Ambient

Prostorno majhno stanovanje, veliko 22 m2

"To je projekt prenove majhnega stanovanja, ki meri 22 kvadratnih metrov in ima 3,3 metra visoke stropove. Zaradi visokih cen stanovanj v Tajpeju - in tudi drugod po svetu - postaja življenjski prostor, ki si ga lahko privoščijo mladi, v zadnjem desetletju vse manjši in manjši. Soočeni s tako bivalno enoto, ki ni prostorna, kljub temu pa ima možnost, da izpolnjuje osnovne bivalne zahteve naročnika, je treba prostor natančno analizirati in ustrezno urediti. Stranka se je strinjala z idejo, da je prostor prav tako pomemben kot funkcionalna ureditev, ko gre za interier, kjer bodo ljudje živeli dalj časa, ne le kratek čas," so povedali arhitekti podjetja Little Design.

Ambientdizajn 9/6/2016, 1:54 PM
Površina stanovanja je manjša od mnogih hotelskih sob. Prav zato je notranja oprema diskretna in udobna. Ker lastnica pogosto službeno potuje v tujino, ko pride domov in po končanem delu potrebuje le vročo kopel in dober spanec.

Poleg popolnoma opremljene kopalnice in mini kuhinje je potrebovala tudi dovolj shranjevalnega prostora za oblačila in knjige. Prav tako je upala, da bo dnevna soba v spodnjem delu prostora opremljena s kavčem in mizo, saj mnogi prebivalci majhnih stanovanj v Tajpeju nimajo jedilnih miz, zato pojejo obrok na kavču.

Oblikovalci so sprejeli omejitve prostora in prostor bolj učinkovito uporabiti. V kopalnici so tuš zamenjali s kadjo in pralni stroj premaknili v kuhinjo, saj so morali v kopalnico postaviti dovolj velik grelnik vode, klasična vrata pa so zamenjali za drsna vrata z ogledalom, ki prostor vizualno povečajo. 

Območje tatamija in kabineta ob oknu v celoti izkorišča nišo in nudi dovolj prostora za shranjevanje. Ob steni se nahajata dve leseni mizi. Lahko sta postavljeni kot daljša barska miza, če pa jih lastnica obrne v drugo smer, nastane klasično široka miza. Prostor se prilagaja različnim potrebam in naredi majhno stanovanje manj utesnjeno.

Kuhinjske omare, garderobne omare in police v celoti izkoriščajo višino prostora in ne ovirajo prehodov. Garderobna omara se nahaja pod knjižnimi policami zaradi pogostosti uporabe, del pa je dosegljiv z galerije. Ker je višina galerije, na kateri se nahaja postelja, omejena, lahko lastnica uporablja pohištvo le v sedečem ali ležečem položaju. 

V stanovanju je dovolj naravne svetlobe, zaradi bele barve in hrastovega lesa pa je prostor svetel in bolj prostoren.

V velikih mestih, kjer je bivalni prostor omejen, upamo, da bo projekt podjetja Little Design nagovoril in navdihnil lastnike majhnih stanovanj k podobni ureditvi. 

Foto: www.interiorzine.com

Nazaj na vrh

Morda vas zanima tudi

Moderno-klasično stanovanje v Barceloni z izjemnim interierjem

Leta 2018 je Meritxell Ribe - Room Studio v Barceloni prenovil stanovanje iz sredine prejšnjega stoletja. Oblikovalci so klasične arhitekturne prvine združili s trendnimi barvami ter z moderno notranjo opremo, da je nastalo domovanje z osupljivim interierjem, ki je tako klasičen kot tudi moderen. Več

Sodobna podeželska hiša, obdana z naravo

Sodobna podeželska hiša, obdana z naravo, se nahaja v Redwood Cityju v Kaliforniji. Sodobno hišo je leta 2017 oblikovalo podjetje Feldman Architecture. Več

Moderno stanovanje v Barceloni z vabečim vzdušjem

Čudovito svetlo stanovanje, ki se nahaja v Barceloni v Španiji, je leta 2017 prenovil in zasnoval Meritxell Ribé - Room Studio. Oblikovalci so združili skandinavski stil z mediteranskimi vplivi, pri tem pa so uporabili naravne materiale, vzorčasto keramiko in mehke pastelne odtenke, ki ustvarijo vabeče in toplo vzdušje. Več

Sodobno stanovanje v Milanu z ozko spalnico

Sodobno stanovanje, ki ga je leta 2018 oblikoval Studio Cichetti Viscardi, se nahaja v Milanu v Italiji. Stanovanje ima zelo prostoren dnevno-bivalni prostor, vendar izredno ozko spalnico, zato so oblikovalci izbrali posebno postavitev notranje opreme. Več

Nazaj na vrh
Naključni članki