Ambient

Moderno stanovanje za tričlansko družino

To elegantno moderno stanovanje, ki se nahaja v Moskvi, je oblikovalo podjetje Geometrium DSGN. V stanovanju živi aktivna tričlanska družina, ki rada potuje. Dva starejša sinova sta se že odselila, vendar se rada vračata domov, medtem ko mlajša hči študentka še živi s starši.

Ambientdizajn 8.6.2017, 9:31
Sprva dvosobno stanovanje so arhitekti preuredili tako, da se v enem prostoru nahajajo kuhinja, jedilnica in dnevna soba, ter ločeno soba za hčerko in spalna niša, ki bo kmalu postala soba za goste. Velika jedilna miza je bila glavna zahteva družine, saj sinova pogosto prideta na večerjo. Druga zahteva je bila dovolj velik garderobni in shranjevalni prostor, zaradi katerega so se lastniki odrekli dnevnemu stranišču. 

Glavni poseg, ki je potreboval soglasje, je bil pripojitev balkona k dnevni sobi. Ker predelna stena med balkonom in dnevno sobo ni bila nosilna oziroma ni vplivala na konstrukcijo, so jo lahko odstranili. Na nekdanjem balkonu so arhitekti uredili majhen delovni prostor ter bralni kotiček.

Arhitekti so v elegantnem domu uporabili paleto materialov, ki je precej značilna za podjetje Geometrium. Uporabili so zidne barve za stene, parket za bivalne prostore, granit za hodnik in heksagonalno keramiko za kopalnico. Z drsno steno iz lesenih letev so v dnevno-bivalnem prostoru ločili posteljo od dnevne sobe, hkrati pa so drsna vrata dekorativni element, ki prinaša toplino v prostor. Arhitekti so uporabili bogate nevtralne odtenke rjave in sive barve. Interier je opremljen z minimalno količino samostojnega pohištva, večina je vgrajenega. Na splošno vsa notranja oprema in svetila so dekor, ki tvorijo notranjo klimo stanovanja. Nevtralno monokromatsko notranjost poživljajo zelene rastline. Nad jedilno mizo je viseča svetilka z razvejanimi elementi, ki poudarjajo prostornost interierja.   

V sobi za hčerko so lastniki želeli neobičajen shranjevalni prostor, ki je kombinacija odprtih in zaprtih elementov. Hčerkina soba je zaradi tapete v videzu opeke ter modrih in rumenih poudarkov edini prostor, kjer so uporabljene svetle barve. Razsvetljava je kombinacija vgradnih svetil ter svetil v vgrajeni tirnici, za splošno osvetlitev pa so uporabili tudi površinsko montirana svetila v dnevni sobi in kuhinji. Svetloba je tako usmerjena kot tudi mehka hkrati. Čeprav je svetloba usmerjena, je vsako območje dobro osvetljeno. 

Uporabili so tudi razpoloženjsko osvetlitev z LED-trakovi. S pomočjo mobilne aplikacije ali daljinca lahko lastniki uravnavajo barvo in svetlost trakov. Tako lahko preprosto ustvarijo vzdušje, ki ga potrebujejo.

Funkcionalno osvetlitev zagotavljajo talne in namizne svetilke, medtem ko je v kopalnici ogledalo obsijano s pomočjo posebne vgrajene svetilke. Svetloba ne pritegne pozornosti, vendar opravlja svojo funkcijo; to so pravila sodobnega oblikovanja.


Preverite tudi:
Temen in intimen vhod prehaja v svetel dnevno-bivalni prostor.Foto: www.homeadore.com Nazaj na vrh

Morda vas zanima tudi

Preprosta, a hkrati razkošna hiša na obali

To lepo hišo na obali, ki se nahaja v Avalonu v Avstraliji, je leta 2015 oblikovalo podjetje Villa and Villa. Več

Moderna prenova in razširitev opečnate hiše

Dvonadstropna moderna hiša s sodobnim dizajnom se nahaja v kanadskem Ontariu v soseski, kjer prevladuje tradicionalna arhitektura. Ekipa Atelier RZLBD je prenovila obstoječi bungalov in mu dodala drugo nadstropje. Več

Veličastna jedilnica v industrijskem stanovanju

Tole industrijsko stanovanje, ki ga je zasnovalo podjetje Grisoro Designs, se nahaja v New Yorku v nekdanji tovarni. Arhitektura industrijske zgradbe je dala sodobno opremljenemu interierju značaj in eklektično noto, ki ga zmore le prostor z zgodovino. Več

Dva paviljona, ki nudita zasebnost in povezanost

Podjetje Moloney Architects je zasnovalo sodobno hišo v Avstraliji. Lesena hiša je dobila svoje ime po razcepljeni monolitni arhitekturni obliki. Hišo sestavljata dva paviljona, ki se zdita samostojna, v resnici pa sta povezana, družini pa nudita zasebnost in povezanost. Več

Nazaj na vrh


Naključni članki

Ideje za dom, nasveti, trendi