Ideje za dom, nasveti, trendi

Dekorativni nasveti za prijeten in udoben dom

Koristni nasveti

10/16/2013, 12:17 AM

Dekorativni nasveti za prijeten in udoben dom

Ponavadi mine kar nekaj časa, preden nova hiša ali stanovanje postane dom. Naj vam naši dekorativni nasveti pomagajo pri opremljanju doma, v katerem se boste prijetno počutili tako vi kot tudi vaši gostje. 
 
Udobno in modno

Verjetno pogosto opazite zanimive pohištvene elemente. Izjemen kavč v reviji, eleganten naslanjač v pohištvenem salonu na poti na delo … Udobje je povezano predvsem s tem, kako lahko pohištvo poveča občutek domačnosti. Pri testiranju sedežnega elementa si predstavljajte, kako zleknjeni v njem uživate z dobro knjigo. Če vso težo čutite npr. v ramenih, nadaljujte z iskanjem. Če iščete samo udobje, potem boste morda morali skleniti kompromis z estetiko, v idealnem primeru pa bo oblazinjeno pohištvo ustrezalo tako udobju kot tudi slogu. 
 
Poseben poudarek

Ena od najpreprostejših zvijač, ki ustvari bolj prijeten dom, so teksture. Obkrožite se s stvarmi, ki se jih želite dotakniti. Mehka preproga, valovita stena, pohištvo s sijajem ... – vse to lahko vključite v sodoben prostor, zaradi česar bo ta manj tog in hladen. Če opremljate velik prostor, lahko pravilna uporaba tkanin in tekstur zmanjša velikost in zagotovi občutek intimnosti in udobnosti.
 
Pohištvena raznolikost

Velik pohištveni element hitro zapolni prostor, vendar to ni vedno najprimerneje. Verjetno ne želite, da bi bil vaš dom videti kot razstavni prostor. Ne imejte strahu pred mešanjem različnih pohištvenih elementov in slogov. Raznolikost ustvari živahno notranjost. Če menite, da je rezultat skladen, privlačen in udoben, bodo verjetno uživali tudi vaši prijatelji.
 
Tople barve
Barve imajo posebno sposobnost, da ustvarjajo različna čustva in razpoloženja, zaradi česar je ta del oblikovanja še posebej zanimiv. Medtem ko lahko hladnejše barve (modra, vijolična in temno zelena) vizualno povečajo prostor, lahko toplejši odtenki (breskovo oranžna, rjava, peščena in rdeča) ustvarijo bolj topel prostor. 
 
Več virov razsvetljave

Pogosto zanemarjamo čarobni učinek osvetlitve v prostoru. Z nekaj posegi na pravem mestu je lahko prostor videti večji, višji in tudi udobnejši. Katera razsvetljava naredi prostor bolj vabeč? Intimno vzdušje ustvarite z namiznimi svetilkami, ki jih razporedite v parih po prostoru. Stropno luč uporabite le za večje dogodke in druženja.
 
Pozornost do detajlov

Majhne stvari, npr. sveče ali knjige na pravem mestu, dajo občutek umirjenosti, nekateri detajli pa lahko delajo čudeže. Večina pred prihodom gostov čisti. Čiščenje je dobro, vendar ne pozabite, da pridejo prijatelji na obisk, ne na pregled doma. Sveže cvetje, pijača in morda zadnja številka najljubše revije bolj polepšajo njihov obisk. 

Vzdušje
Prijetna glasba v ozadju, ambientalna osvetlitev iz različnih svetlobnih virov, blazine in pravi naslanjač, ki omogoči, da se potopite v mehkobo, so le nekatere ideje, s katerimi vzpostavite prijetno vzdušje v novem domu. Če si boste omislili tudi kamin, boste poskrbeli še za romantiko.
 
Obkrožite se s stvarmi, ki jih ljubite
Ko načrtujete selitev v novo hišo, stanovanje, postavite nekaj stvari v središče pozornosti. Vaš dom mora odražati, kdo ste in ostalo se bo počasi postavilo na svoje mesto. Stara zbirka vinilnih plošč, fotografija, kipec ... Poiščite način, kako jih vključiti v nov prostor in ugotovili boste, kako hitro bo prostor pridobil osebnost in toplino.

Besedilo: Ambient dizajn
Foto: www.freshome.com 
 

Nazaj na vrh

Morda vas zanima tudi

Moderno-klasično stanovanje v Barceloni z izjemnim interierjem

Leta 2018 je Meritxell Ribe - Room Studio v Barceloni prenovil stanovanje iz sredine prejšnjega stoletja. Oblikovalci so klasične arhitekturne prvine združili s trendnimi barvami ter z moderno notranjo opremo, da je nastalo domovanje z osupljivim interierjem, ki je tako klasičen kot tudi moderen. Več

Sodobna podeželska hiša, obdana z naravo

Sodobna podeželska hiša, obdana z naravo, se nahaja v Redwood Cityju v Kaliforniji. Sodobno hišo je leta 2017 oblikovalo podjetje Feldman Architecture. Več

Moderno stanovanje v Barceloni z vabečim vzdušjem

Čudovito svetlo stanovanje, ki se nahaja v Barceloni v Španiji, je leta 2017 prenovil in zasnoval Meritxell Ribé - Room Studio. Oblikovalci so združili skandinavski stil z mediteranskimi vplivi, pri tem pa so uporabili naravne materiale, vzorčasto keramiko in mehke pastelne odtenke, ki ustvarijo vabeče in toplo vzdušje. Več

Sodobno stanovanje v Milanu z ozko spalnico

Sodobno stanovanje, ki ga je leta 2018 oblikoval Studio Cichetti Viscardi, se nahaja v Milanu v Italiji. Stanovanje ima zelo prostoren dnevno-bivalni prostor, vendar izredno ozko spalnico, zato so oblikovalci izbrali posebno postavitev notranje opreme. Več

Nazaj na vrh
Naključni članki