Ambient

Popolna prenova hiše in ureditev bivalne kleti

Leta 2017 je podjetje Andy Martin Architecture v Londonu prenovilo tipično vrstno hišo iz opeke in iz zastarelih in utesnjenih prostorov ustvarilo moderen dom z industrijskim značajem. Popolno prenovo hiše Perf je vodila želja lastnikov, da bi nekaj svetlobe in odprtosti z rodne Sardinije prinesli tudi v osrednji London.

Ambientdizajn 4/29/2017, 12:20 AM
Prenovitvena gradbena dela so – zapisano v zelo poenostavljeni obliki – zahtevala odstranitev vseh notranjih sten, da so arhitekti lahko zasnovali nov in moderen interier večnadstropne vrstne hiše. Nova zasnova je v dom prinesla preglednost, povezanost in odprtost, teksture, svetlobo, vznemirjenje in pomirjujoč občutek.

Izbrana paleta industrijskih materialov - beton in jeklo, kombinirana s prefinjenim steklom, lesom in skrbno nameščenimi stenskimi oblogami, ustvarjajo sproščen in svež interier. Da bi rešili vprašanje temačne in neprijazne kletne etaže v tem tipu zgradbe, so v pritličju izbrali tlak s številnimi svetlobnimi odprtinami, skozi katere prodira naravna svetloba v spodnje oziroma zgornje nadstropje in ju povezuje. ‘Perforiran tlak’je uporabljen predvsem v trgovinah in javnih interierjih, tukaj pa so s tovrstnim tlakom povezali pritličje hiše s prostori v kleti. 

Arhitekti so zasnovali novo stopnišče, ročno izdelano iz jekla, ki vzdolžno preseka hišo in z izčiščenimi, ostrimi linijami oblikuje moderen interier. Nove svetlobne line znotraj interierja ter perforirana jeklena ograja ustvarjajo vizualno zanimivost ter okrepijo ali prinesejo naravno svetlobo skozi odprtine najrazličnejših dimenzij v vse kotičke doma. 
Naj bo vaša klet majhen prostor ali pa zavzema celotno nadstropje v vašem domu, prostor vedno lahko učinkovito uporabite. Povečanje učinkovitosti pomeni, da 'iztisneš' iz prostora največ, kar lahko.
To pomeni, da je v kletnih prostorih poleg tipičnih prostorov, na primer pralnice, funkcionalnega shranjevalnega prostora, kurilnice in stranišča, še večnamenski bivalni prostor, ki je kombinacija družinske dnevne sobe, igralnice in domače pisarne ... ali celo moderne kuhinje, ki ima izhod na vrt.

Več v:
Kako urediti klet kot večnamenski bivalni prostor
Čudovite bivalne prostore v kletni etaži lahko občudujete v naslednjih projektih:
Foto: Nick Rochowski, www.homeadore.com Nazaj na vrh

Morda vas zanima tudi

Moderno-klasično stanovanje v Barceloni z izjemnim interierjem

Leta 2018 je Meritxell Ribe - Room Studio v Barceloni prenovil stanovanje iz sredine prejšnjega stoletja. Oblikovalci so klasične arhitekturne prvine združili s trendnimi barvami ter z moderno notranjo opremo, da je nastalo domovanje z osupljivim interierjem, ki je tako klasičen kot tudi moderen. Več

Sodobna podeželska hiša, obdana z naravo

Sodobna podeželska hiša, obdana z naravo, se nahaja v Redwood Cityju v Kaliforniji. Sodobno hišo je leta 2017 oblikovalo podjetje Feldman Architecture. Več

Moderno stanovanje v Barceloni z vabečim vzdušjem

Čudovito svetlo stanovanje, ki se nahaja v Barceloni v Španiji, je leta 2017 prenovil in zasnoval Meritxell Ribé - Room Studio. Oblikovalci so združili skandinavski stil z mediteranskimi vplivi, pri tem pa so uporabili naravne materiale, vzorčasto keramiko in mehke pastelne odtenke, ki ustvarijo vabeče in toplo vzdušje. Več

Sodobno stanovanje v Milanu z ozko spalnico

Sodobno stanovanje, ki ga je leta 2018 oblikoval Studio Cichetti Viscardi, se nahaja v Milanu v Italiji. Stanovanje ima zelo prostoren dnevno-bivalni prostor, vendar izredno ozko spalnico, zato so oblikovalci izbrali posebno postavitev notranje opreme. Več

Nazaj na vrh
Naključni članki