Ambient

Casa Tag: starejša hiša je postala sodoben dom

Leta 2014 je Dep Studio zasnoval prenovo starejše hiše v sodoben dom. Casa Tag, kot so poimenovali hišo, se nahaja v kraju Castelli Calepio v Italiji. Pomanjkanje prostora v hiši in pred hišo je narekovalo drugačne rešitve, zaradi katerih je notranjost vizualno razgibana.

Ambientdizajn 1.4.2016, 10:46

V pritličju hiše se nahajajo vhod, garaža, kopalnica in shranjevalni prostor, stopnišče, ki ga prekriva hrastov les, pa vodi v prvo nadstropje, kjer se v odprtem tlorisu nahajata moderno opremljena kuhinja s kuhinjskim otokom ter jedilnica. Barvna paleta belih, svetlo sivih in bež odtenkov je elegantna in minimalistična, velike bele stenske površine pa razgibajo samo umetniška dela, ki so tudi edini močnejši barvni poudarek v interierju.

Steno za kuhinjskim otokom v celoti zapolnjuje niz visokih omar, ki naredi prostor minimalističen in izčiščen. Dvovišinski prostor je obsijan z naravno svetlobo, saj veliko panoramsko okno povezuje strešno teraso z notranjostjo.

Čeprav je interier minimalističen, so se arhitekti v jedilnici poigrali z oblikami stolov. Stolom je skupna bela barva in minimalistični stil, medtem ko je vsak stol drugačne oblike. 

V tem nadstropju je zmanjkalo prostora za dnevno sobo, zato so arhitekti dodali samo naslanjač. Nastal je prijeten bralni kotiček s pogledom na kuhinjo, dvovišinski prostor in tudi na strešno teraso. Stopnice za naslanjačem vodijo naprej v mansardno dnevno sobo.

Na vrhu dvovišinskega prostora se nahaja dnevna soba, ki s številnimi okni in belim stropom prav nič ne spominja na temačna in utesnjena podstrešja, ograja iz kaljenega stekla pa poskrbi za varnost, pri tem pa ne ovira naravne svetlobe. Kvadratno strešno okno tik nad dnevno sobo poskrbi za stojno višino tudi v tem delu. Arhitekti bi v mansardnem delu lahko uredili spalnico, vendar bi v tem primeru zmanjkalo prostora za garderobne omare. Pomanjkanje višine je narekovalo drugačno rešitev.

Majhna predsoba ločuje dve spalnici in kopalnico od kuhinje in jedilnice. Drsna vrata poskrbijo za skoraj neopazen prehod med družabnim in zasebnim območjem. Elegantna barvna paleta in minimalistična estetika se nadaljujejo tudi v tem delu doma. Za garderobo je bilo dovolj prostora, omare pa so vizualno podobne kuhinjskemu nizu.

Se vam zdi svetlo siva, bež in indigo modra pomirjujoča barvna kombinacija za spalnico? Nekateri oblikovalci cenijo zenovski značaj indigo modre, ki je barva intuicije in dojemanja. Indigo modro lahko vnesete v interier kot stensko barvo ali na tapetah, a tudi najmanjši poudarki – namizna svetilka, preproga, posteljnina – imajo velik vpliv. V članku Kako vključiti indigo modro v svoj dom lahko preverite še druge načine, kako lahko to čarobno barvo vključite v svoj dom.

In še tloris sodobnega doma:

Foto: www.homeadore.com

Nazaj na vrh

Morda vas zanima tudi

Moderno-klasično stanovanje v Barceloni z izjemnim interierjem

Leta 2018 je Meritxell Ribe - Room Studio v Barceloni prenovil stanovanje iz sredine prejšnjega stoletja. Oblikovalci so klasične arhitekturne prvine združili s trendnimi barvami ter z moderno notranjo opremo, da je nastalo domovanje z osupljivim interierjem, ki je tako klasičen kot tudi moderen. Več

Sodobna podeželska hiša, obdana z naravo

Sodobna podeželska hiša, obdana z naravo, se nahaja v Redwood Cityju v Kaliforniji. Sodobno hišo je leta 2017 oblikovalo podjetje Feldman Architecture. Več

Moderno stanovanje v Barceloni z vabečim vzdušjem

Čudovito svetlo stanovanje, ki se nahaja v Barceloni v Španiji, je leta 2017 prenovil in zasnoval Meritxell Ribé - Room Studio. Oblikovalci so združili skandinavski stil z mediteranskimi vplivi, pri tem pa so uporabili naravne materiale, vzorčasto keramiko in mehke pastelne odtenke, ki ustvarijo vabeče in toplo vzdušje. Več

Sodobno stanovanje v Milanu z ozko spalnico

Sodobno stanovanje, ki ga je leta 2018 oblikoval Studio Cichetti Viscardi, se nahaja v Milanu v Italiji. Stanovanje ima zelo prostoren dnevno-bivalni prostor, vendar izredno ozko spalnico, zato so oblikovalci izbrali posebno postavitev notranje opreme. Več

Nazaj na vrh
Naključni članki