Ambient

Sodobna reinterpretacija stanovanja Gazometro

Nekaj metrov stran od stare plinarne v Rimu se nahaja stanovanje v zgradbi iz 50. let prejšnjega stoletja, ki je polna industrijskih spominov. Prenovo in sodobno reinterpretacijo je zasnovala Sara Cimarelli iz Archifacturing studia v sodelovanju s podjetjem Giorgio Opolka Architects. Izvirna ureditev stanovanja je imela dve spalnici, dnevno sobo s kuhinjo, kopalnico in shrambo. Naročnik je zahteval vzpostavitev prilagodljivih prostorov, ki ne bodo izgubili prvotnega udobja, ki sega preko klavirja do površin, kjer so prisotne mladostne ideje ter naravni in preprosti materiali, pozabljeni pa nista niti preteklost in tradicija.

Ambientdizajn 2/15/2016, 8:38 AM

Archifacturing studio ustvarja odprte prostore, ki so naravno, tekoče organizirani, hkrati pa popolnoma neodvisni in ločeni s steklenimi stenami, katere struktura popolnoma 'pogoltne', ko so odveč. Steklena stena je izdelana iz štirih drsnih železnih okvirjev in satiniranega stekla z geometrijskimi vzorci. Steklena stena določa prostor druge (pomožne) spalnice ter njeno intimnost in avtonomnost. Skrbno proučevanje možnosti na omejeni bivalni površini so omogočile nastanek udobnih pomožnih prostorov, ki se združujejo ali izginjajo.

Navdih: Kako ločiti prostore v odprtem tlorisu

Bližina stare tovarne je spodbudila arhitekte k uporabi surovega železa, ki je skupaj z lesom glavni material vseh pohištvenih elementov. Vrata omare na hodniku so izviren element z značilno perforirano leseno ploskvijo, uokvirjeno z brušenim železnim okvirjem. 

Med svetili izstopa Lampe De Marseille, svetilka, ki jo je Le Corbusier zasnoval leta 1954. Oblika dveh stožcev usmerja svetlobo navzgor in navzdol, zgibna roka pa omogoča osvetlitev območja nad koncertnim klavirjem. Elegantna svetilka in klavir sta prvo, kar obiskovalci zagledajo po vstopu v dom.

Nežno siva jedilnica z živahnimi stoli v gorčično rumeni in sivi barvi doda pridih skandinavskega stila, hkrati pa je tudi sveža reinterpretacija tipične italijanske tradicije. Jedilna miza z železnimi predali nosi zgornji okvir z mizno ploščo iz tikovine. Klop zagotavlja udobne sedeže.

Sive in bele stene dopolnjuje črna barva za table. Tudi struktura TV-elementa je izdelana iz železa, le predali so leseni, obdaja pa ga črna barva za table, po kateri je mogoče pisati s kredo. Knjižni regal je izdelan iz lesenega okvirja, ki ga prebadajo železne police.

V stanovanju so ohranili izvirna lesena tla, le osvežili so jih, da so bolj sveža in svetlejša. Vsi pohištveni elementi, razen jedilne mize in klopi, so narejeni tako, da ustvarjajo splošen vizualni občutek homogenosti in enotnosti.

Na strankino željo se v spalnici nad posteljo nahaja umetniško delo, ki posnema idejo neprekinjenega miselnega toka, na nasprotni strani pa je črna tabla, na kateri lastnika lahko razvijata študije in nove ideje.

Foto: Julius Adam, www.archifacturing.com

Nazaj na vrh

Morda vas zanima tudi

Moderno-klasično stanovanje v Barceloni z izjemnim interierjem

Leta 2018 je Meritxell Ribe - Room Studio v Barceloni prenovil stanovanje iz sredine prejšnjega stoletja. Oblikovalci so klasične arhitekturne prvine združili s trendnimi barvami ter z moderno notranjo opremo, da je nastalo domovanje z osupljivim interierjem, ki je tako klasičen kot tudi moderen. Več

Sodobna podeželska hiša, obdana z naravo

Sodobna podeželska hiša, obdana z naravo, se nahaja v Redwood Cityju v Kaliforniji. Sodobno hišo je leta 2017 oblikovalo podjetje Feldman Architecture. Več

Moderno stanovanje v Barceloni z vabečim vzdušjem

Čudovito svetlo stanovanje, ki se nahaja v Barceloni v Španiji, je leta 2017 prenovil in zasnoval Meritxell Ribé - Room Studio. Oblikovalci so združili skandinavski stil z mediteranskimi vplivi, pri tem pa so uporabili naravne materiale, vzorčasto keramiko in mehke pastelne odtenke, ki ustvarijo vabeče in toplo vzdušje. Več

Sodobno stanovanje v Milanu z ozko spalnico

Sodobno stanovanje, ki ga je leta 2018 oblikoval Studio Cichetti Viscardi, se nahaja v Milanu v Italiji. Stanovanje ima zelo prostoren dnevno-bivalni prostor, vendar izredno ozko spalnico, zato so oblikovalci izbrali posebno postavitev notranje opreme. Več

Nazaj na vrh




Naključni članki