Ambient

Brazilska hiša AS

Manj je več!

1.11.2013, 9:58

Brazilska hiša AS

Sodobno zasebno hišo, ki se nahaja v kraju Cornelio Procopio v Braziliji, je leta 2006 zasnoval Studio Guilherme Torres. Zelo izrazna arhitektura upošteva topografijo ter strukturno in energetsko učinkovitost. S pragmatično-čutnim pristopom mladi brazilski arhitekt kaže, kako je lahko racionalna in stroga hiša tudi elegantna.

"Manj je več." To so besede, ki najbolje opišejo stavbo. Ker se 600 kvadratnih metrov velika hiša nahaja na strmem zemljišču, so prednosti le-tega vključili v samo zasnovo hiše. Tako je nastal volumen, ki ima vse stranice, nima pa strehe na vseh delih – 'nepokrita škatla', jo je poimenoval arhitekt. Za temi 7,5 metra visokimi stenami družina najde zasebnost in tudi varnost na gosto poseljeni ulici sredi majhnega mesta v južni Braziliji.

Strma stran zakriva dve območji hiše, in sicer atrij in bazen. Na ulico gledajo štiri spalnice s kopalnicami ter domača pisarna. Družabno območje ter nekateri gospodinjski prostori se nahajajo v pritličju, v notranjosti velikega prostora, ki se popolnoma odpira na atrij oziroma notranje dvorišče. Naravno svetlobo zagotavljajo velike steklene površine v pritličju in tudi strešna okna, ki so strateško razporejena po vsej strehi, da so potrebe po umetni svetlobi tekom dneva čim manjše.

V spalnicah so tla lesena, v družabnih območjih pa so vsa tla iz belega betona. Pohištvo je 'oversize', ogromno, da družina lahko sprejme številne goste: 7 metrov dolga miza in 10 metrov dolg kavč. Koncept notranjosti je nasprotje med črnim in belim, igra kromatičnih barv. Ti dve barvi se ponavljata tudi v atriju. Atrij nima posebnega vrta, le palme okoli bazena. Zvest trajnostnemu prepričanju je lastnik ustvaril klubsko mizico kar iz gradbenih palet, ki jih je pobral na ulici. Dele je recikliral in jih postavil na skupno površino. Enostavna podrobnost, ki je postala lastnikov najljubši predmet.

Foto: www.homeadore.com
Nazaj na vrh

Morda vas zanima tudi

Moderno-klasično stanovanje v Barceloni z izjemnim interierjem

Leta 2018 je Meritxell Ribe - Room Studio v Barceloni prenovil stanovanje iz sredine prejšnjega stoletja. Oblikovalci so klasične arhitekturne prvine združili s trendnimi barvami ter z moderno notranjo opremo, da je nastalo domovanje z osupljivim interierjem, ki je tako klasičen kot tudi moderen. Več

Sodobna podeželska hiša, obdana z naravo

Sodobna podeželska hiša, obdana z naravo, se nahaja v Redwood Cityju v Kaliforniji. Sodobno hišo je leta 2017 oblikovalo podjetje Feldman Architecture. Več

Moderno stanovanje v Barceloni z vabečim vzdušjem

Čudovito svetlo stanovanje, ki se nahaja v Barceloni v Španiji, je leta 2017 prenovil in zasnoval Meritxell Ribé - Room Studio. Oblikovalci so združili skandinavski stil z mediteranskimi vplivi, pri tem pa so uporabili naravne materiale, vzorčasto keramiko in mehke pastelne odtenke, ki ustvarijo vabeče in toplo vzdušje. Več

Sodobno stanovanje v Milanu z ozko spalnico

Sodobno stanovanje, ki ga je leta 2018 oblikoval Studio Cichetti Viscardi, se nahaja v Milanu v Italiji. Stanovanje ima zelo prostoren dnevno-bivalni prostor, vendar izredno ozko spalnico, zato so oblikovalci izbrali posebno postavitev notranje opreme. Več

Nazaj na vrh




Naključni članki