Dizajn

BIG ARHITEKTURA 2017 – letos že deseti festival

BIG ARHITEKTURA 2017, letos že 10. mednarodni arhitekturni bienale, ki velja za največjega med festivali arhitekture in profesionalnega gradbeništva v Sloveniji, bo potekal od 20. aprila pa vse do 15. junija pod geslom Napredek. Festival bosta zaznamovala dva glavna dogodka: mednarodna arhitekturna konferenca Big arhitektura in sejem Arhitektura² – arhitekturni ovoj, kjer bodo prisostvovali številni priznani predavatelji.

Ambientdizajn 4/20/2017, 11:39 PM
V znamenju NAPREDKA

Stvari so v arhitekturi rade velike, a res velike so šele, ko mere misel presežejo, ko arhitektura, ki je z modrostjo oborožena, zaznamuje čas in pokaže pot, ko je uporabna, čvrsta in družbi služi in ni oproda moči, kapitalu – ter se kot umetnost spogleduje z božanskim in čeprav začasna, večna postane. Tedaj arhitekturi rečemo, da je napredna.

Deseti festival BIG ARHITEKTURA 2017 bo zaznamoval NAPREDEK. Ko se napredek udejanji, mu rečemo življenje. Napredek ni sprememba. Sprememba je samodejna, medtem ko napredek ni samodejen. Napredek zahteva vznemirjenje, vizijo in moč, da se nekaj dvigne in potem še, da tisto nekaj traja.


Sejem Arhitektura²


Sejem Arhitektura² pa je prvi specializirani sejem arhitekture in profesionalnega gradbeništva v Sloveniji, ki ima ambicijo, da postane eden glavnih sejmov za napredno arhitekturo in gradbeništvo v regiji. Namenjen je prikazu inovativnih materialov, konstrukcij, sistemov in tehnologij v gradbeništvu ter seznanjanju arhitektov, izvajalcev in investitorjev z novostmi pri snovanju in izvedbi kakovostnega arhitekturnega ovoja in interierja. 

Sejem Arhitektura² je pomemben sestavni del že tradicionalnega mednarodnega festivala BIG ARHITEKTURA in velika novost ob njegovi deseti obletnici. V letu 2017 je zasnovan kot dvodnevni dogodek v dveh delih – kot celodnevni otvoritveni in zaključni dogodek festivala s tematsko razmejitvijo, arhitekturni ovoj / arhitekturni interier, in sicer:

20. april, od 10.00 do 22.00: Arhitektura² – Ovoj
15. junij, od 10.00 do 22.00: Arhitektura² – InterierKaj je napredno v arhitekturi in gradbeništvu?

Na mednarodni arhitekturni konferenci BIG ARHITEKTURA 2017 se bodo udeleženci vprašali, kaj je napredno v arhitekturi in gradbeništvu. Če nas razvoj pripelje do novih načinov gradnje in razmišljanja, pomeni napredek korak naprej. Napredek je razvoj na poti k določenemu cilju.

Kaj so torej napredni cilji arhitekture?
Kako premikati meje običajnega in doseči višjo raven glede na kakovost, drznost in trajnost?

Gospodarski kazalci kažejo, da se v Sloveniji po osemletnem spanju gradbeništva prebuja nova pomlad. Zato je sedaj pravi čas, da si postavimo nove cilje, naberemo navdih in se odpravimo na vznemirljivo pot kreativnosti. Izbrani tuji arhitekti bodo z nami delili svoje vizije in razmišljanja o tem, kakšen napredek si želijo in kakšne potenciale za razvoj arhitekture so odkrili.

Kuratorka in moderatorka mednarodne konference je Eva Prelovšek Niemelä.


Predstavljamo vam tuje predavatelje na konferenci BIG ARHITEKTURA 2017
:FRANTZEN et al architecten
Predavatelj Tom Frantzen, Nizozemska
www.frantzen.nl

Tom Frantzen je arhitekt in razvojnik hkrati. S svojim inovativnim pristopom, ki je sestavljen iz kombinacije arhitekturnega oblikovanja na lastno pobudo in stavbnega menedžmenta, ustvarja arhitekturne inovacije brez primere. S projekti na lastno pobudo lahko realizira drzne koncepte, ki jih odlikujeta velika fleksibilnost in trajnostni pristop, ki sledi zakonitostim krožnega gospodarstva. Lani je v Amsterdamu realiziral inovativni blok PATCH22, ki je s 30 m najvišja lesena stavba na Nizozemskem. Za stavbo je letos prejel prestižno nagrado WAN 2016 za najboljšo stanovanjsko stavbo na svetu in Green Award, ki ga podeljuje Chicago Arthenaeum. Stavbo so uvrstili tudi v ožji izbor za nagrado Amsterdam Zuiderkerk in za nizozemsko nagrado ARC2016 v kategoriji arhitekturnih inovacij. 

Na slikah:
Tom Frantzen
PATCH22 v Amsterdamu, 2016; foto: Luuk Kramer
MDH Arkitekter
Predavatelja Dagfinn Sagen, Helge Lunder, Norveška
https://mdh.no


Dagfinn Sagen in Helge Lunder sta dva od treh ustanoviteljev in partnerjev biroja MDH iz Osla. MDH je mlad arhitekturni biro, ki se je z zadnjo realizacijo, študentskim naseljem petih lesenih nebotičnikov Moholt 50/50, zapisal med največje biroje. Naselje velja za največji projekt iz križno lepljenih plošč, ki je bil do danes zgrajen v Evropi. V nebotičnikih so od prvega nadstropja naprej uporabili izključno les, tudi za stopniščne in dvigalne jaške, kar je naravnost revolucionarno. S projektom so bili letos uvrščeni v ožji izbor za prestižno nagrado Miesa van der Roheja in v ožji izbor za nagrado WAN Wood in Architecture. 

Na slikah:
Dagfinn Sagen in Helge Lunder
Študentsko naselje Moholt 50/50 v Trondheimu, 2016; foto: Ivan Brodey 

DeZwarteHond
Predavatelj Henk Stadens, Nizozemska
www.dezwartehond.nl

DeZwarteHond je priznani biro za arhitekturo in urbanizem s sedežem v nizozemskih mestih Groningen in Rotterdam ter v Kölnu v Nemčiji. Danes, po treh desetletjih delovanja, je v biroju zaposlenih 60 strokovnjakov, ki skrbijo za številne uspešne realizacije. Henk Stadens v biroju deluje že od leta 1996, od leta 2015 je partner biroja s sedežem v Kölnu. Za najnovejšo večjo realizacijo, Agaathof v Groningenu, ki je primer subtilne umestitve sodobne soseske v zgodovinsko mestno središče, so letos prejeli nizozemsko nagrado za najboljšo stavbo leta 2017 (BNA Beste Gebouw van Het Jaar 2017) in nagrado za najboljšo stavbo mesta Groningen 2016 (Grote Groninger Gebouwenenquête 2016). Naštevanje vseh nagrad, ki so jih bili do sedaj deležni za svoj opus, je na tem mestu nemogoče, zato samo podatek, da vsako leto prejmejo vsaj dve nizozemski strokovni priznanji. 

Na slikah:
Henk Stadens
Soseska Agaathof v Groningenu, 2016; foto: Harry Cock
Kulturno in mestno središče Het Kielzog v mestu Hoogezand, 2016; foto: Michel Keivits 

Delugan Meissl Associated Architects
Predavatelj Martin Josst, Avstrija
www.dmaa.at

Martin Josst je eden od štirih partnerjev enega mednarodno najuspešnejših avstrijskih birojev Delugan Meissl Associated Architects z Dunaja, ki sta ga leta 1993 ustanovila Elke Delugan Meissl in Roman Delugan. Poleg številnih realizacij stanovanjskih blokov na Dunaju, ki jih zaznamujeta brezkompromisna konceptualna zasnova in drzna formalna govorica, so prvič vzbudili pozornost svetovne javnosti na predstavitvi na beneškem bienalu leta 2006 ter istega leta na prvem arhitekturnem bienalu na Kitajskem. Svetovno slavo jim je prinesla realizacija muzeja Porsche v Stuttgartu leta 2008 in ikonične stavbe Eye Film Institute Netherlands v Amsterdamu leta 2011. Do danes je o njihovem delu izšlo že šest monografij. Njihove stavbe so narejene za intenzivno izkušnjo prostora, so večplastne in radikalne in nikogar ne pustijo ravnodušnega. Arhitektura, ki kaže hitrost, breztežnost, ki je tik pred tem, da vzleti, ali pa ustvarja »intenzivni počitek«, kot to izkušnjo imenujejo njeni avtorji.

Na slikah:
Martin Josst
Eye Film Institute Netherlands v Amsterdamu, 2011; foto: Iwan Baan
LABICS
Predavateljica Maria Claudia Clemente, Italija
www.labics.it

Maria Claudia Clemente je skupaj s Francescom Isidorjem leta 2004 v Rimu ustanovila arhitekturni biro Labics. V biroju se ponašajo s številnimi uspehi na natečajih ter z zasnovami projektov, kjer odkrivajo nove strategije za revitalizacijo degradiranih mestnih območij in za razvoj javnih prostorov. Zaradi njihovih inovativnih projektov jih je ameriška revija Architectural Record imenovala za enega najpomembnejših birojev, ki prihajajo na svetovno arhitekturno sceno. Na beneškem bienalu so razstavljali kar trikrat. Za prestižno nagrado Miesa van der Roheja so bili nominirani dvakrat, zadnjič letos, in sicer za odmevni projekt revitalizacije rimske mestne četrti Sončno mesto (»La città del Sole«), kjer so s pomočjo sistema večfunkcijskih objektov zgradili močno lokalno identiteto in v degradiranem območju ustvarili nov zagon. 

Na slikah:
Maria Claudia Clemente in Francesco Isidor
Sončno mesto (»La città del Sole«) v Rimu, 2016; foto: Marco Cappelletti
Guinée*Potin Architectes
Predavatelj Hervé Potin, Francija
www.guineepotin.fr

Po vrnitvi s skupnega študijskega potovanja po Etiopiji sta Hervé Potin in Anne-Flore Guinée leta 2002 v bretonskem mestu Nantes ustanovila biro Guinée*Potin Architectes. Njuno delo lahko opišemo kot barvit kolaž materialov in konceptov, ki jim je skupna skrb za ekologijo, energijsko varčnost in uporabo naravnih »bio« materialov, ki presenečajo in so onkraj ustaljenih rešitev. Za svojo inovativnost sta bila že večkrat nagrajena, leta 2015 sta prejela nominacijo za nagrado Miesa van der Roheja za Muzej in raziskovalni center bio raznolikosti Beautour, ki je zgrajen iz slame in lesa. Za ta objekt sta prejela tudi francosko nacionalno nagrado za leseno gradnjo. Poleg odmevne gradnje s slamo so številnih objav svetovnih medijev deležni tudi njuni pasivni večstanovanjski objekti in šolska poslopja. Če še lahko verjamemo v regionalno arhitekturo 21. stoletja, potem je biro Guinée*Potin njen žlahtni predstavnik. 

Na slikah:
Hervé Potin in Anne-Flore Guinée
Muzej in raziskovalni center bio raznolikosti Beautour v kraju La Roche-sur-Yon, 2014; foto: Sergio Grazia
Obnova in dozidava šolskega poslopja v kraju Tréverien, 2016; foto: Nicolas Pineau
Foto: Zabod BIG Nazaj na vrh

Morda vas zanima tudi

Moderno-klasično stanovanje v Barceloni z izjemnim interierjem

Leta 2018 je Meritxell Ribe - Room Studio v Barceloni prenovil stanovanje iz sredine prejšnjega stoletja. Oblikovalci so klasične arhitekturne prvine združili s trendnimi barvami ter z moderno notranjo opremo, da je nastalo domovanje z osupljivim interierjem, ki je tako klasičen kot tudi moderen. Več

Sodobna podeželska hiša, obdana z naravo

Sodobna podeželska hiša, obdana z naravo, se nahaja v Redwood Cityju v Kaliforniji. Sodobno hišo je leta 2017 oblikovalo podjetje Feldman Architecture. Več

Moderno stanovanje v Barceloni z vabečim vzdušjem

Čudovito svetlo stanovanje, ki se nahaja v Barceloni v Španiji, je leta 2017 prenovil in zasnoval Meritxell Ribé - Room Studio. Oblikovalci so združili skandinavski stil z mediteranskimi vplivi, pri tem pa so uporabili naravne materiale, vzorčasto keramiko in mehke pastelne odtenke, ki ustvarijo vabeče in toplo vzdušje. Več

Sodobno stanovanje v Milanu z ozko spalnico

Sodobno stanovanje, ki ga je leta 2018 oblikoval Studio Cichetti Viscardi, se nahaja v Milanu v Italiji. Stanovanje ima zelo prostoren dnevno-bivalni prostor, vendar izredno ozko spalnico, zato so oblikovalci izbrali posebno postavitev notranje opreme. Več

Nazaj na vrh
Naključni članki