Dizajn

Architizer razglasil 5 najboljših stanovanj 2016

Architizer je podelil arhitekturne nagrade A+ Award 2016 v posameznih kategorijah in razglasil pet najboljših stanovanj v letu 2016. Predstavljamo vam vseh pet nagrajencev v kategoriji 'Stanovanja', ki s svojimi prostorskimi ureditvami uresničujejo fleksibilno sodobno bivanje. Londonsko stanovanje Nevern Square je zmagovalec po izboru bralcev, projekt Pivot pa je zmagovalec po mnenju žirije.

Ambientdizajn 10.5.2016, 15:09

Stanovanje Nevern Square
London, Velika Britanija, arhitekturni biro Daniele Petteno Architecture Workshop

Najboljši projekt v kategoriji 'Stanovanja' po izboru bralcev.

Pritlično dvosobno stanovanje v starejši zgradbi je veliko 64 kvadratnih metrov in je po mnogih neprimernih prenovah potrebovalo celovito preobrazbo v udobno in popolnoma opremljeno stanovanje, ki bo ustrezalo potrebam mlade družine. Koncept preobrazbe je temeljil na sodobni reinterpretaciji tlorisa stanovanja z dvema oknoma, ki gledata na ulično oziroma dvoriščno stran. Tloris stanovanja določata dva pohištvena niza. Beli niz omar določa spalnico, črni niz pa je bivalno-kuhinjski. Belo pohištvo po meri sega 3,80 metra visoko, kolikor je visok strop, črno pa 2,25 metra visoko.

Edinstveni element, ki povezuje oba niza, je steklena notranja zasteklitev, ki daje obema prostoroma izredno vizualno globino in povezanost. Steklena odprtina deluje kot dodatno veliko okno v hiši, ki omogoča prehajanje naravne svetlobe ter pogled na vrt tudi iz dnevne sobe.

Projekt Pivot
New York, ZDA, arhitekturni biro Architecture Workshop PC

Najboljši projekt v kategoriji 'Stanovanja' po izboru žirije.

Projekt Pivot je 40 kvadratnih metrov velika garsonjera v starejši zgradbi, ki so jo preobrazili v sodoben in prilagodljiv prostor s skrito spalnico. Arhitekti so imeli zahteven spisek želja, ki so ga morali uresničiti na izredno majhni bivalni površini: jedilna miza, ki bo lahko gostila na večerji 10 ljudi, 6 postelj, domača pisarna, zaseben študijski prostor in funkcionalna kuhinja, ki bo primerna za zabave. Projekt poudarja odprt tloris ob hkratnem skritem večnamenskem pohištvu, ki se prilagaja spreminjajočim potrebam.

Obsežna po meri izdelana omara z vrtljivimi vrati in omarami ustvarja različne prostorske izkušnje glede na uporabo. Zaprte omare dajejo vtis bele stene, medtem ko lesena notranjost skriva spalnico, naslednji vrtljivi del pregradi prostor na več ločenih prostorov. Lastnika stanovanja se vračata domov v zračno in moderno stanovanje, kjer ima vsaka stvar svoje mesto.

Mnogi elementi zasnove so večnamenski. Zasuk velike viseče omarice ustvari dva ločena prostora, ki ju je mogoče uporabiti neodvisno, postelja z odprtino pa zagotavlja prehajanje dnevne svetlobe v notranjost. Omare na obeh straneh postelje se razširijo s policami in predali, sedežna garnitura omogoča gostom, da spijo v zasebnem prostoru. Po višini nastavljiva miza pa je lahko domača pisarna, dodaten kuhinjski pult ali glavna jedilnica.

Večnamenske omare brišejo razlike med arhitekturo in pohištvom, saj ustvarjajo različne prostorske izkušnje in kombinacije, ki se odzivajo na urbano, fleksibilno in trajnostno bivanje.

Svetlo stanovanje Mild GH z domiselno razdelitvijo prostorov
Mexico City, Mehika, arhitekturni biro Archetonic

Podjetje Archetonic je v Mexico Cityju za mlad par zasnovalo sodobno stanovanje, ki je izvirno in prilagodljivo. Ena stran stanovanja je v celoti zastekljena, zato ima stanovanje neoviran pogled na sosednje vrtove, ki prinašajo sveže vibracije v notranjost. Po celotni dolžini stanovanja se razteza hodnik z drsnimi vrati, ki prostore povezujejo ali ločujejo. Posebnost tega stanovanja je ustvarjalno razdeljen velik odprt prostor, ki je brez običajnih sten razdeljen na tri funkcionalna območja. Pohištvo, ki ga bo v prihodnje mogoče spreminjati in prilagajati, določa posamezna območja in dovoljuje poglede in prehajanje naravne svetlobe.

Stanovanje v Trevelyan House
London, Velika Britanija, arhitekturni biro Bradley Van Der Straeten

Trevelyan House je prenovljena brutalistična hiša iz leta 1950, ki se nahaja v Bethnal Greenu v Londonu. Zgradbo je zasnoval priznani brutalistični arhitekt Sir Denys Lasdun. S prenovo stanovanja so želeli odpreti posamezne prostore, da bi bili bolj prostorni ob hkratnem spoštovanju izvirne brutalistične oblike. Obstoječa kuhinja se je odprla proti bivalnemu prostoru in je zasnovana kot kos pohištva v glavnem prostoru. Kuhinjsko okno je sestavni del bivalnega prostora in ustvarja gledališko vzdušje. Na zunanji strani kuhinjski kubus prekrivajo MDF plošče, v notranjosti pa bambus.

Nekdanje skladišče postalo eklektično podstrešje s strešno teraso
New York, ZDA, arhitekturni biro Andrew Franz Architect PLLC

Arhitekt Andrew Franz je preoblikoval zgornje nadstropje in streho nekdanjega skladišča v eklektično podstrešje. Stanovanje se nahaja v predelu Tribeca v New Yorku. Stanovanje v skladišču iz leta 1884 je po prenovi toplo in prijetno domovanje odprtega tlorisa in povezano z zunanjim prostorom. Izgradnja medetaže in namestitev pomične steklene strehe je omogočila izgradnjo strešne terase z vrtom. Ta izjemen arhitekturni poseg je prinesel naravo v bivalne prostore. Arhitekti so ohranili industrijsko preteklost stavbe. Vizualno povezavo novega in starega so oblikovali s sodobnimi ter obnovljenimi materiali.

Ne spreglejte:

18. novembra 2015 so v Beogradu podelili arhitekturne nagrade BravaCasa Design Awards 2015, tekmovanje pa vključuje arhitekte z območja celotne nekdanje Jugoslavije. Najlepši interier v kategoriji nad 100 m2 je po mnenju žirije projekt, poimenovan 'Hiša s perforiranimi paneli'. Za avtorici projekta, Marjetko Lužovec Hrvatin in Matejo Lužovec iz podjetja Detajl in celota, je arhitekturna nagrada tako potrditev preteklega dela kot tudi zagon in potrditev, da sta na pravi poti. V pogovoru sta arhitektki podrobneje predstavili nagrajeno hišo z unikatno zasnovanimi perforiranimi paneli. Več v Detajl in celota: hiša s perforiranimi paneli.

Foto: Architizer, www.freshome.com, www.onekindesign.com

Nazaj na vrh

Morda vas zanima tudi

Moderno-klasično stanovanje v Barceloni z izjemnim interierjem

Leta 2018 je Meritxell Ribe - Room Studio v Barceloni prenovil stanovanje iz sredine prejšnjega stoletja. Oblikovalci so klasične arhitekturne prvine združili s trendnimi barvami ter z moderno notranjo opremo, da je nastalo domovanje z osupljivim interierjem, ki je tako klasičen kot tudi moderen. Več

Sodobna podeželska hiša, obdana z naravo

Sodobna podeželska hiša, obdana z naravo, se nahaja v Redwood Cityju v Kaliforniji. Sodobno hišo je leta 2017 oblikovalo podjetje Feldman Architecture. Več

Moderno stanovanje v Barceloni z vabečim vzdušjem

Čudovito svetlo stanovanje, ki se nahaja v Barceloni v Španiji, je leta 2017 prenovil in zasnoval Meritxell Ribé - Room Studio. Oblikovalci so združili skandinavski stil z mediteranskimi vplivi, pri tem pa so uporabili naravne materiale, vzorčasto keramiko in mehke pastelne odtenke, ki ustvarijo vabeče in toplo vzdušje. Več

Sodobno stanovanje v Milanu z ozko spalnico

Sodobno stanovanje, ki ga je leta 2018 oblikoval Studio Cichetti Viscardi, se nahaja v Milanu v Italiji. Stanovanje ima zelo prostoren dnevno-bivalni prostor, vendar izredno ozko spalnico, zato so oblikovalci izbrali posebno postavitev notranje opreme. Več

Nazaj na vrh
Naključni članki

Vrt, terasa, urejanje okolice