Ambient

Dve industrijski stanovanji v nekdanji tovarni

Ta industrijski družinski dom, ki se nahaja v Amsterdamu na Nizozemskem, je leta 2017 zasnoval Studio Modijefsky. Izziv preobrazbe nekdanje tovarne z ateljejem v dve sodobni industrijski stanovanji je sprejel Studio Modijefsky.

Ambientdizajn 30.9.2017, 13:53

Zgodovina zgradbe, skupaj s potrebami in željami strank, je bila osnova oblikovalskega koncepta. Nekdanja tekstilna tovarna z umetniškim ateljejem je ponujala veliko naravne svetlobe, zunanjega prostora, visoke stropove in odprt tloris.

Beton in les, skupaj s tkaninami ter belimi, sivimi, zelenimi in kovinskimi okvirji, ustvarjajo različna območja v stanovanju, od katerih ima vsak edinstveno vzdušje. Industrijski prostor je bil z uporabo obstoječih stebrov razdeljen na dve stanovanji, le-ti pa dajejo stanovanjema posebne lastnosti in optimalno izkoriščajo prostor.

Eno stanovanje ima odprt tloris, drugo stanovanje pa ima oblikovano galerijo oziroma mezzanine. Odprt prostor in naravna dnevna svetloba skupaj z oblikovanjem različnih funkcij ter zasebnih in družabnih območij so oblikovali tloris obeh stanovanj. 


Stanovanje št. 1

Moderna kuhinja je srce hiše, saj so ji arhitekti namenili osrednje mesto, hkrati pa povezuje jedilnico z dnevno sobo. Sprememba višine stropa deli prostor, medtem ko ustvarja alternativne prostorske lastnosti vsakega območja in edinstven prehod v celotnem stanovanju. Nova strešna okna dodatno osvetlijo bivalni prostor v zadnjem delu ter poskrbijo za dinamičen element, razgiban strop pa ločuje oziroma določa posamezna območja. Stanovanje lahko glede na potrebe lastnikov postane tudi 3-sobno stanovanje.


Stanovanje št. 2 

Z galerijo in s stopnicami, ki se vijejo nad kuhinjo, interier izkazuje igriv pristop do višine in celotnega prostora. Oblikovanje različnih območij z veliko naravne svetlobe in široko paleto materialov napolnjuje interier z različnimi podrobnostmi. Stanovanje se bo lahko v prihodnje preoblikovalo iz enosobnega stanovanja z odprtim tlorisom tudi v 2-sobno stanovanje.Navdih:


Moderna hiša na Ptuju, ki je nastala iz skladišča


Foto: Maarten Willemstein, www.homeadore.com Nazaj na vrh

Morda vas zanima tudi

Moderno-klasično stanovanje v Barceloni z izjemnim interierjem

Leta 2018 je Meritxell Ribe - Room Studio v Barceloni prenovil stanovanje iz sredine prejšnjega stoletja. Oblikovalci so klasične arhitekturne prvine združili s trendnimi barvami ter z moderno notranjo opremo, da je nastalo domovanje z osupljivim interierjem, ki je tako klasičen kot tudi moderen. Več

Sodobna podeželska hiša, obdana z naravo

Sodobna podeželska hiša, obdana z naravo, se nahaja v Redwood Cityju v Kaliforniji. Sodobno hišo je leta 2017 oblikovalo podjetje Feldman Architecture. Več

Moderno stanovanje v Barceloni z vabečim vzdušjem

Čudovito svetlo stanovanje, ki se nahaja v Barceloni v Španiji, je leta 2017 prenovil in zasnoval Meritxell Ribé - Room Studio. Oblikovalci so združili skandinavski stil z mediteranskimi vplivi, pri tem pa so uporabili naravne materiale, vzorčasto keramiko in mehke pastelne odtenke, ki ustvarijo vabeče in toplo vzdušje. Več

Sodobno stanovanje v Milanu z ozko spalnico

Sodobno stanovanje, ki ga je leta 2018 oblikoval Studio Cichetti Viscardi, se nahaja v Milanu v Italiji. Stanovanje ima zelo prostoren dnevno-bivalni prostor, vendar izredno ozko spalnico, zato so oblikovalci izbrali posebno postavitev notranje opreme. Več

Nazaj na vrh
Naključni članki