Ambient

Mansardno stanovanje za dva by Skupaj arhitekti

To stanovanje v Ljubljani je dokaz, da se z nekaj iznajdljivosti in domišljije klasično enoinpolsobno stanovanje zlahka prelevi v razkošen dom! S prenovo neizrabljenega podstrešja in z rušenjem vseh predelnih sten ter stropa je po načrtih arhitekturnega biroja Skupaj arhitekti nastalo sodobno stanovanje za mlad par. Ob vstopu v prenovljeno mansardno stanovanje dobimo občutek majhne, a zračne hiške.

Ambientdizajn 6/29/2017, 12:09 AM

Prvi pomisleki glede odpovedi večjemu številu prostorov na račun enotnega dnevno-bivalnega ambienta in strah pred visokim stropom so bili hitro premagani, ko so padle prve stene. Sledil je še strop. In stanovanje je zadihalo.

Naročnika sta želela enostavno zasnovo z gladkimi površinami in veliko skritimi oz. očem nevidnimi kotički za shranjevanje. Stanovanje naj bi delovalo pospravljeno in urejeno, kljub številnim potovalnim in športnim podvigom, ki zahtevajo različno športno opremo. Želja naročnikov je bila tudi, da je v kuhinji mogoče gostiti čim več gostov.

Osrednji element nove zasnove nastalega dupleksa je stopnišče, ki pelje na spalno galerijo. S svojo zasnovo poudarja višino novonastalega dvoetažnega prostora. Na stopnicah se lahko poseda, pod njimi pa shranjuje v skritih omarah. Te omare delno nadomeščajo tudi omare, ki so bile prej nameščene v predsobi. Belina interierja dodatno poudarja občutek novopridobljene prostornosti stanovanja. Stopnišče ni le komunikacija, ampak središčni element stanovanja, okoli katerega se vse odvija.

Arhitekta Meta Kutin in Tomaž Ebenšpanger iz podjetja Skupaj arhitekti sta posebno pozornost namenila detajlom na stopnišču, saj sta mu, kljub želji po minimalnih detajlih, želela dodati prepoznaven avtorski značaj.


Materiali so bili izbrani glede na obstoječi hrastov parket, ki je le na novo prebrušen in oljen. Zato je oprema bela, poudarki pa so v hrastovem lesu. Prav tako je obloga stopnic (konstrukcija je sicer jeklena) iz masivnega hrasta. Uporaba naravnega oljenega hrasta vnaša v prostor domačnost.

Masivna miza s klopjo, na kateri se lahko zbere več gostov, je primerna za skoraj vsako družbo, miza pa lahko služi tudi kot dodatna površina med kuhanjem. Jedilni del od dnevnega delno ločuje masivna lesena klop, ki je hkrati omarica za TV.

S tako združitvijo elementov oz. funkcij sta arhitekta Meta Kutin in Tomaž Ebenšpanger prihranila prostor.


Najpomembnejša kakovost bivanja je odprt prostor, poln svetlobe, namenjen najrazličnejši uporabi. Po prenovi celotno pritličje deluje kot svetel prostor, poln kotičkov za posedanje, ki ga velika družba zasede kot celoto. S tem je sicer na majhni kvadraturi nastal razkošen arhitekturni prostor, pripravljen, da se vanj naseli življenje.
Ime projetka: Stanovanje za dva 
Lokacija: Ljubljana, Slovenija
Površina: 85,00 m2
Leto projekta: 2016 

Avtorji: Meta Kutin, udia / Tomaž Ebenšpanger, udia, SKUPAJ ARHITEKTI, d.o.o. 

Foto: Arhiv Skupaj arhitekti, www.skupajarhitekti.com 

Nazaj na vrh

Morda vas zanima tudi

Moderno-klasično stanovanje v Barceloni z izjemnim interierjem

Leta 2018 je Meritxell Ribe - Room Studio v Barceloni prenovil stanovanje iz sredine prejšnjega stoletja. Oblikovalci so klasične arhitekturne prvine združili s trendnimi barvami ter z moderno notranjo opremo, da je nastalo domovanje z osupljivim interierjem, ki je tako klasičen kot tudi moderen. Več

Sodobna podeželska hiša, obdana z naravo

Sodobna podeželska hiša, obdana z naravo, se nahaja v Redwood Cityju v Kaliforniji. Sodobno hišo je leta 2017 oblikovalo podjetje Feldman Architecture. Več

Moderno stanovanje v Barceloni z vabečim vzdušjem

Čudovito svetlo stanovanje, ki se nahaja v Barceloni v Španiji, je leta 2017 prenovil in zasnoval Meritxell Ribé - Room Studio. Oblikovalci so združili skandinavski stil z mediteranskimi vplivi, pri tem pa so uporabili naravne materiale, vzorčasto keramiko in mehke pastelne odtenke, ki ustvarijo vabeče in toplo vzdušje. Več

Sodobno stanovanje v Milanu z ozko spalnico

Sodobno stanovanje, ki ga je leta 2018 oblikoval Studio Cichetti Viscardi, se nahaja v Milanu v Italiji. Stanovanje ima zelo prostoren dnevno-bivalni prostor, vendar izredno ozko spalnico, zato so oblikovalci izbrali posebno postavitev notranje opreme. Več

Nazaj na vrh
Naključni članki