Ideje za dom, nasveti, trendi

Dekorativne ideje za balkone in majhne terase

Praktični nasveti

14.6.2013, 21:41

Dekorativne ideje za balkone in majhne terase

Če iščete navdih za ureditev svoje majhne terase ali balkona, imamo nekaj čudovitih nasvetov, ki vam bodo pomagali. V toplih poletnih mesecih prebijemo veliko več časa zunaj, tako da je čas, da oblikujemo balkon in ustvarimo prijetno vzdušje, ki nas bo spodbujalo. Prostor lahko uredimo tudi brez porabe večje količine denarja ali časa. Majhen prostor lahko povečamo z uporabo ogledala, vključimo lahko tudi preprogo. Naj naši praktični nasveti spodbudijo vašo ustvarjalnost.

Small Patio Decorating-02-1 Kindesign

Dodajte rastline
Rastline preoblikujejo videz in občutek prostora. Prav vsak evro se obrestuje in vsaka minuta, ki jo posvetite rastlinam, je vredna svojega časa. Obstoječe zasaditve osvežite, odstranite odmrle liste in suhe rastline. Če imate prazne lonce, jih zasadite z novimi rastlinami. Izberite zdrave rastline, ki jim bo svetloba na vašem balkonu ustrezala. Pri vrtnarjenju ne oklevajte in prosite za nasvet, če ga potrebujete.

Small Patio Decorating-04-1 Kindesign

Dodajte majhno, očarljivo podrobnost
Še posebej na majhnem balkonu je včasih potrebna le kakšna podrobnost, da celoten prostor oživi. Sivka v glineni posodi ali druga rastlina s pisanim cvetjem na majhni stranski mizi je morda tista podrobnost, ki bo prostoru za sprostitev dala nekaj barve in  očarljivosti. 

Small Patio Decorating-05-1 Kindesign

Small Patio Decorating-06-1 Kindesign

Small Patio Decorating-07-1 Kindesign

Small Patio Decorating-08-1 Kindesign

Small Patio Decorating-09-1 Kindesign

Small Patio Decorating-10-1 Kindesign

Small Patio Decorating-11-1 Kindesign

Dodajte blazine
Blazine v trenutku osvežijo videz prostora. Materiali za zunanje površine so najboljši, saj so odporni na sončne žarke in plesen. Če se odločite za navadne bombažne ali svilene blazine, imejte klop s shranjevalnim predalom, kamor jih boste zvečer pospravili oziroma zaščitili pred dežjem.

Small Patio Decorating-12-1 Kindesign

Small Patio Decorating-13-1 Kindesign

Small Patio Decorating-14-1 Kindesign

Small Patio Decorating-15-1 Kindesign

Določite mejo
Da bo prostor na dvorišču bolj vabljiv in intimen, ga lahko določite oziroma omejite z rastlinami. Na terasi, ki se odpira v večje dvorišče, je grmičevje odlična alternativa ograji. Tudi v majhnem prostoru lahko grmiček zmehča ograjo.

Small Patio Decorating-16-1 Kindesign

Barvna shema
Vztrajajte pri dveh ali treh barvah, kar bo vaši terasi dalo videz izbranosti.

Small Patio Decorating-17-1 Kindesign

Small Patio Decorating-18-1 Kindesign

Small Patio Decorating-19-1 Kindesign

Small Patio Decorating-20-1 Kindesign

Small Patio Decorating-21-1 Kindesign

Small Patio Decorating-22-1 Kindesign

Small Patio Decorating-23-1 Kindesign

Small Patio Decorating-24-1 Kindesign

Small Patio Decorating-25-1 Kindesign

Small Patio Decorating-26-1 Kindesign

Uporabite preprogo
Zunanje sedenje bo udobnejše in prijetnejše, če boste dodali preprogo. Za jedilno mizo naj bo večja, za dva stolčka z mizo je lahko manjša, včasih pa je dovolj že tekač in nekaj pisanih blazin.

Small Patio Decorating-28-1 Kindesign

Small Patio Decorating-29-1 Kindesign

Dodajte senčnik
Senčnik je na nepokriti terasi obvezen. Prostostoječi senčnik je prilagodljiv kos zunanje opreme, ki se prilega katerikoli mizi ali stolu. 

Small Patio Decorating-30-1 Kindesign

Small Patio Decorating-31-1 Kindesign

Small Patio Decorating-32-1 Kindesign

Ustvarite središče
Pomislite, za katere dejavnosti uporabljate balkon, dvorišče in za katere bi radi, da bi ga uporabljali v prihodnje. Je pohištvo urejeno na način, ki osmišlja vaše potrebe? Odmaknite pohištvo stran od sten. Eksperimentirajte z različnimi postavitvami, dokler se ne počutite dobro.

Small Patio Decorating-33-1 Kindesign

Small Patio Decorating-34-1 Kindesign

Small Patio Decorating-35-1 Kindesign

Nov začetek
Temeljito (spomladansko) čiščenje lahko dela čudeže. Pograbite listje in drobir, očistite pohištvo, popravite poškodbe, ki jih je povzročilo zimsko obdobje. Odstranite tudi vse smeti in navlako, ki se je nabrala.

Small Patio Decorating-36-1 Kindesign

 Zmehčajte robove z rastlinami
Ostri robovi niso le izziv za okraševanje, vendar če jih pustimo prazne, se lahko v prostoru počutimo utesnjeno ali nelagodno. Ostre robove in prazne vogale zapolnite z rastlinami. Visoke rastline in ovijalke so odlična izbira.

Small Patio Decorating-37-1 Kindesign

Small Patio Decorating-38-1 Kindesign

Small Patio Decorating-39-1 Kindesign

Small Patio Decorating-40-1 Kindesign

Small Patio Decorating-41-1 Kindesign

Small Patio Decorating-42-1 Kindesign

Pomislite na slog in razpoloženje, ki ga želite ustvariti
Elegantno, sodobno in veselo? Bujno in eklektično? Poskusite zasnovati videz ali zapisati občutke v nekaj besedah. Ko boste hodili po trgovinah in izbirali ustrezne predmete, vam bodo te besede v veliko pomoč pri nakupovanju.

Small Patio Decorating-43-1 Kindesign

Small Patio Decorating-44-1 Kindesign

Small Patio Decorating-45-1 Kindesign

Small Patio Decorating-46-1 Kindesign

Small Patio Decorating-47-1 Kindesign

Obesite ogledalo
Ogledalo na zunanjem zidu ali ograji je odličen način, da ustvarite občutek prostornosti na majhni terasi. Izberite ogledalo, ki bo dopolnilo ostale elementov. Obesite ga v delu, ki je pokrit.

Foto: www.onekindesign.com

Nazaj na vrh

Morda vas zanima tudi

Moderno-klasično stanovanje v Barceloni z izjemnim interierjem

Leta 2018 je Meritxell Ribe - Room Studio v Barceloni prenovil stanovanje iz sredine prejšnjega stoletja. Oblikovalci so klasične arhitekturne prvine združili s trendnimi barvami ter z moderno notranjo opremo, da je nastalo domovanje z osupljivim interierjem, ki je tako klasičen kot tudi moderen. Več

Sodobna podeželska hiša, obdana z naravo

Sodobna podeželska hiša, obdana z naravo, se nahaja v Redwood Cityju v Kaliforniji. Sodobno hišo je leta 2017 oblikovalo podjetje Feldman Architecture. Več

Moderno stanovanje v Barceloni z vabečim vzdušjem

Čudovito svetlo stanovanje, ki se nahaja v Barceloni v Španiji, je leta 2017 prenovil in zasnoval Meritxell Ribé - Room Studio. Oblikovalci so združili skandinavski stil z mediteranskimi vplivi, pri tem pa so uporabili naravne materiale, vzorčasto keramiko in mehke pastelne odtenke, ki ustvarijo vabeče in toplo vzdušje. Več

Sodobno stanovanje v Milanu z ozko spalnico

Sodobno stanovanje, ki ga je leta 2018 oblikoval Studio Cichetti Viscardi, se nahaja v Milanu v Italiji. Stanovanje ima zelo prostoren dnevno-bivalni prostor, vendar izredno ozko spalnico, zato so oblikovalci izbrali posebno postavitev notranje opreme. Več

Nazaj na vrh
Naključni članki