni lobiji nudijo tudi velike zelene stene, notranje slapove, velike lestence in multimedijske postaje.

2. Notranja oprema hotelske sobeKlasična postelja z nočno omarico, mizo in omaro ni več dovolj. Današnji gostje pričakujejo presenečenja tudi daleč stran od doma. Prav zato sodobni hotelski prostori iščejo unikatnost. Velika televizija in dodaten naslanjač poleg velike postelje sta le dve ključni 'sestavini' modne hotelske sobe. Tudi barvna eksplozija in eklektična mešanica dekorativnih predmetov pritegne goste, ki želijo doživeti edinstveno nastanitev.

3. Spa kopalnicaKopalnica ni samo pomožni prostor, ki bi zasedal najmanjši prostor, ampak se širi tudi v prostor sobe. Sodobni turist pričakuje na potovanjih več, kot ima na voljo doma. Hotelska spa kopalnica je odprt in vabeč prostor, ki vabi k sprostitvi in obljublja kratkotrajno razkošje. Suite, razkošne prhe, velike kadi, umivalniki, brisače, lepotilni predmeti in veliko prostora - to je sodobna hotelska spa kopalnica.

4. Ne le restavracija, pač pa celovito kulinarično doživetjeKuhanje je umetnost, zato naj bo kuhinja svojevrsten 'razstavni prostor'. Nekatere hotelske restavracije so s prenovo postale nepozabni prostori. Kulinarika je področje, kjer ustvarjalnost potiska občutke v nove višave.

5. Zabrisane mejeNačelo senzoričnih izkušenj ima dolgo tradicijo. To načelo upoštevajo sodobne hotelske storitve. Hotelske sobe in lobiji se preko velikih teras odpirajo v naravo, le-ta pa prihaja v notranjost na najrazličnejše načine. Lesene obloge, kamnite dekoracije, bujno zelenje, notranji slapovi – to so le nekateri od elementov, ki sprostijo napetost hotelskih gostov.

6. Zelene lastnostiSkrb za trajnost je občutljivo vprašanje za lastnike hotelov, saj se trudijo za zmanjšanje kratkoročnih stroškov. Skrb za trajnosten razvoj vodi včasih do inovativnih idej. Velika okna za naravno razsvetljavo, naravni gradbeni materiali, zelene stene in zelene strehe, zaboji za recikliranje, elektronske vodovodne pipe, lokalno pridelana hrana, recikliranje odpadnih voda in zbiranje deževnice za namakanje trat so le nekateri zeleni trendi sodobnih hotelov.

7. Lokalna umetnostKakšna škoda, da se sodobna arhitektura pogosto odmakne od lokalnih značilnosti. Tako lahko opazujemo hotele, hiše, njihova zasnova pa nam ne pove ničesar o sami lokaciji. Na srečo je vedno več lastnikov hotelov, ki se zavedajo, da lokalna umetnost izboljša dojemanje kraja in ustvari pristno izkušnjo. Preko majhnih skulptur, fotografij, umetniških del in velikih inštalacij se lahko mesto, pokrajina vključuje v hotelsko podobo. Tantalo Hotel (fotografija zgoraj) je dober primer sodobne umetnosti, ki dopolnjuje sodoben dizajn.

8. Preobremenjenost s tehnologijoNe išče vsakdo tehnološko napredne nastanitve daleč proč od doma. Ravno nasprotno – ljudje se v času počitnic radi odklopijo. Kljub temu se hoteli osredotočajo na 'priklopljenost' gostov, saj – vsaj ko gre za poslovni turizem – tehnologiji prijazna soba spodbuja in omogoča nemoten potek dela in dolgoročno zvestobo gostov. Novi hoteli ponujajo možnost prilagajanja osvetlitve, klimatskih naprav in celo žaluzij preko pametnih telefonov, kar se pogosto izkaže kot dober poslovni pristop. Drug trend so tablični telefoni ob prijavi, s katerimi gostje upravljajo vse procese v sobi in tudi spletno povezavo.

9. Manj vzorcev, več barv in teksturKo smo nekje daleč stran, imamo ponavadi več časa za raziskovanje čutov. To je verjetno razlog, zakaj hotelske sobe izpustijo vidno vznemirjenje z vzorci in s teksturami. Gostje lahko občutijo to kot nepozabno doživetje, ki ga bodo želeli ponoviti. Svetle barve oživijo prostore in umirijo veselo vzdušje. Tudi eksplozija barv v hotelski sobi je svojevrstno doživetje.

10. Individualiziran prostorSpomin na hotelsko izkušnjo ostane v gostu še dolgo časa, če je nastanitvena izkušnja edinstvena. Prav zaradi tega lastniki hotelov individualizirajo prostore, kot še nikoli prej. Tudi tematske sobe imajo močan vpliv, še posebej, ker obiskovalci doživijo le eno naenkrat.

11. Dom, ki je daleč stran od domaHotelske sobe zagotavljajo udobje in občutek doma daleč stran od doma. Ni pomembno, kako razkošna, tehnološko napredna in tematsko osupljiva je soba, udobje je najpomembnejši dejavnik. Leseni dodatki, dekorativni predmeti, preproge, zavese, kamin, televizija … pripomorejo k nepozabnemu bivanju.

Freshome.com, priredba Ambient dizajn
Foto: www.freshome.com  

Nazaj na vrh

Morda vas zanima tudi

Moderno-klasično stanovanje v Barceloni z izjemnim interierjem

Leta 2018 je Meritxell Ribe - Room Studio v Barceloni prenovil stanovanje iz sredine prejšnjega stoletja. Oblikovalci so klasične arhitekturne prvine združili s trendnimi barvami ter z moderno notranjo opremo, da je nastalo domovanje z osupljivim interierjem, ki je tako klasičen kot tudi moderen. Več

Sodobna podeželska hiša, obdana z naravo

Sodobna podeželska hiša, obdana z naravo, se nahaja v Redwood Cityju v Kaliforniji. Sodobno hišo je leta 2017 oblikovalo podjetje Feldman Architecture. Več

Moderno stanovanje v Barceloni z vabečim vzdušjem

Čudovito svetlo stanovanje, ki se nahaja v Barceloni v Španiji, je leta 2017 prenovil in zasnoval Meritxell Ribé - Room Studio. Oblikovalci so združili skandinavski stil z mediteranskimi vplivi, pri tem pa so uporabili naravne materiale, vzorčasto keramiko in mehke pastelne odtenke, ki ustvarijo vabeče in toplo vzdušje. Več

Sodobno stanovanje v Milanu z ozko spalnico

Sodobno stanovanje, ki ga je leta 2018 oblikoval Studio Cichetti Viscardi, se nahaja v Milanu v Italiji. Stanovanje ima zelo prostoren dnevno-bivalni prostor, vendar izredno ozko spalnico, zato so oblikovalci izbrali posebno postavitev notranje opreme. Več

Nazaj na vrh
Naključni članki