Ambient

Ozka hiša s sodobnim interierjem in majhnim vrtom

Ta navdihujoča enodružinska hiša se nahaja v Avstraliji. Zasnovalo jo je podjetje Luigi Rosselli Architects. Načrtovalci Sydneyja razmišljajo o vrnitvi vrstnih hiš ter ozkih vrstnih hiš kot priljubljene stanovanjske zgradbe, saj terase rešujejo dostopnost do stanovanjskih parcel, omogočajo gradnjo nižjih stanovanjskih zgradb in ureditev zunanjega prostora.

Ambientdizajn 3/4/2017, 5:20 PM
Woollahra, terasasta ozka hiša dokazuje, da je tudi na majhni parceli sredi mesta mogoče zasnovati dom s tremi spalnicami, tremi kopalnicami, sobo za goste, garažo in odprtim dnevno-bivalnim prostorom z moderno jedilnico in dnevno sobo, ki se nadaljuje na zunanjo površino.  

Majhna parcela je prisilila arhitekte k treznemu in preudarnemu razmisleku ter uporabi sodobnih arhitekturnih rešitev. Vhod v hišo se nahaja na sprednji strani. Majhen vrt je nastal med ograjo in vhodnimi vrati, najprivlačnejša točka hiše pa je Julijin balkonček, ki ga obrašča bugenvilija. Balkon je majhna sončna terasa, idealna za večerno posedanje. Oblikovanje doma za filmskega ustvarjalca je zahtevalo dobro načrtovanje interierja in privlačne, nenavadne elemente. Tak element je stopniščna ograja iz medenine, ki z vzorcem ribjih lusk nikakor ni standardna, običajna ograja. Vzorec, vendar tokrat v črni kovini, pa so vključili tudi v eksterier.Marmornati kuhinjski otok da prostoru čist, eleganten videz, a tudi kuhinjska obloga iz marmorja je bleščeča površina. Skoraj preveč glamurozno za kuhinjo.Oblazinjenje usnjene klopi močne modre barve v jedilnici je navdihnil dizajn Eileen Gray, slavne irske oblikovalke pohištva, katere dizajni so izjemno moderni še danes, čeprav bodo kmalu praznovali 100 let. 

Dodajanje malo glamurja v kuhinjo in jedilnico je enostavno, saj kovinski poudarki iz medenine ali druge kovine poskrbijo za presenetljivo in edinstveno izjavo. Razsvetljava je še en čudovit način, s katerim lahko dodamo malo sijaja v kuhinjo.

Lestenec iz medenine nad kuhinjskim otokom ali jedilno mizo ustvari osrednjo točko v sicer običajnem prostoru. 

Dnevno stranišče, umeščeno pod stopniščem, je privlačen prostor, ki s svojo velikostjo spominja na stranišče na letalih. 

Med glavno hišo in studiem/garažo na zadnji strani hiše se nahaja drugo dvorišče, kjer ob lepem vremenu družina uživa v odprtem zunanjem prostoru, zunanjem kaminu na drva, žaru in oljkah ter prostoru, kjer se otroci lahko igrajo. V prvem in drugem nadstropju se nahajajo spalnice in sodobne kopalnice.
Tukaj sta še dva projekta arhitekturnega biroja Luigi Rosselli Architects:


Zeleno življenje na povsem novi ravni

Bungalov na obali Sydneyja 


Foto: Justin Alexander, www.homeadore.com Nazaj na vrh

Morda vas zanima tudi

Moderno-klasično stanovanje v Barceloni z izjemnim interierjem

Leta 2018 je Meritxell Ribe - Room Studio v Barceloni prenovil stanovanje iz sredine prejšnjega stoletja. Oblikovalci so klasične arhitekturne prvine združili s trendnimi barvami ter z moderno notranjo opremo, da je nastalo domovanje z osupljivim interierjem, ki je tako klasičen kot tudi moderen. Več

Sodobna podeželska hiša, obdana z naravo

Sodobna podeželska hiša, obdana z naravo, se nahaja v Redwood Cityju v Kaliforniji. Sodobno hišo je leta 2017 oblikovalo podjetje Feldman Architecture. Več

Moderno stanovanje v Barceloni z vabečim vzdušjem

Čudovito svetlo stanovanje, ki se nahaja v Barceloni v Španiji, je leta 2017 prenovil in zasnoval Meritxell Ribé - Room Studio. Oblikovalci so združili skandinavski stil z mediteranskimi vplivi, pri tem pa so uporabili naravne materiale, vzorčasto keramiko in mehke pastelne odtenke, ki ustvarijo vabeče in toplo vzdušje. Več

Sodobno stanovanje v Milanu z ozko spalnico

Sodobno stanovanje, ki ga je leta 2018 oblikoval Studio Cichetti Viscardi, se nahaja v Milanu v Italiji. Stanovanje ima zelo prostoren dnevno-bivalni prostor, vendar izredno ozko spalnico, zato so oblikovalci izbrali posebno postavitev notranje opreme. Več

Nazaj na vrh
Naključni članki