Ideje za dom, nasveti, trendi

Uredimo teraso in pergolo

Pergola in terasa sta odlična dodatka vsakega dvorišča. Če izberemo ustrezen material, ki bo odporen na vse vremenske vplive, nam bosta služila vrsto let.

Ambient dizajn 4/16/2014, 7:03 AM

Nasveti

Pergola je del vrta, ki naredi senco nad prehodom ali območjem z mizo in s stoli. Pergola je običajno narejena iz lesenih stebrov in odprtih rešetk, na njih pa se pogosto vije vinska trta ali druga ovijalka. Če želite ustvariti prijeten zunanji kraj za vsakodnevno sprostitev, je pergola prava izbira. Zgradite pergolo, spodaj pa postavite nekaj udobnih kosov pohištva in nastal bo odličen kraj za oddih, kjer se boste lahko zabavali, kosili ali preprosto počivali. 

Terasa je zunanji del hiše, ki je povezan s hišo in narejen iz lesa ali lesu podobnega materiala. To je čudovit dodatek vsakega sodobnega dvorišča. To je mesto, kjer boste lahko vsakodnevno uživali in si napolnili baterije po napornem dnevu. 

Izberite tisti slog terase in pergole - sodoben, tradicionalni, gorski in obalni -, ki bo ustrezal slogu vaše hiše in vašemu osebnemu okusu. 

Če ste dovolj spretni, lahko leseno teraso naredite tudi sami. Samostojna gradnja terase je lahko zahtevno opravilo, zato dobro premislite, ali boste delu kos. 

Kaj pa izbira materiala?V trgovinah s hobi materialom so cene elementov za izdelavo teras večinoma zelo ugodne, vendar vse vrste lesa niso odporne na vremenske vplive. To pomeni, da se lahko deščice terase začnejo zvijati pod vplivom sončnih žarkov že v prvi sezoni ali da začne les gniti zaradi prevelike vlage.

V podjetju Maderales, d. o. o., nudijo material za terase iz vrst lesa, ki so odpornejše na vremenske vplive, vendar so cene mnogo višje. Cena za kvadratni meter vrste lesa ipe je 43,50 € (brez DDV, stara cena 69,00 €) in 25,00 € za vrsto massaranduba.

ItaubaItauba je masiven les, ki ga je relativno težko rezati, ga je pa relativno lahko zgladiti. Ima zrnato strukturo in je izredno odporen na mehanske vplive. Les itauba  je izredno vzdržljiv in ima dolgo življenjsko dobo. Les je običajno olivno rumenkaste barve, sčasoma pa malce potemni in dobi rdečerjavi odtenek. Barva je enotna, brez posebnih vzorcev in lis. Itauba ima rahlo sladkast in prijeten vonj, ki sčasoma izgine. Videz lesa niha od rumene do temno rjave ali sijoče rjave. Gostota pri 12-odstotni vlagi je 0,86 g/cm3. 

Itauba je zelo vzdržljiv les, odporen na glive in žuželke ali ličinke žuželk. Zaradi svoje visoke specifične teže in specifične strukture se ta vrsta lesa lahko uporablja v morskem okolju, v stiku s slano vodo ali z zemljo. Itauba je primeren les za gradnjo ladij, mostov, odprtih plovil, stavbnega pohištva, opaža, tla zabojnikov … Podobno kot itauba se obnaša les massaranduba, ki je bolj rdečkaste barve. 

Tropski les ipe je izjemno odporen in mnogo trdnejši od evropskega hrasta. Les ipe ima življenjsko dobo med 30 in 40 let. Lapacho, kot ga drugače imenujemo, je svetlo do temno olivnih barv in je zračno sušen težji od vode.

Vsi zunanji leseni podi, ki so iz naravnega materiala, se z leti spreminjajo in večinoma posivijo ali potemnijo. Čas spreminjanja barve je odvisen od vrste in kakovosti lesa. Poleg tega vsi zunanji podi začnejo dobivati grob, luskav videz. Ta proces lahko upočasnimo z ustreznim oljem. Premaz ohrani prvotni videz lesa, ne vpliva pa na trajnost lesa. Uporaba zaščitnih premazov za les ipe ni priporočljiva, ker je les zelo gost in preprečuje kemikalijam prodiranje. Poleg tega ima les ipe naravno zaščito proti trohnjenju in propadanju, zato dodatna zaščita ni potrebna. Leseni pod, ki je narejen iz ipe lesa, čistimo z vodo, ki ji lahko primešamo blago čistilo. Čiščenje z visokotlačnim čistilcem je možno, a je odsvetovano. 

Foto: www.architectureartdesign.com, Maderales

Nazaj na vrh

Morda vas zanima tudi

Moderno-klasično stanovanje v Barceloni z izjemnim interierjem

Leta 2018 je Meritxell Ribe - Room Studio v Barceloni prenovil stanovanje iz sredine prejšnjega stoletja. Oblikovalci so klasične arhitekturne prvine združili s trendnimi barvami ter z moderno notranjo opremo, da je nastalo domovanje z osupljivim interierjem, ki je tako klasičen kot tudi moderen. Več

Sodobna podeželska hiša, obdana z naravo

Sodobna podeželska hiša, obdana z naravo, se nahaja v Redwood Cityju v Kaliforniji. Sodobno hišo je leta 2017 oblikovalo podjetje Feldman Architecture. Več

Moderno stanovanje v Barceloni z vabečim vzdušjem

Čudovito svetlo stanovanje, ki se nahaja v Barceloni v Španiji, je leta 2017 prenovil in zasnoval Meritxell Ribé - Room Studio. Oblikovalci so združili skandinavski stil z mediteranskimi vplivi, pri tem pa so uporabili naravne materiale, vzorčasto keramiko in mehke pastelne odtenke, ki ustvarijo vabeče in toplo vzdušje. Več

Sodobno stanovanje v Milanu z ozko spalnico

Sodobno stanovanje, ki ga je leta 2018 oblikoval Studio Cichetti Viscardi, se nahaja v Milanu v Italiji. Stanovanje ima zelo prostoren dnevno-bivalni prostor, vendar izredno ozko spalnico, zato so oblikovalci izbrali posebno postavitev notranje opreme. Več

Nazaj na vrh
Naključni članki

Ideje za dom, nasveti, trendi