Ambient

Moderno stanovanje s ščepcem nenavadnega

V Kijevu v Ukrajini se v starejši zgradbi nahaja to neverjetno stanovanje, veliko 158 m2, ki ga je prenovila oblikovalka Oksana Dolgopiatova. V modernem stanovanju prepoznamo mnogo stilov, od tradicionalnih štukatur do industrijskih dodatkov, a najpomembnejši so poudarki modre barve, ki poskrbijo za kontinuiteto in prav posebne vibracije v interierju.

Ambientdizajn 1/12/2017, 10:20 PM
Preobrazba v moderno stanovanje se je začela, ko je oblikovalka podrla stene v osrednjem prostoru, da je prej razkošen, a neizkoriščen hodnik postal del dnevne sobe, še pomembnejši gradbeni poseg pa je bila vizualna povezava kuhinje in dnevne sobe. Sedaj lastniki nič več ne hodijo okrog ovinka in preko hodnika v kuhinjo.

Majhen prostor zraven stranišča je postal pralnica, hodnik je izkoristila za postavitev visokih omar, spalnico pa je povečala s priključitvijo dela hodnika in tam uredila garderobno sobo.

Na koncu članka sta tlorisa stanovanja pred in po preobrazbi, kjer lahko odkrijete še več funkcionalnih sprememb interierja.

Različne prostore v hiši, ki služijo različnim namenom, je oblikovalka vizualno povezala, a jih hkrati smiselno ločila s steklenimi drsnimi vrati. Čeprav je ločitev prostorov narejena iz praktičnih razlogov, pa pri tem ni zanemarila stila. 

Navdih: Steklo v notranjem opremljanju za vizualno velik in svetel prostor

Moderna kuhinja je funkcionalno urejena. Delovno površino dopolnjuje niz visokih omar z napravami, sredi kuhinje pa se nahaja tudi kuhinjski otok, ki je družabna točka in dodatna delovna površina.

Stena, vrata ali nekaj okenskih okvirjev v indigo modri ali odtenku Niagara bodo ob beli notranji opremi dobili popolnoma novo svetlobo. S povezovanjem različnih materialov, od mat do visokega sijaja, bo modra barva zagotovila posebne vibracije v interierju.

V članku Kako vključiti indigo modro v svoj dom najdete še več nasvetov o tem, kako lahko učinkovito vključite to čarobno barvo v svoj dom.

Modra barva se nadaljuje v domači pisarni. Zaradi modre barve in kelim preproge daje plitka zidna niša vtis umetniškega dela.

Če je modra barva za pisalno mizo očesu prijeten barvni dodatek, pa je na nasprotni steni skoraj oslepljujoča.

Eno od temeljnih spoznanj barvne teorije je, da lahko izbrane barve v pisarni močno vplivajo na razpoloženje in zbranost. Modra barva pomirja, rumena barva pa izzove anksioznost. V domači pisarni raje izberite nevtralno barvno paleto, ki bo omogočila, da bo vsa pozornost osredotočena na delo. Več v članku Pisarna: 5 idej za ureditev delovnega okolja doma.Glavna spalnica je fuzija različnih stilov, barv in materialov, ki ustvarjajo prijeten spalni interier.

S črno barvo je oblikovalka Oksana Dolgopiatova poudarila globino zidne niše, ki je glamurozno ozadje nevtralni postelji. Stenske štukature in moderni stenski svetilki pomembno zaokrožita stil.

To pa je eklektična kopalnica!

Ali veste, da je bistvo boemskega šika ustvarjanje popolne harmonije predmetov in barv, ki so tako raznoliki kot sonce in luna? Čeprav vam stil kopalnice morda ni všeč, je povezovanje na videz nezdružljivih elementov že skoraj umetniško delo.Vizualizacije oblikovalke Oksane Dolgopiatove:Tloris stanovanja pred in po prenovi:

Foto: Andrey Bezuglov, www.homeadore.com
Nazaj na vrh

Morda vas zanima tudi

Moderno-klasično stanovanje v Barceloni z izjemnim interierjem

Leta 2018 je Meritxell Ribe - Room Studio v Barceloni prenovil stanovanje iz sredine prejšnjega stoletja. Oblikovalci so klasične arhitekturne prvine združili s trendnimi barvami ter z moderno notranjo opremo, da je nastalo domovanje z osupljivim interierjem, ki je tako klasičen kot tudi moderen. Več

Sodobna podeželska hiša, obdana z naravo

Sodobna podeželska hiša, obdana z naravo, se nahaja v Redwood Cityju v Kaliforniji. Sodobno hišo je leta 2017 oblikovalo podjetje Feldman Architecture. Več

Moderno stanovanje v Barceloni z vabečim vzdušjem

Čudovito svetlo stanovanje, ki se nahaja v Barceloni v Španiji, je leta 2017 prenovil in zasnoval Meritxell Ribé - Room Studio. Oblikovalci so združili skandinavski stil z mediteranskimi vplivi, pri tem pa so uporabili naravne materiale, vzorčasto keramiko in mehke pastelne odtenke, ki ustvarijo vabeče in toplo vzdušje. Več

Sodobno stanovanje v Milanu z ozko spalnico

Sodobno stanovanje, ki ga je leta 2018 oblikoval Studio Cichetti Viscardi, se nahaja v Milanu v Italiji. Stanovanje ima zelo prostoren dnevno-bivalni prostor, vendar izredno ozko spalnico, zato so oblikovalci izbrali posebno postavitev notranje opreme. Več

Nazaj na vrh
Naključni članki

Vrt, terasa, urejanje okolice