Ambient

Sodobna pritlična hiša, ki je nadomestila lopo

Ta navdihujoča sodobna pritlična hiša, ki se nahaja v Londonu, je nadomestila staro lopo iz sredine prejšnjega stoletja. Projekt so zaupali podjetju De Rosee Sa. Leta 2017 so projekt izgradnje uspešno zaključili, le-ta pa dokazuje, da je na nemogoči parceli in kljub številnim omejitvam mogoče zasnovati čudovit sodoben dom. Hiši pravijo tudi dvoriščna hiša.

Ambientdizajn 12.4.2017, 9:01
Arhitekti so na parceli, kjer se je nekoč nahajala stara lopa, dvorišče za spravilo drv, ter med nekdanjimi vrtovi in garažami zasnovali moderno pritlično hišo. Lastnik je živel na drugi strani obstoječe lope in je kupil parcelo, da bi preprečil zazidavo.

Lastnik je čez čas videl priložnost za razvoj zemljišča v skladu s predpisi o načrtovanju. Omejitev pri načrtovanju zemljišča je določala, da se mora vsaka nova oblika ujemati z obrisom obstoječe enonadstropne lope. Preden pa so začeli z deli, so morali pridobiti soglasja 21 strank, katerih zgradbe ali zidovi mejijo na parcelo. 

Ker je bila dovoljena le enonadstropna gradnja, so arhitekti predlagali pritlično dvosobno hišo oz. hišo z eno spalnico v kleti. Pritličje je razdeljeno med dnevno sobo, kuhinjo in spalnico s kopalnico, druga spalnica pa se nahaja v kletni etaži z lastnim zunanjim atrijem in s kopalnico.Vstavljanje oken v zunanje zidove ni bilo mogoče, saj novo hišo obdajajo zgradbe ali zidovi z vseh strani.

Parcela je dolga kar 37 metrov, zato so v zasnovo vključili tri zunanje atrije, ki pripeljejo svetlobo v hišo. Crittal steklena vrata povezujejo ta dvorišča z notranjimi prostori in omogočajo pogled skozi dolžino hiše. V lepem vremenu, ko je hiša lahko odprta, so meje med zunaj in znotraj popolnoma zabrisane. 

Notranje stene dvorišča prekrivajo lesene letve, prav tako manjše površine v notranjosti, kar spominja na dvorišče, kjer so včasih shranjevali les. Lesene letve iz cedre so bile izbrane zaradi svoje kakovosti, s svojo barvo pa hkrati mehčajo minimalistično belo notranjost, le črna jeklena vrata in okna poskrbijo za poudarek industrijskega stila.

Foto: Alex James, www.homeadore.com Nazaj na vrh

Morda vas zanima tudi

Moderno-klasično stanovanje v Barceloni z izjemnim interierjem

Leta 2018 je Meritxell Ribe - Room Studio v Barceloni prenovil stanovanje iz sredine prejšnjega stoletja. Oblikovalci so klasične arhitekturne prvine združili s trendnimi barvami ter z moderno notranjo opremo, da je nastalo domovanje z osupljivim interierjem, ki je tako klasičen kot tudi moderen. Več

Sodobna podeželska hiša, obdana z naravo

Sodobna podeželska hiša, obdana z naravo, se nahaja v Redwood Cityju v Kaliforniji. Sodobno hišo je leta 2017 oblikovalo podjetje Feldman Architecture. Več

Moderno stanovanje v Barceloni z vabečim vzdušjem

Čudovito svetlo stanovanje, ki se nahaja v Barceloni v Španiji, je leta 2017 prenovil in zasnoval Meritxell Ribé - Room Studio. Oblikovalci so združili skandinavski stil z mediteranskimi vplivi, pri tem pa so uporabili naravne materiale, vzorčasto keramiko in mehke pastelne odtenke, ki ustvarijo vabeče in toplo vzdušje. Več

Sodobno stanovanje v Milanu z ozko spalnico

Sodobno stanovanje, ki ga je leta 2018 oblikoval Studio Cichetti Viscardi, se nahaja v Milanu v Italiji. Stanovanje ima zelo prostoren dnevno-bivalni prostor, vendar izredno ozko spalnico, zato so oblikovalci izbrali posebno postavitev notranje opreme. Več

Nazaj na vrh
Naključni članki