Ambient

Minimalistična prenova stanovanja iz 60. let

Arhitekt Renjie Teoh je popolnoma prenovil moderno stanovanje v Sydneyju v Avstraliji. Kratko pismo gospoda Millerja, lastnika stanovanja, se je glasilo: "… več naravne svetlobe in izboljšana umetna razsvetljava, več shranjevalnega prostora, bolje izkoriščen tloris, predvsem pa občutek prostornosti in nenašarjenosti, vendar brez fancy dizajna."

Ambientdizajn 10/30/2017, 10:08 AM

Stanovanje je v osemdesetih letih delno prenovil prejšnji lastnik. Kuhinjo so preselili na sedanjo lokacijo, a je še vedno ohranila večino razsvetljave in vse materiale iz zgodnjih šestdesetih let, ko je bila stavba zgrajena. Posegi iz osemdesetih let so prevladovali v preostalem interierju.

Arhitekt je najprej razmišljal o temeljnih lastnostih, ki naredijo dom. O tistih lastnostih, ki ustvarjajo občutek miru in prizemljenosti, zagotavljajo toplino, nudijo zavetje in udobje, hkrati pa ostane dovolj prostora še za personalizacijo ter spremembe in dodelave.

Arhitekt se je odločil za minimalističen prostorski pristop in zadržano paleto materialov, ki vzbujajo občutek sprostitve in nezahtevnega, nenašarjenega prostora. Vendar je obstajala tudi nevarnost, da bi se minimalistični pristop odrazil v hladnem in ostrem prostoru, zato je bila potrebna toplina in mehkoba, da bi dosegli ravnovesje.

Minimalistično prostorsko zasnovo so dosegli z obsežnimi mizarskimi deli, s katerimi so ustvarili dovolj shranjevalnih površin, ki so brezhibno vključene v prostor. Občutek prostornosti je bil dosežen z omejeno paleto treh materialov: bele stene in večinoma bele omare, teksturirane kamnite talne ploščice, ki dajejo občutek prizemljenosti in dosežejo pretok v interierju, leseni elementi pa dodajo toplino in poskrbijo za barvne poudarke.  Nekatere stene so odstranili, da bi dosegli boljši pretok prostora, dodali pa so nov strop za potrebe nove razsvetljave. Tudi izvirno kopalnico iz 60. let so popolnoma preoblikovali, da bi dosegli boljši izkoristek prostora in boljšo osvetlitev.

Pridobili so dovoljenje za povečanje oken na balkonski steni, da bi ujeli pogled na pristanišče v Sydneyju. Manjše okno in balkonska vrata so zamenjali s stekleno steno polne višine, s čimer so ustvarili brezhibno povezavo med balkonom in interierjem, kar je še posebej dobrodošlo v toplejših mesecih.

Zaradi nadaljnjega mehčanja prostora so ohranili prvotne in elegantne arhitekturne značilnosti 60. let, kot so subtilne krivine in zaobljeni koti na mizarskih in stropnih elementih. Veliko pozornosti je bilo namenjeno stropu in razsvetljavi. Svetlobni elementi ne smejo biti le funkcionalni in učinkoviti, ampak morajo v dizajnerskem pomenu opredeliti prostor v odprtem tlorisu in dopolniti arhitekturo.

Arhitekt je izbral LED-svetilke, ki jih običajno najdemo v pisarnah in poslovnih prostorih. Dva linijska svetlobna trakova določata bivalni prostor, veličastna okrogla svetilka, ki spominja na svetilke iz šestdesetih let, pa osvetli jedilnico in kuhinjo.

Končni rezultat prenove stanovanja je ravnovesje med visoko občutljivim dizajnom in udobno domačnostjo, ki združuje minimalističen jezik oblikovanja z nekaterimi elementi 60. let, ki so nudili dovolj prostora, da je prostor zadihal in se premaknil v naslednje obdobje.
Foto: www.homeadore.com Nazaj na vrh

Morda vas zanima tudi

Moderno-klasično stanovanje v Barceloni z izjemnim interierjem

Leta 2018 je Meritxell Ribe - Room Studio v Barceloni prenovil stanovanje iz sredine prejšnjega stoletja. Oblikovalci so klasične arhitekturne prvine združili s trendnimi barvami ter z moderno notranjo opremo, da je nastalo domovanje z osupljivim interierjem, ki je tako klasičen kot tudi moderen. Več

Sodobna podeželska hiša, obdana z naravo

Sodobna podeželska hiša, obdana z naravo, se nahaja v Redwood Cityju v Kaliforniji. Sodobno hišo je leta 2017 oblikovalo podjetje Feldman Architecture. Več

Moderno stanovanje v Barceloni z vabečim vzdušjem

Čudovito svetlo stanovanje, ki se nahaja v Barceloni v Španiji, je leta 2017 prenovil in zasnoval Meritxell Ribé - Room Studio. Oblikovalci so združili skandinavski stil z mediteranskimi vplivi, pri tem pa so uporabili naravne materiale, vzorčasto keramiko in mehke pastelne odtenke, ki ustvarijo vabeče in toplo vzdušje. Več

Sodobno stanovanje v Milanu z ozko spalnico

Sodobno stanovanje, ki ga je leta 2018 oblikoval Studio Cichetti Viscardi, se nahaja v Milanu v Italiji. Stanovanje ima zelo prostoren dnevno-bivalni prostor, vendar izredno ozko spalnico, zato so oblikovalci izbrali posebno postavitev notranje opreme. Več

Nazaj na vrh
Naključni članki

Ideje za dom, nasveti, trendi