Ambient

Sodobna lesena hiša: preprosta skedenj hiša, ki je hkrati zapletena

Sodobno leseno hišo, ki se nahaja v Stockholmu na Švedskem, je leta 2017 oblikovalo podjetje Delin Arkitektkontor. Vila Björnberget je hiša, ki je nastala v dveh fazah, najprej kot skedenj hiša, nato pa je bila razširjena tako, da zapre parcelo, hkrati pa zajame razgled in svetlobo. To je preprosta lesena hiša, hkrati pa zapletena struktura, ki zagotavlja nepričakovane prostore in poglede.

Ambientdizajn 4/22/2018, 4:04 PM

Lesena obloga na fasadi bo sčasoma pridobila srebrn videz, streha pa je narejena iz plošč, prevlečenih s cinkom, saj je cink poceni material, ki ga je mogoče preprosto polagati in obdelovati.

Notranjost hiše v obliki skednja sestavljajo polirana betonska plošča in preproste bele stene. Galerija in stopnice so izdelane iz belega lakiranega jekla. Materiali so izbrani tako, da so preprosti, lepi in s strukturo, da okrepijo arhitekturne lastnosti stavbe.

Razmerje glavnega dela hiše sledi starim skandinavskim gradbenim tradicijam, kjer stene hiše niso bile višje, kot je potrebno. Strma streha in dolga oblika hiše izvirata iz preteklih časov, ko so bile zime dolge, hiše pa so širili sobo za sobo, zato so bile hiše vse daljše in daljše.

Tudi dvorišča, obdano z več majhnimi zgradbami, je nekaj, kar pogosto najdemo v Skandinaviji in ustvarja zavetje pred vetrovi. Vila Björnberget je na nek način sodobna interpretacija teh značilnosti.

Pasivna sončna energija se uporablja tako, da velika okna na jugu in zahodu omogočajo zbiranje toplotne energije v betonski plošči. Preko dneva se zbira energija, ki odseva v prostor preko noči. Okvir hiše je lahka lesena konstrukcija, za katero je dokazano, da proizvaja zelo malo toplogrednih plinov. 
Foto: Delin Arkitektkontor, www.homeadore.com Nazaj na vrh

Morda vas zanima tudi

Moderno-klasično stanovanje v Barceloni z izjemnim interierjem

Leta 2018 je Meritxell Ribe - Room Studio v Barceloni prenovil stanovanje iz sredine prejšnjega stoletja. Oblikovalci so klasične arhitekturne prvine združili s trendnimi barvami ter z moderno notranjo opremo, da je nastalo domovanje z osupljivim interierjem, ki je tako klasičen kot tudi moderen. Več

Sodobna podeželska hiša, obdana z naravo

Sodobna podeželska hiša, obdana z naravo, se nahaja v Redwood Cityju v Kaliforniji. Sodobno hišo je leta 2017 oblikovalo podjetje Feldman Architecture. Več

Moderno stanovanje v Barceloni z vabečim vzdušjem

Čudovito svetlo stanovanje, ki se nahaja v Barceloni v Španiji, je leta 2017 prenovil in zasnoval Meritxell Ribé - Room Studio. Oblikovalci so združili skandinavski stil z mediteranskimi vplivi, pri tem pa so uporabili naravne materiale, vzorčasto keramiko in mehke pastelne odtenke, ki ustvarijo vabeče in toplo vzdušje. Več

Sodobno stanovanje v Milanu z ozko spalnico

Sodobno stanovanje, ki ga je leta 2018 oblikoval Studio Cichetti Viscardi, se nahaja v Milanu v Italiji. Stanovanje ima zelo prostoren dnevno-bivalni prostor, vendar izredno ozko spalnico, zato so oblikovalci izbrali posebno postavitev notranje opreme. Več

Nazaj na vrh
Naključni članki