Ambient

Mansardno stanovanje v Milanu z mezzaninom

Navdušujoče mansardno stanovanje se nahaja v Milanu v Italiji. Stanovanje so prenovili leta 2014 po načrtih Studia Gum. Stanovanje Moscova je ozko stanovanje v petem nadstropju in podstrešju zgradbe iz 19. stoletja, ki je nekakšen koridor, ki povezuje park Sempione s kitajsko četrtjo in poudarja prednosti velikega in majhnega mesta. Stanovanje, ki meri 5 x 20 m, meji na zahodni strani na simetrično stanovanje, zato na tej strani nima okenskih odprtin, medtem ko na vzhodni strani široke odprtine ponujajo prostran razgled na mestna vrata oz. Porta Garibaldi.

Ambientdizajn 3/23/2017, 9:29 AM
Debele opečnate stene delijo prostor na štiri področja, ki so med seboj povezana z odprtinami, ki se nahajajo na skrajnih delih stanovanja, vendar so med seboj poravnana. Nad dnevno-bivalnim prostorom se nahaja galerija. V lesen strop so arhitekti namestili strešna okna, ki prinašajo veliko naravne svetlobe na "slepo", neosvetljeno stran stanovanja.

Stanovanje je dom družine z dvema otrokoma, ki se je po mnogih letih v tujini odločila za vrnitev v Italijo. Stanovanje ima tri spalnice, dve kopalnici, pralnico, dnevni prostor s kuhinjo in jedilnico, bralni kotiček ter študijski prostor za otroka.

Prenova stanovanja se je osredotočila na vzdolžno os kot funkcionalno in distributivno rešitev projekta. Z dodanim mezzaninom (galerijo) na vrhu osi so okrepili interier, sistem stopnišč na vsaki strani stanovanja pa omogoča pretočnost, saj je iz vsakega prostora mogoče doseči katerikoli del stanovanja.

Sistem drsnih vrat omogoča odprt skupen prostor ali pa nudi potrebno zasebnost.  Skoraj vse pohištvo v hiši, vključno s kuhinjo, omarami, kopalniško opremo in tudi vrati in ročaji, je narejeno po meri. Omare, ki so del kuhinje in hodnika, so izdelane iz tikovine. Viden je leseni rob, medtem ko so vrata izdelana iz drugega materiala. Tudi ročaji so izdelani po meri, in sicer iz ukrivljenega pocinkanega jekla. 

Stanovanje s svojim zaporedjem sob in krožno ureditvijo reinterpretira organizacijo starih palač, vendar jo nadgrajuje z vertikalno komponento. Vzdolžna os deluje kot galerija - razgledna ploščad nad dnevno sobo.

Velika večnamenska knjižna omara oblikovalca Pietra Russa, izdelana iz železa, lesa in medenine, je hkrati tudi pisarniški element, predvsem pa ograja na galeriji.

Za Studio Gum je bilo sodelovanje s Pietrom priložnost za izmenjavo mnenj in dialog o rešitvah, ki so temeljni vidik arhitekturnega projekta. 

Izbira zaključnih materialov ponovno poudarja vzdolžno os: keramične ploščice šesterokotne oblike, trpežne in primerne predvsem za uporabo v kuhinji, kopalnici in pralnici, so položene v spodnjem nadstropju in kombinirane s parketom. Deščice tikovine so položene vzdolžno, da poudarjajo vzdolžno os.

Na galeriji so položili 3-milimetrske perforirane kovinske plošče, ki poudarjajo romboidno geometrijo. Naravna svetloba, ki prihaja skozi strešna okna, lahko doseže tudi spodnje nadstropje, prav tako pa tudi umetna svetloba prodira nazaj na galerijo v večernih urah. 

Keramične ploščice, ki pokrivajo kopalnice, z akvamarin modro barvo in preprostim reliefom v obliki diamanta dajejo stenam živahno svetlobo. Da bi v otroških sobah zagotovili ustrezno zvočno izolacijo, so preko perforiranih plošč namestili še polikarbonatne plošče. Spalni prostor je s stopniščem povezan s študijskim prostorom, neposreden dostop pa je omogočen tudi na galerijo.

Da bi zagotovili čim boljšo preglednost in osvetljenost, so v bivalnem prostoru na stopnicah uporabili perforirano pločevino, medtem ko so v spalnicah pohodni deli stopnic iz hrastovega lesa, ki je bolj udoben material.

Navdih:

Stanovanje v pastelnih odtenkih tapet Wall&Deco

Moderno stanovanje za družino popotnikov

Moderno stanovanje v Milanu

Geometrijski vzorci dajejo stanovanju značajFoto: Filippo Bamberghi, www.homeadore.com

Nazaj na vrh

Morda vas zanima tudi

Moderno-klasično stanovanje v Barceloni z izjemnim interierjem

Leta 2018 je Meritxell Ribe - Room Studio v Barceloni prenovil stanovanje iz sredine prejšnjega stoletja. Oblikovalci so klasične arhitekturne prvine združili s trendnimi barvami ter z moderno notranjo opremo, da je nastalo domovanje z osupljivim interierjem, ki je tako klasičen kot tudi moderen. Več

Sodobna podeželska hiša, obdana z naravo

Sodobna podeželska hiša, obdana z naravo, se nahaja v Redwood Cityju v Kaliforniji. Sodobno hišo je leta 2017 oblikovalo podjetje Feldman Architecture. Več

Moderno stanovanje v Barceloni z vabečim vzdušjem

Čudovito svetlo stanovanje, ki se nahaja v Barceloni v Španiji, je leta 2017 prenovil in zasnoval Meritxell Ribé - Room Studio. Oblikovalci so združili skandinavski stil z mediteranskimi vplivi, pri tem pa so uporabili naravne materiale, vzorčasto keramiko in mehke pastelne odtenke, ki ustvarijo vabeče in toplo vzdušje. Več

Sodobno stanovanje v Milanu z ozko spalnico

Sodobno stanovanje, ki ga je leta 2018 oblikoval Studio Cichetti Viscardi, se nahaja v Milanu v Italiji. Stanovanje ima zelo prostoren dnevno-bivalni prostor, vendar izredno ozko spalnico, zato so oblikovalci izbrali posebno postavitev notranje opreme. Več

Nazaj na vrh
Naključni članki