Ambient

Sodobna prenova zgodovinske zgradbe v Berlinu

Podjetje Asdfg Architekten je za družino Miller v Berlinu zasnovalo sodoben interier znotraj zgodovinske zgradbe, ki šteje že 170 let. Zgradba je potrebovala večje posodobitve, rezultat prenovitvenih del pa je edinstven dom, ki je trdno zakoreninjen v zgodovino mesta. Oblikovalska ekipa je zasnovala moderen dom na opečnatih stenah, risbi iz leta 1844 ter eni izvirni notranji steni, sicer pa je odprt prostor v skladu s sodobnimi oblikovalskimi načeli.

Ambientdizajn 2.10.2016, 16:41
Zgodovina in izjemna lega stavbe sta bili velik arhitekturni izziv, vendar so tako lastniki kot tudi oblikovalci videli velik potencial, da zgradba lahko postane edinstvena enodružinska hiša z vrtom v središču ene najbolj priljubljenih sosesk v Berlinu. Ker je to najstarejša stavba v soseski, so oblasti zahtevale rekonstrukcijo fasade v skladu z risbo iz leta 1844. Arhitekti so se odločili, da bodo prikazali zgodovino starega objekta, pri tem pa se ne bodo pretvarjali, da so vsi deli stari 170 let.

Ker so si stroka in oblikovalci črte na risbi razlagali na različne načine, in sicer kot reže v pročelju oziroma višinske razlike, je trajalo kar nekaj časa, potrebnih pa je bilo tudi veliko vizualizacij ter modelov, da so organe prepričali s sodobno rešitvijo.

V preteklosti se je v zgradbi nahajala policijska postaja, nato je služila kot delavnica. Ko so lastniki kupili hišo, je bila v slabem stanju, imela je tudi veliko majhnih prostorov. Da bi ustvarili odprt prostor, so arhitekti ohranili zunanje stene ter eno veliko steno v sredini zgradbe. Stopnišče, kuhinja ter spalnice so povezane s to steno.

Interier določajo izčiščene linije in opeka na notranjih stenah. Sodobno stopnišče zdrsne skozi odprt prostor v mansardo, kjer se nahajajo pisarna in spalnice. Pod stopnicami se nahaja moderna kuhinja, zraven pa sta jedilnica in dnevna soba. 

Stopnice, ki povezujejo različne prostore, so na spodnji strani izkoriščene za shranjevalni prostor, z njim pa se ujema tudi pohištvo v pisarni. Na stopnišču in v kuhinji so arhitekti ponovno uporabili les iz starih tramov, stare opečnate stene pa so odkrili med obnovitvenimi deli.

Proces načrtovanja, ki je potekal v tesnem sodelovanju z lastniki, se je odrazil v številnih osebnih in posebnih elementov. 

















V prvem nadstropju je mogoče ločiti spalnico staršev od pisarniškega predprostora z zelo velikimi drsnimi vrati, prav tako pa tudi otroško sobo. Dvovišinski prostor je omogočil razgibano ureditev z igralnico in omarami na tleh ter posteljami na galeriji. Do vsake postelje vodi stopnišče. Posebnost otroške sobe je fiksno okno na notranji steni, ki omogoča razgled na jedilnico.

Navdih: Pisarna: 5 idej za ureditev delovnega okolja doma







Navdih: Otroška soba za dva otroka: nasveti za ureditev







Foto: Michael Pfisterer, www.homeadore.com, www.freshome.com Nazaj na vrh

Morda vas zanima tudi

Moderno-klasično stanovanje v Barceloni z izjemnim interierjem

Leta 2018 je Meritxell Ribe - Room Studio v Barceloni prenovil stanovanje iz sredine prejšnjega stoletja. Oblikovalci so klasične arhitekturne prvine združili s trendnimi barvami ter z moderno notranjo opremo, da je nastalo domovanje z osupljivim interierjem, ki je tako klasičen kot tudi moderen. Več

Sodobna podeželska hiša, obdana z naravo

Sodobna podeželska hiša, obdana z naravo, se nahaja v Redwood Cityju v Kaliforniji. Sodobno hišo je leta 2017 oblikovalo podjetje Feldman Architecture. Več

Moderno stanovanje v Barceloni z vabečim vzdušjem

Čudovito svetlo stanovanje, ki se nahaja v Barceloni v Španiji, je leta 2017 prenovil in zasnoval Meritxell Ribé - Room Studio. Oblikovalci so združili skandinavski stil z mediteranskimi vplivi, pri tem pa so uporabili naravne materiale, vzorčasto keramiko in mehke pastelne odtenke, ki ustvarijo vabeče in toplo vzdušje. Več

Sodobno stanovanje v Milanu z ozko spalnico

Sodobno stanovanje, ki ga je leta 2018 oblikoval Studio Cichetti Viscardi, se nahaja v Milanu v Italiji. Stanovanje ima zelo prostoren dnevno-bivalni prostor, vendar izredno ozko spalnico, zato so oblikovalci izbrali posebno postavitev notranje opreme. Več

Nazaj na vrh




Naključni članki