Ambient

Izjemna lesena hiša, ki jo obdaja gozdna kulisa

Lesena hiša je počitniški objekt mlade družine. Družina večino časa preživi v tujini, in sicer v večjem mestu, zato si je v Sloveniji, v domačem okolju zaželela objekt, kjer se lahko posvečajo drug drugemu in uživajo v naravi. Nastal je moderen objekt, ki se zliva z naravno kuliso, notranjost pa je zaradi svojega preprostega skandinavskega značaja pomirjujoča in pristna.

Ambientdizajn 11/17/2016, 8:18 PM
Leseno hišo in ustvarjalni proces sta predstavili arhitektka mag. Jana Hladnik Tratnik in krajinska arhitektka Tina Lipovž, ki sta ustvarjalna ekipa projektivnega Studia Pikaplus iz Ajdovščine:


”Hiša leži v naravnem okolju, in sicer ob robu velike gozdne jase. Že od začetka snovanja sva se zavedali, da je umestitev v prostor ključnega pomena. Na voljo smo imeli malo manevrskega prostora, saj smo razpolagali le z manjšim delom gradbene parcele, zato sva več pozornosti namenili optimalni umestitvi z vidika uporabe objekta in varovanju izjemnega naravnega območja.

Pri snovanju hiše so nama investitorji popolnoma zaupali. Pri oblikovanju sva izhajali iz več dejavnikov, kot so lastnosti in življenjski stil lastnikov, velik poudarek pa sva namenili tudi odnosu objekta do prostora in prostora do objekta. Kar naju še posebej veseli, je to, da je bila najina idejna zasnova investitorjem všeč in je v kasnejših fazah skoraj nismo spreminjali.

Že od začetka nama je bilo jasno, da bo objekt lesen in se bo zlival z gozdno kuliso. Želeli sva, da objekt ne bi predstavljal poudarka v prostoru, ampak bi se s prostorom zlival. Iz tega je izhajala tudi odločitev o mimetičnih materialih, in sicer lesu in temni kritini.”





”Oblikovno je objekt preprost, poševni stranski fasadi pa sta dovolj nenavadni, da objektu dodata zanimiv odtenek. Zasnova objekta je enostavna.

Vsi prostori objekta z izjemo intimnejše kopalnice se odpirajo proti veliki stekleni fasadi, ki v bivalne prostore in spalnice prinaša neokrnjene poglede narave. Pravzaprav je s stekleno fasado bariera med zaprtim prostorom in naravo zabrisana.

Prostori se med seboj povezujejo. V pritličju se nahajajo glavni bivalni prostori (kuhinja, jedilnica in dnevna soba) ter kopalnica s savno, v nadstropju pa sva oblikovali dve spalnici, ki sta z notranjim balkonom odprti proti bivalnim prostorom.

Prostori se med seboj prepletajo in so namenjeni udobju družine, hkrati pa so primerni tudi za druženje s prijatelji,”
pravita arhitektki.













”Hiša ima izjemen naravni parter in želeli smo, da tak tudi ostane. Zato sva zunanjo ureditev okrog objekta poskušali zasnovati kar se da naravno, in sicer z uporabo prodca, tlakovanja iz naravnega kamna ter lesa, ki smo ga uporabili na zunanji terasi. Prehod iz lesene terase pred objektom se naravno zlije v travnik.”

Objekt ima 82 m2 in je razdeljen na dve etaži. Konstrukcija in fasada objekta sta leseni, kritina pa je pločevina. Objekt se ogreva s kaminsko pečjo, vgrajen je sistem talnega ogrevanja.



Navdih:

Agencija Spirit je podelila nagrade za najboljše lesene gradnje v letu 2016. Med stanovanjskimi stavbami sta nagrado prejela Studio Pikaplus in SoNo arhitekti.


Nagrajeni objekt lesene počitniške hiše sledi večni težnji arhitektov, da bi izbrisali ločnico med zunanjim in notranjim prostorom. Hiša je zasnovana kot plašč, ki ščiti notranjost, zaščiteno pred podnebnimi vplivi, v kateri je mogoče kljub občutku bivanja na prostem živeti kulturo kratkih rokavov skozi celo leto. Mehko leseno notranjost varuje trajnejši zunanji ovoj.”

Trajnostno in popolnoma neodvisno ekološko zavetje

Foto: Miha Bratina Nazaj na vrh

Morda vas zanima tudi

Moderno-klasično stanovanje v Barceloni z izjemnim interierjem

Leta 2018 je Meritxell Ribe - Room Studio v Barceloni prenovil stanovanje iz sredine prejšnjega stoletja. Oblikovalci so klasične arhitekturne prvine združili s trendnimi barvami ter z moderno notranjo opremo, da je nastalo domovanje z osupljivim interierjem, ki je tako klasičen kot tudi moderen. Več

Sodobna podeželska hiša, obdana z naravo

Sodobna podeželska hiša, obdana z naravo, se nahaja v Redwood Cityju v Kaliforniji. Sodobno hišo je leta 2017 oblikovalo podjetje Feldman Architecture. Več

Moderno stanovanje v Barceloni z vabečim vzdušjem

Čudovito svetlo stanovanje, ki se nahaja v Barceloni v Španiji, je leta 2017 prenovil in zasnoval Meritxell Ribé - Room Studio. Oblikovalci so združili skandinavski stil z mediteranskimi vplivi, pri tem pa so uporabili naravne materiale, vzorčasto keramiko in mehke pastelne odtenke, ki ustvarijo vabeče in toplo vzdušje. Več

Sodobno stanovanje v Milanu z ozko spalnico

Sodobno stanovanje, ki ga je leta 2018 oblikoval Studio Cichetti Viscardi, se nahaja v Milanu v Italiji. Stanovanje ima zelo prostoren dnevno-bivalni prostor, vendar izredno ozko spalnico, zato so oblikovalci izbrali posebno postavitev notranje opreme. Več

Nazaj na vrh




Naključni članki