Ambient

Moderna skandinavska vila, povezana z naravo

V Enköpingu na Švedskem se nahaja moderna dvonadstropna vila, ki jo je zasnoval arhitekt Gert Wingårdh. Povezanost z naravo in prostori, ki podpirajo družinske aktivnosti, sta bili dve zahtevi naročnikov.

Ambientdizajn 2/2/2017, 10:41 PM
Funkcionalnost je v minimalističnih skandinavskih domovanjih najpomembnejša, zato so domovi odprti, zračni in pretočni, kar omogoča enostavno družinsko življenje. 

Navdih: Svetlo dvosobno skandinavsko stanovanjeSkandinavska hiša, polna elegance in preprostostiV Skandinavcih je globoko zakoreninjena ljubezen do narave. Še tako majhno domovanje ima vsaj majhen balkonček, kjer lahko uživajo v naravi, soncu, razgledu …

Ali obstaja še kakšen boljši način naravne osvetlitve prostorov od velikih panoramskih oken, ki zrejo na travo in gozd? Od tal do stropa velika okna v skandinavskih domovih niso brez razloga.

In svetel les, še ena nepogrešljiva značilnost skandinavskih domov, ki se je nikoli ne naveličamo.  Navdih: Prenova vrta: nič več zanemarjeno in zaraščenoBakreni dodatki izboljšajo podobo notranjih sten, stropov, pohištva in druge opreme, s svojim naravno bogatim odtenkom pa vzbujajo vzdušje topline, spokojnosti in miru, zato so idealni za jedilnico.

Lestenec Copper je Tom Dixon oblikoval leta 2005, na voljo pa je tudi manjša, 25-centimetrska različica, s katero lahko oblikujemo grozd svetil. Lestenca sta zaradi bakrene izvedbe tako ekstravagantna kot tudi osnovna kosa, zato sta pri notranjem opremljanju nepogrešljiva.

Z metalno vaporizacijo dosežejo popolno svetlečo površino in pravi odtenek. Na končni odtenek lestenca vpliva okolica, saj le-ta odseva na površini. Lestenec je narejen iz polikarbonatne krogle, na katero je nanešena tanka plast kovine. Rezultat je zelo odsevna površina s toplim kovinskim sijajem.

Svetilke Toma Dixona najdete tudi v naslednjih projektih: Stanovanje v pastelni barvni paletiSodobna in elegantna prenova hiše iz 90. letV tem mansardnem stanovanju stanuje Amber.Zgornje nadstropje moderne hiše je namenjeno zasebnim prostorom.

Še posebej nam je všeč prostor, ki ga je arhitekt umestil med otroško sobo in spalnico. To je dnevno-bivalni prostor, namenjen družini, zato je udobno opremljen, da se lahko v njem družijo, počivajo, sestavljajo sestavljanke, rišejo, igrajo ...

Družina obožuje ta prostor, saj ima čudovit razgled na gozd. Ker v tem prostoru ni treba neprenehoma paziti na red, se včasih prepustijo tudi ustvarjalnemu neredu.

Spalnica staršev je opremljena s sodobno različico postelje z baldahinom. Težke zavese nadomeščajo jekleni stebri, ki dajo minimalistični ureditvi industrijski pridih.

Savne so del skandinavskega načina življenja. To niso tipične savne, ki jih najdemo v fitnes centrih, temveč so skandinavske savne zakoreninjene v kulturi in imajo svoj lasten bonton. 

Navdih: Domači spa: Geberitova kopalnica za užitekKopalnica in trendi 2017/18: dizajn, barve ...

Navdih:

Podjetje Hola Design je na obali umetnega jezera Czorsztyn na jugu Poljske zasnovalo majhno leseno hišo, ki jo lastniki uporabljajo kot počitniško hišo. Parcela se nahaja na pobočju s pogledom na jezero in dva srednjeveška gradova. Notranjost hiše in njeno umestitev na parceli je določil razgled. Sprednja fasada hiše, ki gleda na jezero, je v celoti zastekljena. Počitniška lesena hiša vključuje tradicijo, vendar ima sodobno obliko in tehnične rešitve. Več v članku Počitniška lesena hiša ob umetnem jezeru.

Foto: www.homeadore.com Nazaj na vrh

Morda vas zanima tudi

Moderno-klasično stanovanje v Barceloni z izjemnim interierjem

Leta 2018 je Meritxell Ribe - Room Studio v Barceloni prenovil stanovanje iz sredine prejšnjega stoletja. Oblikovalci so klasične arhitekturne prvine združili s trendnimi barvami ter z moderno notranjo opremo, da je nastalo domovanje z osupljivim interierjem, ki je tako klasičen kot tudi moderen. Več

Sodobna podeželska hiša, obdana z naravo

Sodobna podeželska hiša, obdana z naravo, se nahaja v Redwood Cityju v Kaliforniji. Sodobno hišo je leta 2017 oblikovalo podjetje Feldman Architecture. Več

Moderno stanovanje v Barceloni z vabečim vzdušjem

Čudovito svetlo stanovanje, ki se nahaja v Barceloni v Španiji, je leta 2017 prenovil in zasnoval Meritxell Ribé - Room Studio. Oblikovalci so združili skandinavski stil z mediteranskimi vplivi, pri tem pa so uporabili naravne materiale, vzorčasto keramiko in mehke pastelne odtenke, ki ustvarijo vabeče in toplo vzdušje. Več

Sodobno stanovanje v Milanu z ozko spalnico

Sodobno stanovanje, ki ga je leta 2018 oblikoval Studio Cichetti Viscardi, se nahaja v Milanu v Italiji. Stanovanje ima zelo prostoren dnevno-bivalni prostor, vendar izredno ozko spalnico, zato so oblikovalci izbrali posebno postavitev notranje opreme. Več

Nazaj na vrh
Naključni članki