Dve otroški sobi v pastelnih barvah biroja Arhimodul

Otroška soba


Otroška soba

UREDITEV IN NAČRTOVANJE FUNKCIONALNE OTROŠKE SOBE

Ureditev otroške sobe ni lahka naloga – to je prostor, ki združuje več funkcij. Otroci imajo drugačne potrebe kot odrasli, poleg tega pa hitro rastejo in se spreminjajo njihove potrebe. Vsem pravilom opremljanja otroške sobe boste lahko sledili, če boste izbrali prilagodljivo modularno pohištvo, ki ga boste zlahka nadgradili, spreminjali boste le dekorativne predmete.

Osnovni element otroške sobe je najprej otroška posteljica, nato postelja, ter večnamenska (vgradna) omara in delovna miza, če je otrok šoloobvezen. Če boste izbrali pograd, ki je zelo moderna in praktična izbira, namesto klasične lestve, ki je pritrjena na posteljo, naredite stopnice iz krogov, kvadratov, ki bodo zanimiva plezalna površina.

Izberite modularno pohištvo, ki ga boste lahko uporabljali tudi po prvem letu. Številne otroške posteljice lahko preobrazite v otroško posteljo, medtem ko lahko previjalna miza postane običajen predalnik oziroma pisalna miza. Ne pozabite dodati sobi zabavnih elementov, npr. šotora, živali, zibajočega konjička, saj ti elementi malčke zelo zabavajo.

Zabaven element je lahko tematska otroška postelja, ki združuje zabavo, igro in počitek. Tematske postelje segajo od piratov in princes do maroškega stila in letal. Te zabavne spalne rešitve zagotavljajo otrokom več kot le mesto za počitek, saj so tudi igralne površine.

Če je otroška soba manjša, izberite pohištvo v svetlih tonih – zvijača, s katero je soba videti večja, hkrati pa boste lahko podobo otroške sobe enostavno preoblikovali z novimi dodatki, živahnimi tekstilijami … 

Da bo otroška soba varna in funkcionalna, ureditev pa ustrezna tudi takrat, ko bo otrok že malce zrasel, imejte pri ureditvi prve otroške sobe za dojenčka in malčka v mislih naslednje nasvete.
- Izberite prilagodljivo razsvetljavo, saj omogoča zasenčenje oziroma prilagajanje svetlobe razpoloženju, ko je potrebno.
- Izberite pralne tkanine in odeje, ki jih je mogoče enostavno očistiti.
- Izberite pohištvene elemente, ki jih bo otrok lahko uporabljal tudi še v mladinski sobi.
- Razmislite o namestitvi in varnosti pohištva, ko se bo začel dojenček premikati in plaziti. Zaščitite vtičnice, otroško posteljico odmaknite od zaves in vrvic (npr. žaluzij), najrazličnejše predmete premaknite na višje police.
- Ustvarite otroško sobo z obilo shranjevalnega prostora, da bo prostor čist in urejen ter nenatrpan, predvsem pa bo red v sobi zlahka vzdrževal tudi malček.
- Sredi sobe naj bo dovolj velika talna površina, da se bo lahko dojenček/malček igral na tleh.
- Element s policami, ki trenutno služi kot previjalna miza, predalnik pa za shranjevanje vseh negovalnih pripomočkov, bo čez nekaj let postal pisalna miza. Dodali bodo le udoben stol.

OTROŠKE SOBE IN VZDRŽEVANJE REDU

Vsaka igrača, predmet potrebuje primeren shranjevalni prostor. Starši želimo za otroke urediti tak prostor, kjer se bodo počutili varne in kjer jim bo udobno. Poleg barv je pomembna tudi izbira pohištva in druge opreme v prostoru, kot so npr. preproge, svetilke, prostor za shranjevanje igrač, zavese, stoli in druge drobne stvari. Okrasitev otroške sobe je zahtevna naloga za kateregakoli starša, saj moramo pri tem upoštevati tri ključne dejavnike – prostor, denar in želje otroka. A okrasitev otroške sobe je lahko kljub vsem omejitvam zabaven projekt. Z dobrim načrtom in ustvarjalnostjo je mogoče prihraniti čas in denar. Najprej izberite temo otroške sobe, da se boste lahko osredotočili na vse elemente, ki bodo prispevali k uresničitvi projekta, nato začnite delati. Vsaka igrača, predmet potrebuje primeren shranjevalni prostor. Kocke zaboje, knjige police, barvice lončke ... Pri tem se zavedajte, da 1001 predalček za avtomobilčke ne pomaga, če se otrok najraje igra avtomobilski odpad in vas vneto prepričuje, da na odpadu avtomobili niso parkirani, ampak odvrženi, ali če s številkami označite predalnik, otrok pa ne pozna številk. 11 nasvetov o vzdrževanju redu si preberite tukaj.

OTROŠKE SOBE IN DEKORACIJA

Otroška soba je verjetno prostor, ki ga je najtežje prilagoditi sodobno zasnovanemu domu. Razlog se skriva v okrasnih predmetih, dekoraciji in okraskih na stenah, pohištvu, preprogah … Vsa raznolikost in barvitost ni napačna, vendar je stil sodobnega dizajna pravo nasprotje tega: ostri robovi, malo ali nič podrobnosti oziroma okraskov ter minimalistično pohištvo, ki otroške sobe ne naredi zabavne.

Otrok potrebuje v svoji sobici posteljo, omaro, mizo in stol, a šele dekoracija pričara pravljično vzdušje, ljubkost in ambient, kjer se otrok dobro počuti, kjer se razvija njegova domišljija, ustvarjalnost ... Okrasimo prazne stene v otroški sobi in podprimo otroka pri njegovih aktivnostih in sanjah.

Ureditev in okrasitev otroške sobe je težka naloga za prav vsakega starša. Po drugi strani je okrasitev otroške sobe zabaven družinski projekt, ki ga morate ustvariti skupaj z otrokom. Najprej izberite temo otroške sobe, nato pa se osredotočite na vse pohištvene elemente, ki bodo prispevali k uresničitvi projekta. Če boste izbrali belo pohištvo, boste stene otroške sobe večkrat lahko popolnoma preoblikovali s plastjo sveže barve. Možnosti so neskončne. Če boste izbrali nevtralne ali pastelne barve, se bodo le-te neopazno pomešale z ostalim dekorjem, s posteljnino, z zavesami ter pohištvom.

Uokvirite najboljše otroške risbe, ki ste jih do sedaj hranili v predalih ali obešali na hladilnik. Na ta način bo otrok dodal prostoru izvirno osebno noto, ki bo tudi ena najlepših podrobnosti.

Lahko izberete tudi veliko stensko nalepko ali tapeto, ki bo prostoru dala svežino. Tudi posteljnina lahko dramatično spremeni videz prostora, zato je zelo pomembno, da izberete barve, ki bodo nasprotne z nevtralnimi stenami in notranjo opremo, vseeno pa ne bodo preveč agresivne.

Pohištvo v otroški sobi naj bo varno, predvsem pa naj otroka navdušuje. Preden začnete uresničevati ustvarjalni projekt, se prepričajte in se posvetuje s svojimi otroki in poslušajte njihove ideje.

Pike, črte, grafični vzorci in temna stena: Bele sobe so vedno moderne in priljubljene. Če boste izbrali belo barvo za otroško sobo, se boste lahko poigrali z barvitimi, pastelnimi ali grafičnimi dodatki.

Kako okrasiti in poživiti prazne stene v otroški sobi? Zemljevid je očarljiva in preprosta dekoracija stene, ki je hkrati tudi zelo poučna. Z zemljevidom lahko polepšamo steno za posteljo, poživimo delovni kotiček, igralnico, zemljevidi pa so primerni celo za okrasitev dojenčkove sobice.

Glede na spol otroka lahko izberete barvno nevtralno ureditev ali pa bolj običajno rožnato/modro sobo, različne stile ... Na ureditev sobe vpliva tudi število otrok ter namembnost sobice. Bo v sobi otrok samo spal, ali se bo v njej tudi igral, kasneje učil …

V otroških sobah prevladujejo nežni pastelni odtenki - rožnati in vijolični odtenki za deklice, modri in zeleni odtenki za fante, rumeni, sivi in peščeni odtenki za nevtralno otroško sobo. Seveda pa ni nujno, da upoštevate 'pravila', da je zelena soba z rožnatimi odtenki primerna samo za deklice. Če se želite izogniti vsem tipičnim barvam, risanim junakom, pretirani pisanosti in našarjenosti, izberite minimalizem, kateremu lahko daste poudarke retro ali skandinavskega stila.

OTROŠKE SOBE IN BARVE

Otroška soba naj bo prijeten prostor, v katerem bodo otroci uživali in se dobro počutili. Ni treba, da je okrasitev otroške sobe zapletena. Še tako preprosta dekoracija ustvari prijetno vzdušje v prostoru, vendar le toliko časa, dokler ustreza otrokovi starosti in njegovemu zanimanju. Ustvarite ustvarjalno sobico, ki bo otroka spodbujala k aktivni igri in ga bo zaposlila. Naj bo prostor zabaven, svetel in vesele barve, na primer zelene. Naj bo ljubko, prijetno, igrivo, predvsem pa funkcionalno!

V zeleno barvo lahko odenete največjo površino v sobi - steno. Če premišljujete, v kateri barvi urediti otroško sobo, prenehajte razmišljati. Bela barva je najboljša izbira! Če boste uporabili belo barvo, bo prostor svetlejši in prostornejši. Pisane igrače vašega otroka bodo na belem ozadju zažarele in prostor bo bolj vesel in zabaven. Otroci lahko na stene obesijo svoje risbice, zaradi katerih bo sobica zanimiva in edinstvena.

Sodobno oblikovanje je znano predvsem po svoji preprostosti in minimalističnih načelih, kar pomeni, da poskuša okrasiti dom le z nekaj podrobnostmi, hkrati pa je območje še vedno videti elegantno in funkcionalno, kot je mogoče. Otroška soba brez poudarkov in polno barv preprosto ni zabavna, še posebej, če so otroci še zelo majhni. To je vse, kar sodobna otroška soba ne bi smela biti, če sledite strogim pravilom minimalistične zasnove. Kljub temu lahko ustvarite minimalistično otroško sobo, ki jo bodo vaši otroci imeli radi, se v njej zabavali, še vedno pa bo prostor del sodobnega doma.

OTROŠKE SOBE IN NAVDIH

Prostor opremite samo z nujno notranjo opremo, kar pomeni, da je sestavljena iz otroške posteljice, omare in shranjevalnega prostora, potrebnih stvari za dojenčka in udobnega stola za vas in otroka. Vse ostale stvari in dodatke boste dodajali kasneje glede na otrokove potrebe in zanimanja. Rustikalni stil nikoli ne grede iz mode. Če se boste odločili za klasičen rustikalni stil ali kombinacijo z minimalizmom, vaša odločitev ne bo napačna. Združevanje stilov v notranjem opremljanju je danes zelo priljubljena tehnika opremljanja. Če želite ustvariti toplo in udobno otroško sobo s posebnim vzdušjem, jo opremite v rustikalnem stilu. Ureditev doma v rustikalnem stilu je zelo pestra in zanimiva, v kombinaciji z drugimi stili pa je rustikalna notranjost primerna ne samo za podeželsko hišo, temveč tudi sodobno opremljeno stanovanje. V rustikalno opremljenem interierju je toplo, prijetno, udobno in zanimivo vzdušje.

OTROŠKE SOBE IN MATERIALI

Otroci bodo zelo veseli, če bodo imeli v svoji sobi zanimiv, ustvarjalni kotiček, kjer se bodo lahko izrazili. Barva za table lahko prekrije steno, mizico, vrata omare in nastala bo velika tabla za čečkanje s kredo. Sprehodite se med dekorativnimi idejami z barvo za table in kakšno uresničite v svojem domu. Pobarvajte eno od sten ali kos pohištva z barvo za table, da bo otroško ustvarjalno polje skoraj neomejeno. Ni nujno, da uporabite ravno črno barvo za table, ampak je lahko tabla tudi v drugih barvah. Če se boste odločili za črno barvo, upoštevajte, da morajo ostale stene ostati v beli oziroma svetli barvi. Mi vam lahko pomagamo z nekaterimi zanimivimi dekorativnimi idejami.