Novice

Trajnostna preobrazba lesa

Kako koristno in ustvarjalno ponovno uporabiti odpadni lesni material, tudi tistega iz naše žledne katastrofe, bodo mladi lesarji in oblikovalci iz 5 različnih držav praktično dokazovali na Erasmus Poletni šoli.

Ambient dizajn 6/18/2014, 11:04 AM

Novice

Poletno šolo z naslovom Sustainable design: Metamorphosis in Wood organizira Višja lesarska in oblikovna šola Maribor med 15. in 30. junijem 2014. 

Kakšne tržne in oblikovalsko zanimive izdelke lahko naredimo iz odpadne lesne embalaže in ostankov predelave lesa (v Sloveniji se jih letno nabere kar za 33 ton) in kaj iz lesa po žledni katastrofi (padlega drevja je za 4 milijone m3)?

Ta aktualna tematika zanima tudi mlade. Dokaz za to je odličen odziv študentov z mednarodno udeležbo in priznanih predavateljev na poletno šolo o trajnostnem oblikovanju lesa, ki se bo izvajala v angleškem jeziku.

Po 5 študentov prihaja iz partnerskih izobraževalnih ustanov mariborske višje strokovne šole: City of Glasgow College (Velika Britanija), Kauno Kolegija (Litva), Vyšší odborná škola Volyně (Češka) in Tehničko veleučilište u Zagrebu (Hrvaška). Pridružilo se jim bo še 11 študentov lesarstva in oblikovanja mariborske Višje strokovne šole za lesarstvo in oblikovanje.

Ob koncu poletne šole bodo svoje 14-dnevno razmišljanje in delo predstavili s konkretnimi oblikovalskimi izdelki iz odpadnega lesnega materiala.

V sklopu petih modulov bodo predavali in spremljali delo študentov predavatelji in mentorji vseh partnerskih šol. Med njimi zanimivi sogovorniki z bogatimi teoretičnimi in praktičnimi izkušnjami:

- Douglas McQuilken, predavatelj produktnega oblikovanja na City of Glasgow College, Oddelku za industrijo in dizajn, ki bo v sklopu poletne šole predaval in študente uvajal v ustvarjalni proces oblikovalca;

- Inga Valentiniene, predstojnica visoke strokovne šole Politehnike v Kaunasu v Litvi, je oblikovalka in avtorica številnih knjig o sodobnem oblikovanju lesnih izdelkov z uvedbo sodobne tehnologije ter organizatorica številnih mednarodnih projektov s področja lesarstva in oblikovanja ter dobra poznavalka razmer v lesni industriji Litve;

- Miroslav Novak, predavatelj gostiteljske Višje strokovne šole za lesarstvo, ki bo predaval o pomembnosti lesarstva v Sloveniji in globalnem pomenu ter o pomenu uporabe lesa, ki je zaradi skladiščenja CO2 okoljsko pomembna surovina, ki vpliva tudi na klimatske spremembe.

Mariborska višja strokovna šola za lesarstvo in oblikovanje je ena izmed le dveh slovenskih višjih šol, ki je v okviru projekta Erasmus iz evropskih sredstev pridobila program poletne šole, ki se bo odvijal v sklopu petih modulov: 

- zgodovinska in kulturna dediščina pri notranjem oblikovanju, 

- poslovne priložnosti v trajnostnem oblikovanju, 

- inovativno trajnostno oblikovanje, 

- podpora IK tehnologije in 

- projektno delo.

Mladi bodo spoznavali pomen trajnostnega razvoja, še posebej v notranjem oblikovanju in oblikovanju pohištva, ki se bo v praktični izvedbi povezovalo z našo kulturno dediščino v najširšem pomenu besede.

Sodelujoči študentje medijskih komunikacij iz Zagreba bodo vodili interaktivni elektronski dnevnik poletne šole.

Zdenka Steblovnik Župan, v. d. ravnateljice Višje lesarske in oblikovne šole Maribor, navaja, da je “ideja priprave tovrstnega intenzivnega Erasmus programa oziroma poletne šole rezultat večletnega bilateralnega sodelovanja naše višje šole in sodelujočih partnerskih visokih/višjih šol iz Glasgowa, Volyn, Kaunasa in Zagreba'.

Vsi partnerji izvajamo sorodne praktično-aplikativne strokovne programe s področja obdelave in oblikovanja lesa in smo čutili potrebo dati mobilnosti študentov in osebja tovrstno vsebinsko in metodološko relevantnost. Eden izmed rezultatov projekta bodo izdelki, še ne vemo, kakšni, kar je za vse nas še poseben izziv; še pomembnejši rezultat pa je sam proces ustvarjalnega mednarodnega sodelovanja, medkulturne komunikacije in projektnega, v študenta usmerjenega poučevanja in učenja. Posebej ponosni smo lahko, da ima prav naša višja šola kot najmanjša institucija v tem partnerstvu vodilno vlogo”.

Ob koncu poletne šole bo nadebudna generacija bodočih evropskih lesnih inženirjev in oblikovalcev svoje izdelke, nastale v skupinskem medkulturnem povezovanju, predstavila na zaključni prireditvi, ki bo v soboto, 28. junija 2014, ob 18. uri v avli Lesarske šole Maribor.

Razstava inovativnih lesenih izdelkov iz odpadnega materiala bo na ogled do jeseni, in morda se bo med njimi našel tudi kakšen, ki bo doživel svoj tržni uspeh. Mednarodni projekt poletne šole so z doniranjem materiala podprli podjetja Arosa Mobilia, mizarstvo Sadek in Samson Kamnik.

Višja strokovna šola izobražuje več kot 200 študentov v dveh višješolskih programih: lesarstvo in oblikovanje materialov. Na osnovi poročila NAKVIS-a sodi med najnaprednejše in najkakovostnejše višje šole v državi. Že do sedaj je šola izvajala aktivno mednarodno sodelovanje, za kar je dobila priznanje z objavo v publikaciji evropskih zgodb o uspehu 2012 na področju mobilnosti študentov in osebja. S sodelovanjem z gospodarstvom in drobnim gospodarstvom prispeva k promociji večje rabe lesa v javnosti in pomenu lesarstva za slovensko gospodarstvo, z mednarodno mobilnostjo pa dosega tudi mednarodno prepoznavnost.

Dogajanje na Poletni šoli lahko spremljate na FB-strani https://www.facebook.com/ISSMaribor.

Več uradnih informacij o poletni šoli lahko najdete tudi na spletni strani višje šole http://www.scmb-vss.si/index.php/test-summer-school.

Foto: Pinterest/D. Cigale 

Nazaj na vrh

Morda vas zanima tudi

Moderno-klasično stanovanje v Barceloni z izjemnim interierjem

Leta 2018 je Meritxell Ribe - Room Studio v Barceloni prenovil stanovanje iz sredine prejšnjega stoletja. Oblikovalci so klasične arhitekturne prvine združili s trendnimi barvami ter z moderno notranjo opremo, da je nastalo domovanje z osupljivim interierjem, ki je tako klasičen kot tudi moderen. Več

Sodobna podeželska hiša, obdana z naravo

Sodobna podeželska hiša, obdana z naravo, se nahaja v Redwood Cityju v Kaliforniji. Sodobno hišo je leta 2017 oblikovalo podjetje Feldman Architecture. Več

Moderno stanovanje v Barceloni z vabečim vzdušjem

Čudovito svetlo stanovanje, ki se nahaja v Barceloni v Španiji, je leta 2017 prenovil in zasnoval Meritxell Ribé - Room Studio. Oblikovalci so združili skandinavski stil z mediteranskimi vplivi, pri tem pa so uporabili naravne materiale, vzorčasto keramiko in mehke pastelne odtenke, ki ustvarijo vabeče in toplo vzdušje. Več

Sodobno stanovanje v Milanu z ozko spalnico

Sodobno stanovanje, ki ga je leta 2018 oblikoval Studio Cichetti Viscardi, se nahaja v Milanu v Italiji. Stanovanje ima zelo prostoren dnevno-bivalni prostor, vendar izredno ozko spalnico, zato so oblikovalci izbrali posebno postavitev notranje opreme. Več

Nazaj na vrh
Naključni članki