Ambient

Sodobna prenova hodnika in dnevne sobe

Prenova dnevne sobe in hodnika v podeželskem domu na Slovaškem je delo Studia Tolicci. Z novo ureditvijo hodnika je studio prekinil nekatere tradicionalne vrednote, saj so se oblikovalci osredotočili na prenovo dnevne sobe in povezovanje dnevne sobe s hodnikom.

Ambientdizajn 6.1.2015, 8:37

Na stenah nasproti vhoda je leseni opaž, katerega zaključuje konzolna polica. Ta polica je povezovalni element, saj so oblikovalci uporabili enako konzolo tudi pri oblikovanju dnevno-bivalnega prostora. Zlata svetilka vnaša v prostor edinstvenost in glamur.

Nenavaden koncept hodnika se začne že ob vhodu v hišo, saj se na hodniku nahajata dve stopnici. Oblikovalci so stopnici vključili v zasnovo in oblikovali neobičajno omarico za shranjevanje čevljev, ki je hkrati tudi klop za sedenje. Mehko oblazinjenje ustvarja udobno ozračje. Podolgovato obliko hodnika poudarja linijska razsvetljava v stropni konstrukciji. 

Nadaljevanje zlatih elementov sta tudi ogledali z zlatim trakom, ki se razprostirata na obeh straneh prostora. Prostor je zasnovan tako, da skrije vse, kar ni treba, da je vidno na prvi pogled. Črno-bele fotografije v okvirjih so del oblikovanja in so našle svoje mesto na steni pri vhodu.

Prehod iz hodnika v tehnični prostor je rešen z zanimivo metodo. Oblikovalci so skrili vhod v vgradno omaro. Po premiku desnega krila omare lahko gremo v sosednji prostor. Ta prefinjena rešitev je omogočila ohranitev enotne podobe brez vmešavanja običajnih vrat.

Oblikovanje hodnika se neprekinjeno nadaljuje v sosednjem prostoru – dnevni sobi. Kot lahko vidimo, je prostor odprt in nam ponuja čudovit razgled na obe strani. Dnevna soba je dragulj te hiše. Zelo pozorno izbrane barve in materiali ustvarjajo zračen in eleganten prostor.

Središče dnevne sobe je kamin, le-ta pa povezuje dnevno sobo tudi z jedilnico. Televizija je postavljena nad kaminom. Dnevna soba je prostor, ki je doživel največ gradbenih posegov – preklade so omogočile odprte in povezane prostore, oblikovalci pa so premaknili tudi stopnice, ki niso več na hodniku. Stopnice so sedaj v dnevni sobi, zato je soba v zgornjem nadstropju spremenila svoj namen.

Premik stopnišča je ustvaril odlično prizorišče za vključitev netipičnega elementa v obliki knjižnice, ki se začne na stopnišču in se nadaljuje na steni. Oblikovanje bralnega kotička je bila želja naročnika. Oblikovalci so postavili v bralni kotiček udoben naslanjač s stolčkom za noge, umestili pa so tudi starinski lestenec, ki je bil v hiši še pred prenovo. Tudi tukaj se nadaljujejo zlati poudarki. V zlato barvo so odeli prednji rob knjižne police.

Dnevni prostor je opremljen s kavčem v svetlo sivi barvi, da se barva ujema z barvo tal in preproge. Klubska mizica iz dimljenega stekla odbija igro luči. Lastniki so želeli v novourejenem prostoru tudi najljubše slike z egipčansko tematiko, zato je bilo pomembno, da so oblikovalci ustvarili dovolj prostora zanje.

Oblikovalci so poskrbeli tudi za namestitev večjega števila gostov v dnevno-bivalnem prostoru. V prostoru se poleg kavča nahajata dva velika okrogla tabureja. Eden je vezni člen med dnevno sobo in hodnikom, drugi tabure pa ima svoje mesto na levi strani kavča. To so posamezni kotički, povezani v skupnem prostoru, katere dopolnjujejo dodatne mizice in spuščene luči, ki posnemajo obliko spirale.

Za celotno zasnovo hiše so značilni topli odtenki lesa, katere dopolnjujejo poudarki zelene in zlate barve. Vzdušje in edinstvenost prostora poživlja zelo moden retro vzorec v črno-beli barvi.  

Prenovljeni dom odraža zahteve naročnikov, hkrati pa izhaja tudi iz najnovejših trendov in ustvarja jasen slog, ki je v duhu Studia Tolicci.

Foto: www.interiorzine.com

Nazaj na vrh

Morda vas zanima tudi

Moderno-klasično stanovanje v Barceloni z izjemnim interierjem

Leta 2018 je Meritxell Ribe - Room Studio v Barceloni prenovil stanovanje iz sredine prejšnjega stoletja. Oblikovalci so klasične arhitekturne prvine združili s trendnimi barvami ter z moderno notranjo opremo, da je nastalo domovanje z osupljivim interierjem, ki je tako klasičen kot tudi moderen. Več

Sodobna podeželska hiša, obdana z naravo

Sodobna podeželska hiša, obdana z naravo, se nahaja v Redwood Cityju v Kaliforniji. Sodobno hišo je leta 2017 oblikovalo podjetje Feldman Architecture. Več

Moderno stanovanje v Barceloni z vabečim vzdušjem

Čudovito svetlo stanovanje, ki se nahaja v Barceloni v Španiji, je leta 2017 prenovil in zasnoval Meritxell Ribé - Room Studio. Oblikovalci so združili skandinavski stil z mediteranskimi vplivi, pri tem pa so uporabili naravne materiale, vzorčasto keramiko in mehke pastelne odtenke, ki ustvarijo vabeče in toplo vzdušje. Več

Sodobno stanovanje v Milanu z ozko spalnico

Sodobno stanovanje, ki ga je leta 2018 oblikoval Studio Cichetti Viscardi, se nahaja v Milanu v Italiji. Stanovanje ima zelo prostoren dnevno-bivalni prostor, vendar izredno ozko spalnico, zato so oblikovalci izbrali posebno postavitev notranje opreme. Več

Nazaj na vrh




Naključni članki