Ambient

Vzorčno stanovanje v Situli by GAO arhitekti

Gao arhitekti so interier vzorčnega stanovanja v novem modernem poslovno-stanovanjskem kompleksu Situla ob železniški postaji v Ljubljani oblikovali kot zgodbo, način urbanega, dinamičnega in kreativnega bivanja v samem srcu prestolnice. Urbana lirika vlakov, njihova dinamika in barvitost jih je spomnila na lofte, ki se s svojo robatostjo pri izbiri materialov in prepletom različnih grobih in mehkih poudarkov oblikujejo skoraj kot scena nekega odseva dinamičnega in z umetnostjo prepletenega načina bivanja.

ambientdizajn 1/26/2017, 10:37 PM
Celotna podoba tega 162 m2 velikega modernega stanovanja s pogledom na Ljubljanski grad in počasi premikajoče se vlake, odete v barve in grafite, izžareva umetniški, dinamičen in sodoben način življenja v glavnem mestu Slovenije.

Osrednji bivalni del so Gao arhitekti odprli do konca in ga z delno prosevajočo steno iz kortena navidezno razmejili pri vhodu. Konstrukcijski steber so uporabili kot težo v prostoru in nanj naslonili delovni pult iz oljenega hrasta, ki je duša kuhinje in celotnega stanovanja ter služi kot multifunkcionalni kuhinjski in družabni prostor. Kuhinjski niz, vzporeden z otokom, je nadgrajen s čudovitim starinskim ogledalom in preprostimi industrijskimi stenskimi svetilkami.

Barve se tudi v notranjosti nadaljujejo v tonaliteti fasadnih temnih panelov, ki obdajajo atrij in s tem ustvarijo enovitost prepleta zunanjega in notranjega prostora.

Navdih: Atrij je arhitekturna struktura moderne hišeProstor za nosilnim stebrom se na drugi strani svetlobno odpre in kot jedilno-dnevni del zlije z osrednjim atrijem, ki je oblikovan kot japonski vrt, nadgrajen s pohodnimi starimi železniškimi tramovi. Likovna podoba stanovanja je zaključena z umetniškimi fotografijami slovenskih fotografov in umetniško oblikovano keramiko ter zanimivimi dodatki.

Navdih: Zakaj so japonski interjerji tako priljubljeni?

Bolj zaprti del stanovanja z mladinsko sobo in sobo za goste ter spalnico povezuje hodnik.

Motiv brez omehča prehod iz javnega v bolj zasebni del stanovanja. Vsi prostori se še vedno odpirajo v atrij, ki s svojo kamnito monumentalnostjo pomirja in ustvarja občutek miru in zavetja.Vsako od sob zaznamuje svojevrsten detajl: viseča gugalnica, boksarska vreča, stenska poslikava, vse skupaj pa funkcionalno dopolnita dve kopalnici in dve garderobi.Prepletanje industrijskega in barvitega na železniški postaji se odraža tudi v spalnici. Temno steno za posteljnim vzglavjem, ki spominja na zarjavelo jeklo, dopolnjuje živahen predalnik oranžne barve. Na eni strani hiteči vrvež na tirih, na drugi strani spokojnost atrija. V notranjosti spalnice se čas ustavi do naslednjega jutra.Oglejte si še tri projekte, ki so delo GAO arhitektov:

Toplo in sofisticirano stanovanje v srcu Ljubljane

Situla: GAO arhitekti opremili moško stanovanje

Slovenski dom: hiša na Galjevici


Foto: Miran Kambič, Gao arhitekti Nazaj na vrh

Morda vas zanima tudi

Moderno-klasično stanovanje v Barceloni z izjemnim interierjem

Leta 2018 je Meritxell Ribe - Room Studio v Barceloni prenovil stanovanje iz sredine prejšnjega stoletja. Oblikovalci so klasične arhitekturne prvine združili s trendnimi barvami ter z moderno notranjo opremo, da je nastalo domovanje z osupljivim interierjem, ki je tako klasičen kot tudi moderen. Več

Sodobna podeželska hiša, obdana z naravo

Sodobna podeželska hiša, obdana z naravo, se nahaja v Redwood Cityju v Kaliforniji. Sodobno hišo je leta 2017 oblikovalo podjetje Feldman Architecture. Več

Moderno stanovanje v Barceloni z vabečim vzdušjem

Čudovito svetlo stanovanje, ki se nahaja v Barceloni v Španiji, je leta 2017 prenovil in zasnoval Meritxell Ribé - Room Studio. Oblikovalci so združili skandinavski stil z mediteranskimi vplivi, pri tem pa so uporabili naravne materiale, vzorčasto keramiko in mehke pastelne odtenke, ki ustvarijo vabeče in toplo vzdušje. Več

Sodobno stanovanje v Milanu z ozko spalnico

Sodobno stanovanje, ki ga je leta 2018 oblikoval Studio Cichetti Viscardi, se nahaja v Milanu v Italiji. Stanovanje ima zelo prostoren dnevno-bivalni prostor, vendar izredno ozko spalnico, zato so oblikovalci izbrali posebno postavitev notranje opreme. Več

Nazaj na vrh
Naključni članki