Ambient

Navdihujoče penthouse stanovanje v Istanbulu

Čudovito penthouse stanovanje se nahaja v Istanbulu v Turčiji. Podobo stanovanja je leta 2015 oblikovalo podjetje Ofist. Penthouse stanovanje zaseda celotno zgornje nadstropje, ki je nastalo kot razširitev zgodovinske zgradbe. Prizidek je bil zgrajen pred približno 40 leti in ni na noben način izpričeval značilnosti zgodovinske zgradbe. Nizki stropovi, standarden tloris, plasti poceni materialov, malomarno opravljena obrtniška dela, a kljub vsemu je stanovanje imelo nekaj neprecenljivega – čudovit pogled na Bospor in staro mesto!

Ambientdizajn 6/5/2016, 9:42 AM

Kate, Britanka, ki dela v tekstilni industriji, se je zaljubila v razgled na prvi pogled, zato je upala, da si bo v zastarelem prizidku ustvarila prijeten dom, poln svetlobe.

Glavni cilj prenove je bil svetel, odprt in svež prostor, v katerem hrastov parket, bele stene ter sodobna notranja oprema ustvarjajo prijetno in udobno bivalno okolje sredi mestnega vrveža. Arhitekti so najprej ustvarili prostoren vhod z visokim stropom in spustili svetlobo v prostor. Odstranili so vse nepotrebne stene in zastarele materiale, ki so izkazovali čas nastanka prizidka. Ko so odstranili vse zastarele arhitekturne posege, je nastalo sodobno stanovanje z dvema spalnicama, dvema kopalnicama, prostornim dnevnim prostorom z odprto kuhinjo in strešno teraso z veličastnim razgledom.

Stena ob vhodu je v celoti zasnovana kot knjižnica, ki obdaja vhodna vrata. Lahko belo kovinsko spiralno stopnišče se vzpenja do strešne terase. Pohodna površina stopnic je okrašena z majhnimi dekorativnimi listki, ki predstavljajo posekana drevesa v parku Geza v Carigradu. Posek je sprožil številne proteste, izgradnja stopniščne konstrukcije pa je sovpadala s protesti. Te male luknjice ustvarjajo igrive sence v prostoru in na samem stopnišču.

Navdih: Sodobni perforirani paneli in mašrabija

V prostorni dnevni sobi s pogledom na Bospor in staro mestno jedro se nahaja tudi udobnejši kotiček poleg kamina, ki ga obdajajo marmor in bele tanke kovinske police. Oljen hrastov parket je uporabljen v vsem stanovanju (razen v glavni kopalnici), s čimer je ustvarjena enotnost, prehajanje med prostori in prostornost interierja. Enotnost prostorov so dosegli tudi z okroglimi svetili, ki jih je oblikoval Achille Castiglioni za podjetje Flos.

Navdihujoče penthouse stanovanje v Istanbulu

Dobro osvetljen hodnik vodi do spalnice. Pomirjujoča, nežna in prefinjena bela barva se nadaljuje v spalnici. Spalnica se odpira na manjši balkon, ki gleda na ulico. Na nasprotni strani lastnica mimo garderobe z belimi omarami dostopa do glavne kopalnice. Garderoba, spalnica in kopalnica so med seboj ločene z drsnimi kovinsko-steklenimi vrati, ki izginejo v stenah, ko so odprta.

Zasnova glavne kopalnice je topla in prijetna. Čeprav kopalnica ni zelo velika, vključuje tuš in kopalno kad. Obe kadi sta bili zgrajeni z ytongom, zaščiteni pred pronicanjem vode in prekriti z gladkim cementnim materialom, da je dotik prijeten za noge in telo. Stenske in talne površine prekriva isti marmor kot v dnevni sobi, vendar je drugačne velikosti in z drugačno površinsko obdelavo.

Navdih: Popoln vodič za prenovo kopalnice

Navdih:

Elegantno počitniško hišo z veselim in sproščenim vzdušjem v letoviškem mestu Bodrum v Turčiji je zasnoval istanbulski arhitekturni studio Ofist. Stilska notranjost je našla svoj navdih v modnem okusu lastnikov in modrini morja. Čeprav zime v tem delu niso tako ostre, je središče prostora kamin, ki voluminozen, odprt koncept dnevno-bivalnega prostora napolni s toplino. Več v Elegantna počitniška hiša z vedro notranjostjo.

Sodobni materiali in tradicionalno kamenje

Orientalski šik z azijsko-skandinavskimi prvinami

Foto: Ali Bekman, www.homeadore.com

Nazaj na vrh

Morda vas zanima tudi

Moderno-klasično stanovanje v Barceloni z izjemnim interierjem

Leta 2018 je Meritxell Ribe - Room Studio v Barceloni prenovil stanovanje iz sredine prejšnjega stoletja. Oblikovalci so klasične arhitekturne prvine združili s trendnimi barvami ter z moderno notranjo opremo, da je nastalo domovanje z osupljivim interierjem, ki je tako klasičen kot tudi moderen. Več

Sodobna podeželska hiša, obdana z naravo

Sodobna podeželska hiša, obdana z naravo, se nahaja v Redwood Cityju v Kaliforniji. Sodobno hišo je leta 2017 oblikovalo podjetje Feldman Architecture. Več

Moderno stanovanje v Barceloni z vabečim vzdušjem

Čudovito svetlo stanovanje, ki se nahaja v Barceloni v Španiji, je leta 2017 prenovil in zasnoval Meritxell Ribé - Room Studio. Oblikovalci so združili skandinavski stil z mediteranskimi vplivi, pri tem pa so uporabili naravne materiale, vzorčasto keramiko in mehke pastelne odtenke, ki ustvarijo vabeče in toplo vzdušje. Več

Sodobno stanovanje v Milanu z ozko spalnico

Sodobno stanovanje, ki ga je leta 2018 oblikoval Studio Cichetti Viscardi, se nahaja v Milanu v Italiji. Stanovanje ima zelo prostoren dnevno-bivalni prostor, vendar izredno ozko spalnico, zato so oblikovalci izbrali posebno postavitev notranje opreme. Več

Nazaj na vrh
Naključni članki