Ambient

Prenovljena moderno-tradicionalna hiša na obali

To navdihujočo hišo na obali, ki se nahaja na Costa Bravi v Španiji, je leta 2017 prenovilo podjetje Nook Architects. Camí de Ronda ob obali Sredozemskega morja je zgodovinska obalna pot, ki povezuje vasi in plaže Costa Brave. Ob tej poti najdemo na neverjetni lokaciji to prenovljeno tradicionalno hišo, ki je del zaščitenega kompleksa hiš.

Ambientdizajn 3.9.2017, 10:04

Hiša, ki ima štiri nadstropja v terasah, se nahaja na robu skalnate pečine, vendar se lahko lastniki spustijo po stopnicah vse do morja, kjer imajo zasebni pomol.

Družina je iskala nepremičnino, ki bi bila preprosta in udobna, glavni bivalni prostor pa bi bil povezan s teraso. Potrebno je bilo kar nekaj prilagoditev obstoječega tlorisa hiše, da je postala funkcionalna in odprta, preoblikovati nekoč senčno teraso v drugem nadstropju v novo spalnico ter dodati kopalnico. Obnovili so tudi fasado, streho in terase.

Arhitekti Nook Architects so ohranili obseg hiše, prav tako pa tudi značilne mediteranske barve, opremo in estetiko.
Notranjost hiše je bila posodobljena tako, da so z velikimi panoramskimi okni povezali interier s teraso, vgradili so tudi strešna okna, da bi povečali razgled na zaliv ter osvetlili prostore z naravno svetlobo. Stopnišče deluje kot nit, ki povezuje vsa štiri nadstropja ter nudi neposreden dostop do zaliva in morja. Panoramska okna nudijo popoln razgled na zaliv, prav tako pa terasa postane zunanji podaljšek glavnega bivalnega prostora z jedilnico in odprto kuhinjo v sproščenem mediteranskem stilu. Meja med notranjimi in zunanjimi prostori izgine.

Poleg ogrevanja je bil nameščen tudi preprost prezračevalni sistem, ki ga sestavljajo stropni ventilatorji, ki dopolnijo naravno prezračevanje. Na zunanji strani hiše žaluzije in pergola omejujejo sončne žarke, ki omogočajo udobno temperaturo hiše celo poleti.

Številni izvirni elementi hiše, kot so vzorčasta keramika in leseni tramovi, so bili obnovljeni, da bi ohranili tradicionalni značaj počitniške hiše. Te prvotne značilnosti so združene z modernejšimi lesenimi, betonskimi, jeklenimi in keramičnimi elementi in materiali. Rezultat je nedvomno sodoben interier, ki ostaja zvest strogemu značaju izvirne zgradbe.

Uvedba pohištva po naročilu je bila posebnega pomena za ta projekt, saj daje vsakemu prostoru funkcionalno vrednost. Pohištvo je prevzelo aktivno vlogo pri ustvarjanju različnih notranjih območij. Rezultat obnove in prenove je hiša, ki ohranja tradicionalno, mediteransko poreklo, hkrati pa je sodobna v svoji zasnovi. Prav naravna svetloba in razgled na morje naredijo ta dom izjemen.Tloris terasaste hiše na obali:

Navdih:

5 točk: ali vaš dom potrebuje prenovo, izboljšave


Foto: Marcela Grassi, www.homeadore.com Nazaj na vrh

Morda vas zanima tudi

Moderno-klasično stanovanje v Barceloni z izjemnim interierjem

Leta 2018 je Meritxell Ribe - Room Studio v Barceloni prenovil stanovanje iz sredine prejšnjega stoletja. Oblikovalci so klasične arhitekturne prvine združili s trendnimi barvami ter z moderno notranjo opremo, da je nastalo domovanje z osupljivim interierjem, ki je tako klasičen kot tudi moderen. Več

Sodobna podeželska hiša, obdana z naravo

Sodobna podeželska hiša, obdana z naravo, se nahaja v Redwood Cityju v Kaliforniji. Sodobno hišo je leta 2017 oblikovalo podjetje Feldman Architecture. Več

Moderno stanovanje v Barceloni z vabečim vzdušjem

Čudovito svetlo stanovanje, ki se nahaja v Barceloni v Španiji, je leta 2017 prenovil in zasnoval Meritxell Ribé - Room Studio. Oblikovalci so združili skandinavski stil z mediteranskimi vplivi, pri tem pa so uporabili naravne materiale, vzorčasto keramiko in mehke pastelne odtenke, ki ustvarijo vabeče in toplo vzdušje. Več

Sodobno stanovanje v Milanu z ozko spalnico

Sodobno stanovanje, ki ga je leta 2018 oblikoval Studio Cichetti Viscardi, se nahaja v Milanu v Italiji. Stanovanje ima zelo prostoren dnevno-bivalni prostor, vendar izredno ozko spalnico, zato so oblikovalci izbrali posebno postavitev notranje opreme. Več

Nazaj na vrh
Naključni članki