Ambient

Minimalistično stanovanje v zgodovinski zgradbi

Minimalistično stanovanje v Piacenzi (Italija), ki se nahaja v središču mesta v zgodovinski zgradbi, je preoblikoval Studio Blesi Subitoni.

Ambientdizajn 7/11/2015, 2:20 PM

Stanovanje se nahaja v zgodovinski stavbi z renesančnimi značilnostmi, vendar lastniki niso želeli stanovanja s starinami, zato so prenovo zaupali Studiu Blesi Subitoni.

George Orwell je nekoč rekel, da "iz sedanjosti ne moremo bežati v preteklost, marveč zmeraj samo v bodočnost." Arhitekti so se odločili za združevanje različnih stilov. Ohranili so dekorativen kasetiran strop, delce fresk, visoke stropove in vrata, vsa notranja oprema in svetila pa so sodobna in minimalistična.

Če boste v enem prostoru kombinirali različne stile, potem upoštevajte naslednja osnovna pravila:

1. Če imate več kosov klasičnega pohištva
Če ste podedovali bivalni prostor in želite obdržati pohištvo prednikov, obdržite oz. izberite le najbolj ohranjene in priljubljene kose. Če je to kuhinja, potem lepo ohranjeno kredenco in en ali dva stola iz istega obdobja – bidermajer ali neobarok. Temu dodajte minimalizem oziroma ravne linije in nevpadljive barve. Torej pohištvo, ki bo poudarilo starine.

2. Nikar ne mešajte med seboj kosov pohištva dveh preteklih obdobij
Na primer klasičnega sloga in pohištva iz 60., 70. ali 80. let Ta obdobja so bila znana po svojstvenosti in pohištvo ni bilo obdelano tako, da bi prenašalo 'vpadljive' kose drugih slogov.

3. Barve
Če kombinirate različne sloge, potem se držite ene barve.

4. Obisk bolšjega sejma
Če imate moderno, minimalistično stanovanje, ki mu manjka 'duša', potem se le odpravite v nedeljo na bolšji sejem. S seboj vzemite fotografije stanovanja. Predmet, ki ga iščete, naj bo vpadljiv in postavljen na mesto, kjer bo v središču pozornosti. Neverjetno bo poudaril in poživil moderno stanovanje ter mu dal smisel.

5. Pazite pri izbiri materialov
Če je starina npr. v barvi rdeče češnje, naj bodo moderni kosi pohištva v popolnoma drugem lesu, ne podobnem! Dva odtenka rdeče češnje bosta delovala, kot bi se en kos pohištva po nesreči odpravil na pot in zašel k vam.

6. Za večji poudarek vedno kombinirajte tople in hladne odtenke
Če so starine v toplih barvah, potem naj bo moderno pohištvo v hladnih tonih in obratno.

7. Uporabljajte starino, ki jo imate v stanovanju
Starine ne imejte le na ogledu kot v galeriji. Uporaba bo stanovanju zagotovila enotnost in toplino.

Izjemna višina stropov je še posebej vidna v kuhinji, ki jo sestavlja niz visokih omar in dolg, obojestranski otok.

Minimalistična jedilnica je opremljena s stoli wishbone (stol CH24), ki ga je davnega leta 1949 zasnoval Hans J. Wegner, a je še po toliko letih svež in brezčasen kot prvi dan. Več o stolih in H. J. Wegnerju

Minimalistično zasnovan prostor še posebej zažari zvečer, ko minimalistična svetloba skrivnostno osvetli dnevni ambient.

Foto: www.homeadore.com

Nazaj na vrh

Morda vas zanima tudi

Moderno-klasično stanovanje v Barceloni z izjemnim interierjem

Leta 2018 je Meritxell Ribe - Room Studio v Barceloni prenovil stanovanje iz sredine prejšnjega stoletja. Oblikovalci so klasične arhitekturne prvine združili s trendnimi barvami ter z moderno notranjo opremo, da je nastalo domovanje z osupljivim interierjem, ki je tako klasičen kot tudi moderen. Več

Sodobna podeželska hiša, obdana z naravo

Sodobna podeželska hiša, obdana z naravo, se nahaja v Redwood Cityju v Kaliforniji. Sodobno hišo je leta 2017 oblikovalo podjetje Feldman Architecture. Več

Moderno stanovanje v Barceloni z vabečim vzdušjem

Čudovito svetlo stanovanje, ki se nahaja v Barceloni v Španiji, je leta 2017 prenovil in zasnoval Meritxell Ribé - Room Studio. Oblikovalci so združili skandinavski stil z mediteranskimi vplivi, pri tem pa so uporabili naravne materiale, vzorčasto keramiko in mehke pastelne odtenke, ki ustvarijo vabeče in toplo vzdušje. Več

Sodobno stanovanje v Milanu z ozko spalnico

Sodobno stanovanje, ki ga je leta 2018 oblikoval Studio Cichetti Viscardi, se nahaja v Milanu v Italiji. Stanovanje ima zelo prostoren dnevno-bivalni prostor, vendar izredno ozko spalnico, zato so oblikovalci izbrali posebno postavitev notranje opreme. Več

Nazaj na vrh
Naključni članki