Ambient

Preobrazba zgodovinske zgradbe v sodoben dom

Veličastno enodružinsko hišo, ki se nahaja v Barceloni v Španiji, je leta 2017 prenovilo podjetje Mesura. Zgradba ima pestro zgodovino prenov.

Ambientdizajn 12/3/2017, 11:57 PM

Hišo z arhitekturnim značajem in ločeno v več delih, a z velikim skupnim vrtom sta Lluís Clotet in José Antonio Martínez La Peña iskala v poznih osemdesetih letih za svoj dom. Našla sta veličasten dvorec iz leta 1778, ki je bil leta 1909 preoblikovan v modernistično hišo, vendar je bila nepremičnina kljub temu v žalostnem stanju.

Leta 1992 so arhitekti izvedli obsežno prenovo z jasnim spoštovanjem izvirne arhitekture, a vendar so 25 let po tej prenovi novi lastniki, družina Iborra-Wicksteed, ugotovili, da interier za par ne ustreza potrebam družine, ki je želela enonadstropno hišo z bogatim arhitekturnim prostorom ter velikim vrtom. Pred prenovo sta bila kmečki in modernistični del hiše različno izražena tako na formalni kot tudi materialni ravni.

Da bi zagotovili enotnost v novem domu, so arhitekti predlagali prekinitev te sheme, ki povezuje dva "svetova", in sicer s poenotenjem novih posegov, ki so prilagojeni novim potrebam. V ta namen veliki kosi pohištva prepletajo strukturo modernistične hiše z dvonadstropno strukturo kmečke hiše.

Pohištvo se razteza v dveh strukturnih oseh in treh obstoječih višinah ter ločuje dnevno življenje od nočnega. Poseben element so velika notranja vrata, ki s kombinacijo materialov (lesa in bele barve) na višini 2,20 metra vplivajo na intimnejše vzdušje v dnevni sobi, za vrati pa se skriva koncertni prostor.

Po sodobni prenovi je interier bolj odprt in vsestranski. 

Udobno in sodobno vzdušje temelji na dveh izvirnih materialih modernistične hiše: kamnu in lesu. Ta ideja je omejena v materialih in oblikah: veliki beli prostori z navpičnimi zavesami in kamnitim tlakom ter rustikalnim lesenim podom, medtem ko so bile ostale izvirne značilnosti izgubljene v prenovi leta 1992. 

Sodobna prenova, ki se je vrnila nazaj v modernistično, a hkrati podeželsko poreklo veličastne posesti, prilagaja interier z vzdolžnim pohištvom potrebam družine, hkrati pa prvič odpira prostore, vendar na nevsiljiv način dopušča njihovo preobrazbo in fleksibilnost. 
Foto: www.homeadore.com

Nazaj na vrh

Morda vas zanima tudi

Moderno-klasično stanovanje v Barceloni z izjemnim interierjem

Leta 2018 je Meritxell Ribe - Room Studio v Barceloni prenovil stanovanje iz sredine prejšnjega stoletja. Oblikovalci so klasične arhitekturne prvine združili s trendnimi barvami ter z moderno notranjo opremo, da je nastalo domovanje z osupljivim interierjem, ki je tako klasičen kot tudi moderen. Več

Sodobna podeželska hiša, obdana z naravo

Sodobna podeželska hiša, obdana z naravo, se nahaja v Redwood Cityju v Kaliforniji. Sodobno hišo je leta 2017 oblikovalo podjetje Feldman Architecture. Več

Moderno stanovanje v Barceloni z vabečim vzdušjem

Čudovito svetlo stanovanje, ki se nahaja v Barceloni v Španiji, je leta 2017 prenovil in zasnoval Meritxell Ribé - Room Studio. Oblikovalci so združili skandinavski stil z mediteranskimi vplivi, pri tem pa so uporabili naravne materiale, vzorčasto keramiko in mehke pastelne odtenke, ki ustvarijo vabeče in toplo vzdušje. Več

Sodobno stanovanje v Milanu z ozko spalnico

Sodobno stanovanje, ki ga je leta 2018 oblikoval Studio Cichetti Viscardi, se nahaja v Milanu v Italiji. Stanovanje ima zelo prostoren dnevno-bivalni prostor, vendar izredno ozko spalnico, zato so oblikovalci izbrali posebno postavitev notranje opreme. Več

Nazaj na vrh
Naključni članki

Naredi sam, DIY, pohištvo iz palet