Enobarvna pisarna v odtenkih sive barve

Delovna soba, predsobe


Delovna soba, predsobe

Pomanjkanje shranjevalnega prostora vodi v nered

Najpomembnejši način, s katerim bistveno pripomorete k bolj sodobnemu in urejenemu videzu vseh prostorov v domu, je velikost, videz in višina omar. Ker pomanjkanje shranjevalnega prostora vodi v nered, načrtujte preudarno, predvsem pa izkoristite celotno višino in širino prostora, ki ga imate na voljo.

Mnogi si želijo dom, v katerem bi bilo prisotno bolj moderno vzdušje – še posebej, če živijo v domu iz 60., 70. let, ki od časa nastanka ni bil deležen večje posodobitve. Sodobna zasnova teži k odprtim dnevnim prostorom ter izčiščenim linijam, ki pripomorejo k minimalističnemu videzu, posledično pa tudi k pospravljenemu in urejenemu domu. Najpomembnejši način, s katerim bistveno pripomorete k bolj sodobnemu in urejenemu videzu vseh prostorov v domu, je velikost, videz in višina omar.

Ureditev domače pisarne in njene številne vloge

S hitrim napredkom tehnologije lahko vse več ljudi opravlja svoje delo od doma. Prav zaradi tega razloga ti ljudje potrebujejo prostor oz. domačo pisarno v svojem domu, kjer bodo opravljali delo. V večini družin domača pisarna opravlja široko paleto vlog.

Če delate od doma, potem je domača pisarna vaš poslovni prostor, za nekoga drugega je domača pisarna prostor, kjer plačuje račune, pregleduje pošto ali shranjuje pomembne dokumente. Za otroke je lahko domača pisarna večnamenski prostor, kjer delajo domačo nalogo ali igrajo računalniške igrice. Domača pisarna pa je lahko tudi knjižnica ali dodatna dnevna soba s televizijo. V primeru pomanjkanja prostora – kar je zelo pogosto – postane domača pisarna del sobe za goste, spalnice, kuhinje ali celo kleti in se skrči le na en pohištveni element, najpogosteje pisalno mizo ali pa mizo v omari.

Delovno prostor naj bo dobro osvetljen z naravno in umetno svetlobo ter opremljen z udobnim stolom, ki bo zagotovil ustrezno podporo hrbtu. Če je vaš dom opremljen v sodobnem stilu, potem naj tudi notranja oprema domače pisarne sledi temu stilu. Uredite domačo pisarno tako, da bo spodbudila vašo produktivnost in vas napolnila z energijo, pa čeprav se nahaja v prostoru, ki služi več namenom. Še posebej se posvetite načrtovanju shranjevalnega prostora, saj vam bo le tako delovni prostor v zadovoljstvo.

Ureditev predsobe in hodnika

Hodnik je del doma, ki je pogosto prezrt, saj je to območje običajno majhno. Napaka! Predsobe znatno pripomorejo k organizaciji doma, pa tudi gostje si na hodniku ustvarijo prvi vtis doma. Predsobe so pogosto majhne in temne, včasih ozke in predolge, ali pa prevelike v primerjavi z ostalim delom doma. Predsoba je edini prostor v hiši ali stanovanju, ki ga ni mogoče skriti. Če v njem vlada nered, je ta takoj viden in izpostavljen.

Tudi vas po vstopu v dom pričaka temen hodnik, ki je širok skromnih 150 cm in dolg skoraj 400 cm? Ali čevlje pospravite v manjšo omaro, plašč obesite na kljukice, odložite torbo na predalnik poleg pošte, reklam, ključev in telefonov, na koncu tega neurejenega, nepovezanega in eklektičnega niza pa se nahaja še posoda z dežniki ter vrsta najrazličnejših čevljev in copatov?

Premajhno in razdrobljeno pohištvo povzroči vtis nereda in neorganiziranosti, preveč pohištvenih elementov na vseh stenah pa prenapolnjen in majhen prostor. Na vhodnih vratih vas bo pozdravil bolj urejen in izkoriščen prostor, če boste težavno steno oblekli v večnamensko omaro, ki bo segala od stene do stene in od tal do stropa, v njej pa boste določili najrazličnejša shranjevalna območja:

- prostor za čevlje,
- prostor za plašče in odlaganje torbic,
- prostor za ključe, pošto …,
- prostor za sesalec, metlo, čistila ...

Omaro, izdelano po naročilu, je mogoče prilagoditi vsem zgoraj naštetim potrebam, a tudi Ikein garderobni program Pax z bogato ponudbo pripomočkov za opremo omare dobro zadovoljuje številne potrebe sodobne zaposlene družine.

Slaba organizacija doma je posledica premajhne količine shranjevalnega prostora oziroma neustreznih omar, z nalaganjem škatel na omarah pa dopustite prekomerno kopičenje šare in odvečnih stvari.

Če ni prostora za tradicionalno garderobo, med obešalniki izberite stoječega ali stenskega in z njim okrasite prostor. Obešalniki so uporabni predmeti, ki ohranjajo naš prostor organiziran, hkrati pa s svojim dizajnom, stilom in značajem poživijo katerikoli prostor.

Je vaša predsoba hladna in neprijazna? Morda vam bo pri opremljanju lastne predsobe v pomoč pohištveni stajling za predsobo.