Ambient

Tapete in modra barva so ustvarile vzdušje

Moderno stanovanje v Lyonu je leta 2015 zasnoval Guillaume Grasset. Po mnenju lastnikov je bilo stanovanje hladno, nezanimivo in brez značaja. Nove barve, predvsem modra barva v spalnici in temno modra stena v dnevni sobi, ter nepogrešljive tapete, bogate z barvami in vzorci, so v moderno stanovanje prinesle novo življenje in vzdušje.

Ambientdizajn 2/27/2016, 9:52 AM

Oblikovalec Guillaume Grasset je pri ureditvi modernega stanovanja upošteval kar nekaj opaznejših trendov, ki so se uveljavili v letu 2015, njihova moč pa se krepi tudi v letošnjem letu.

Temna stena v dnevni sobi je impresiven poudarek, ki da prostoru vtis mogočnosti. Oblikovalec je steno okrasil s parom svetil in galerijo. Druga površina, ki ima prav tako velik vpliv na celotno podobo interierja, je svetla preproga s črnim geometrijskim vzorcem. Tretji trend, ki ga je oblikovalec tudi upošteval, pa so kovinski poudarki v zlati barvi.

Nastal je moderno opremljen prostor, ki mu umetniško delo, lestenec in zlati poudarki dajejo značaj in vtis razkošja.

Bi geometrijski vzorec raje na steni kot pa na preprogi? 25 idej za ureditev sten najdete v članku 25 geometrijskih sten za sodoben dom.

Dnevna soba se preko panoramskega okna odpira na teraso.

Barvna paleta hladnih in toplih barv se nadaljuje v jedilnici. Rdeči del stene je ključen element, ki zadržan interier spremeni v energičen in moderen ambient, poln vzorcev in monokromatskih odtenkov.

Tapete imajo pomembno vlogo tudi v kabinetu oziroma domači pisarni, vendar niso prevladujoče. Pisarna je odprt prostor, ki je umeščen nasproti jedilnice in v kot dnevne sobe.

Belo-črno tapeto dopolnjuje svetel les in temno pohištvo. Ste opazili odprte knjižne regale? Vrtljivo ogrodje z vpetjem v tla in strop omogoča, da so regali ali funkcionalen shranjevalni prostor ali dekoracija prostora, kadar lastniki v prostor obrnejo hrbtni del regal, ki ga prekriva tapeta. 

Tapete v bralnem kotičku ustvarijo vzdušje in interier, ki lastnika popeljejo v nove svetove in zgodbe. Dobra osvetlitev je nujna, a svetila so kot dragoceni nakit, ki okrasijo prostor. Flosova stoječa svetilka IC F1 na fotografiji je visoka 135 cm

Indigo modra barva je čudovit in verodostojen odtenek, ki je priljubljen tudi v notranjem opremljanju, med letošnjimi trendi pa je celo eden najopaznejših trendov. Modro barvo lahko vnesete v interier kot stensko barvo ali na tapetah, a tudi najmanjši poudarki – posoda, krožniki, ročaji, namizna svetilka, preproga – imajo velik vpliv.

Nekateri oblikovalci cenijo zenovski značaj indigo modre, saj je barva intuicije in dojemanja. Indigo modra barva je bogata in dramatična barva, primerna za spalnice. Indigo modra je lahko tako pomirjujoča kot živahna barva, odvisno od odtenka in umestitve v prostoru.

Oblikovalec je tri stene v spalnici odel v temno modro barvo, le steno nasproti postelje prekrivajo temno modre tapete z motivi pisanih tropskih ptic in drugih živali. Poudarek, ki ustvari tako intimno kot tudi skrivnostno vzdušje. 

Več o indigo modri barvi v članku Kako vključiti indigo modro v svoj dom.

Če vam spalnice v modri barvi niso všeč, imate na voljo še štiri modne odtenke, ki so v letošnjem letu prav tako priljubljeni.

Izbiranje barvnih odtenkov je težavno in zamudno. Obstaja na stotine možnosti, med katerimi je mogoče izbirati. Na trenutke lahko že obupujemo, saj se nam zdi nemogoče, da bi izbrali popoln barvni odtenek. Poleg modre barve so priljubljene barve za steno še nevtralna siva, rožnata ali koralna, neobičajna olivno zelena in slivovo vijolična.

V preteklosti na teh pet barv morda ne bi niti pomislili, z novim znanjem in foto navdihi pa jih boste vzljubili. Več v članku Trendi: Barve, ki jih morate preizkusiti v 2016.

Navdih:

Elegantno eklektično stanovanje na Montparnassu

Interier, oblikovan kot haute couture obleka

Foto: www.homeadore.com

Nazaj na vrh

Morda vas zanima tudi

Moderno-klasično stanovanje v Barceloni z izjemnim interierjem

Leta 2018 je Meritxell Ribe - Room Studio v Barceloni prenovil stanovanje iz sredine prejšnjega stoletja. Oblikovalci so klasične arhitekturne prvine združili s trendnimi barvami ter z moderno notranjo opremo, da je nastalo domovanje z osupljivim interierjem, ki je tako klasičen kot tudi moderen. Več

Sodobna podeželska hiša, obdana z naravo

Sodobna podeželska hiša, obdana z naravo, se nahaja v Redwood Cityju v Kaliforniji. Sodobno hišo je leta 2017 oblikovalo podjetje Feldman Architecture. Več

Moderno stanovanje v Barceloni z vabečim vzdušjem

Čudovito svetlo stanovanje, ki se nahaja v Barceloni v Španiji, je leta 2017 prenovil in zasnoval Meritxell Ribé - Room Studio. Oblikovalci so združili skandinavski stil z mediteranskimi vplivi, pri tem pa so uporabili naravne materiale, vzorčasto keramiko in mehke pastelne odtenke, ki ustvarijo vabeče in toplo vzdušje. Več

Sodobno stanovanje v Milanu z ozko spalnico

Sodobno stanovanje, ki ga je leta 2018 oblikoval Studio Cichetti Viscardi, se nahaja v Milanu v Italiji. Stanovanje ima zelo prostoren dnevno-bivalni prostor, vendar izredno ozko spalnico, zato so oblikovalci izbrali posebno postavitev notranje opreme. Več

Nazaj na vrh
Naključni članki