Ambient

Majhno stanovanje, ki maksimizira prostor

Podjetje ICOSA je v sodelovanju s Petrom Suenom v San Franciscu preoblikovalo in ustvarilo stanovanje Domino, da je nastala dinamična, večnamenska notranjost. Prejšnja ureditev je bila neprimerna, prostor pa premajhen in utesnjujoč. Oblikovalci so znotraj stanovanja na skromnih 8 kvadratnih metrih zasnovali 'hišico', po meri zasnovan in narejen kompakten element, v katerem je spalnica, postelja za goste, garderobna omara, jedilnica in domača pisarna. Hišica je izdelana iz lesenih omaric, lesenih plošč in kovinskih delov. Lesene dele so izdelali v delavnici, sestavili pa so jih v notranjosti doma.

Ambientdizajn 2/22/2016, 10:16 AM

Oblikovalci so 'glavno spalnico' postavili na galerijo, do katere vodi lestev. Stabilna lestev z ograjo omogoča dostop do postelje, pod katero je shranjevalni prostor in dnevno območje (jedilnica in domača pisarna) s sobo za goste. Galerijo s posteljo na eni strani podpira garderobna omara ter obojestranski element, ki je oblikovan kot klop s shranjevalnim prostorom, stena in predalnik.

Pod galerijo se v dnevnem območju nasproti klopi nahaja bela tabla/stena, za katero se skriva dvižna postelja za goste. Kadar imata lastnika goste, se majhna 'hišica' spremeni v dve spalnici.

Vzporedno s klopjo se z druge stene dvigne dvižna jedilna miza, ki služi kot jedilna miza in delovni prostor. 

Stanovanje ima čist, sodoben videz, ki vključuje sodobne podrobnosti in materiale. Po celotnem stanovanju je urejen shranjevalni prostor, funkcionalna ureditev pa omogoča dovolj prostora za par in tudi gosta ali dva.

Predstavljeni model je kreativna rešitev, primerna za majhna stanovanja v velikih, prenatrpanih mestih z vedno bolj dragimi nepremičninami. Kaj pa vi menite o tej ideji, ki prihrani prostor?

Še tri ideje za ureditev majhnega stanovanja:

Ste kdaj živeli v dvoje v majhnem stanovanju, ki je merilo samo 27 kvadratnih metrov? Naslednje majhno stanovanje je opremil arhitekt Brad Swartz, da je primerno za bivanje para. V dizajn je na ustvarjalen način vključil shranjevalni prostor in omogočil pretok prostora brez ovir. Ker je bilo stanovanje pred prenovo en sam prostor, je bilo potrebno veliko dela in ustvarjalnosti, da se je stanovanje funkcionalno 'razširilo' v enosobno stanovanje. Več v članku Majhno stanovanje: funkcionalnost z drsnimi vrati.

Mikrodom: funkcionalno majhno stanovanje na 13 m2

Kam postaviti zakonsko posteljo v majhnem domu

Foto: www.freshome.com

Nazaj na vrh

Morda vas zanima tudi

Moderno-klasično stanovanje v Barceloni z izjemnim interierjem

Leta 2018 je Meritxell Ribe - Room Studio v Barceloni prenovil stanovanje iz sredine prejšnjega stoletja. Oblikovalci so klasične arhitekturne prvine združili s trendnimi barvami ter z moderno notranjo opremo, da je nastalo domovanje z osupljivim interierjem, ki je tako klasičen kot tudi moderen. Več

Sodobna podeželska hiša, obdana z naravo

Sodobna podeželska hiša, obdana z naravo, se nahaja v Redwood Cityju v Kaliforniji. Sodobno hišo je leta 2017 oblikovalo podjetje Feldman Architecture. Več

Moderno stanovanje v Barceloni z vabečim vzdušjem

Čudovito svetlo stanovanje, ki se nahaja v Barceloni v Španiji, je leta 2017 prenovil in zasnoval Meritxell Ribé - Room Studio. Oblikovalci so združili skandinavski stil z mediteranskimi vplivi, pri tem pa so uporabili naravne materiale, vzorčasto keramiko in mehke pastelne odtenke, ki ustvarijo vabeče in toplo vzdušje. Več

Sodobno stanovanje v Milanu z ozko spalnico

Sodobno stanovanje, ki ga je leta 2018 oblikoval Studio Cichetti Viscardi, se nahaja v Milanu v Italiji. Stanovanje ima zelo prostoren dnevno-bivalni prostor, vendar izredno ozko spalnico, zato so oblikovalci izbrali posebno postavitev notranje opreme. Več

Nazaj na vrh
Naključni članki

Vrt, terasa, urejanje okolice
Dnevne sobe, jedilnica