Ambient

Stara očetova garaža je postala dom mlade družine

Iskanje prvega stanovanja je za vsako mlado družino stresen proces, saj so cene novih nepremičnin pogosto nerazumno visoke. Z dobro idejo in premišljenim načrtovanjem lahko v prijetno bivališče spremenimo še tako neobičajen prostor. Na portalu Ambientdizajn smo predstavili že kar nekaj tujih domov, ki so nastali v stari šoli, delavnici, skladišču, garaži ... Dragi bralci, veseli nas, da vam lahko predstavimo tudi slovenski primer tovrstne preobrazbe prostora. Mlada družina se je odločila, da si svoj dom ustvari kar v nekdanji očetovi garaži za avtodom. Med ekipo Celovito in lastnikoma je prišlo do ustvarjalne sinergije, ki je rodila izjemen rezultat.

Ambientdizajn 7.11.2016, 23:52


Pri načrtovanju novega interierja so arhitekti izhajali iz dveh dejstev: višine stropa in velike odprtine za okna oziroma vrata.

Garaža pred prenovo:



S premišljenimi rešitvami so arhitekti dosegli, da se bodo prostori v nekdanji garaži skozi čas prilagajali odraščanju otrok. Visok strop in garažno-industrijski videz sta narekovala končno podobo interierja, ki spominja na loft.

Obdržali so nekatere “garažne” elemente, npr. betonski strop in steber v osrednjem dnevnem prostoru, videz pa poudarjajo skrbno izbrani materiali in elementi, kot so kovinske lestve in ročaji za lažji dostop do podesta/galerije v dnevnem prostoru, cementni microtopping na tleh predprostora in kopalnice ter svetila in vidna električna napeljava.



Nadometne električne inštalacije so omogočile, da je betonski strop ostal nedotaknjen, črni tekstilni kabli pa ustvarijo videz, zaradi katerega se pogled rad ustavi na stropu. V spalnici je nad posteljo iz kablov nastal igriv vzorec, ki ga lastnika lahko poljubno spreminjata.







Na dobrih osemdesetih kvadratnih metrih bivalne površine je nastal prostoren dnevno-bivalni prostor s kuhinjo, jedilnico, televizijskim kotičkom in podestom, ki služi kot umik ali igralnica otrok, takoj ob vhodu pa je delovni kotiček, ki se nahaja pod podestom. Panoramska okna na obeh straneh nekdanje garaže, skozi katera prodira obilo naravne svetlobe, in površine iz hrasta, dajo interierju pomirjujoče skandinavsko vzdušje.

Navdih: Minimalizem in hrastov les za toplo vzdušje















Otroški sobi sta sicer manjši, vendar zagotavljata vse potrebne elemente, predvsem pa izkoriščata višino prostora. V sobah so uporabili tipske omare, katere so dopolnili z elementi po meri, da je izkoriščen prav vsak kotiček. 







Nižji strop je le v spalnici in kopalnici, saj se je v tem delu včasih nahajala kotlovnica, ki so jo prestavili v sosednji prostor. Ker niso hoteli izgubiti še dodatnih centimetrov višine, je ta del izoliran s posebno tankoslojno izolacijo. Tudi v teh prostorih so arhitekti vztrajali pri industrijskem videzu. Kopalnica je narejena v kombinaciji microtoppinga in naravnega lesa.







Navdih: 5 nasvetov za ureditev majhne kopalnice



In kaj pravita lastnika doma, ki je nastal iz neobičajnega prostora?

“Gradnja stanovanja je finančni in organizacijski zalogaj, ampak morda je nek drug strah še bolj prisoten - misel, da se na koncu družina ne bo dobro počutila. Pri tem ne mislim samo na praktične vidike opremljanja - ali bo dovolj omar, dovolj svetlobe, ali so stikala na pravem mestu, čeprav je tudi to seveda pomembno -, ampak bolj na to, ali bo končni izdelek ter proces odražal kreativnost, ideje in vrednote. Okolje, v katerem preživimo večino prostega časa, je pomemben del družinskega življenja. Zaupanje intuiciji se nam je obrestovalo. Ekipa Celovito je poslušala najine želje, a jih hkrati s svojimi izkušnjami izboljšala, da sva na koncu dobila točno tak dom, kot sva si želela." 

Podatki o projektu:
Čas načrtovanja: 6 mesecev
Čas izvedbe: 6 mesecev
Skupna vrednost investicije: 110.000 evrov

Navdih: 
Oglejte si Dom slovenskega oblikovanja

Foto: www.celovito.si Nazaj na vrh

Morda vas zanima tudi

Moderno-klasično stanovanje v Barceloni z izjemnim interierjem

Leta 2018 je Meritxell Ribe - Room Studio v Barceloni prenovil stanovanje iz sredine prejšnjega stoletja. Oblikovalci so klasične arhitekturne prvine združili s trendnimi barvami ter z moderno notranjo opremo, da je nastalo domovanje z osupljivim interierjem, ki je tako klasičen kot tudi moderen. Več

Sodobna podeželska hiša, obdana z naravo

Sodobna podeželska hiša, obdana z naravo, se nahaja v Redwood Cityju v Kaliforniji. Sodobno hišo je leta 2017 oblikovalo podjetje Feldman Architecture. Več

Moderno stanovanje v Barceloni z vabečim vzdušjem

Čudovito svetlo stanovanje, ki se nahaja v Barceloni v Španiji, je leta 2017 prenovil in zasnoval Meritxell Ribé - Room Studio. Oblikovalci so združili skandinavski stil z mediteranskimi vplivi, pri tem pa so uporabili naravne materiale, vzorčasto keramiko in mehke pastelne odtenke, ki ustvarijo vabeče in toplo vzdušje. Več

Sodobno stanovanje v Milanu z ozko spalnico

Sodobno stanovanje, ki ga je leta 2018 oblikoval Studio Cichetti Viscardi, se nahaja v Milanu v Italiji. Stanovanje ima zelo prostoren dnevno-bivalni prostor, vendar izredno ozko spalnico, zato so oblikovalci izbrali posebno postavitev notranje opreme. Več

Nazaj na vrh




Naključni članki