Dizajn

Nikeames čevlji Ora-Ïta so poklon oblikovalski ikoni

Francoski oblikovalec Ora-Ïto je razvil konceptualno športno obuvalo, ki je z zaobljenimi deli furnirja poklon delu modernističnega oblikovalskega tandema Charlesa in Raya Eamesa.

Ambientdizajn 8/28/2014, 6:02 AM

Ora-Ïto je izkazal spoštovanje pokojnemu ameriškemu paru z Nikeames čevlji, ki bi jih lahko proizvajalo podjetje Nike. Leseni furnirani deli ovijajo čevelj in upodabljajo naslanjač Eames lounge 670, ki sta ga oblikovalca oblikovala za podjetje Herman Miller davnega leta 1956. 

"To je poklon Charlesu in Rayu Eamesu in njunemu najbolj znanemu naslanjaču z leseno lupino," je povedal Ora-Ïto za portal Dezeen."Ideja je bila narediti Nike Eames, kot so Nike Air, vendar prevajanje jezika, oblike in estetike naslanjača Eames v tekaški čevelj." 

Čevelj je izdelan iz dveh plasti, temne lesene plošče v spodnjem delu, zgornji in opetni del je iz goretexa, guma pa tvori tanek podplat. Barve tekaškega čevlja odražajo rdečerjavi furnir in usnje izvirnega stola, ki je oblikovan iz treh vezanih lupin in zasnovan kot angleški klubski stol.

Charles in Ray Eames – ki sta umrla leta 1978 in 1988 – sta najbolj znana po modernem pohištvu in dizajnih. Številni njuni modeli so se v prenovljeni različici vrnili nazaj v proizvodnjo.  

"Na milanskem pohištvenem sejmu, kjer vsako leto predstavljam pohištvo, sem pohištvo Charlesa in Raya Eamesa opazil na vsakem koraku. Tudi če sta že mrtva, onadva sta najbolj produktivna oblikovalca, kar je precej smešno," je dodal Ora-Ïto.

Čeprav je čevelj trenutno le ideja, je dizajn čevlja dovolj, da spodbudi razpravo in izzove podjetje Nike v proizvodnjo teh čevljev.

"To bi bil zelo lep izdelek omejene serije, ki bi lahko nastal v povezavi s skladom Eames Foundation. Če bo Nike želel izdelek izdelati, bodo potrebne poglobljene raziskave. To je sedaj šele prva misel, dizajn." 

"Ko imam nekaj prostega časa, se rad zabavam. Lepo je izzvati ideje in jih razvijati, pa čeprav ideja nikoli ne pride do izdelka," je še povedal oblikovalec.

Foto: www.dezeen.com

Nazaj na vrh

Morda vas zanima tudi

Moderno-klasično stanovanje v Barceloni z izjemnim interierjem

Leta 2018 je Meritxell Ribe - Room Studio v Barceloni prenovil stanovanje iz sredine prejšnjega stoletja. Oblikovalci so klasične arhitekturne prvine združili s trendnimi barvami ter z moderno notranjo opremo, da je nastalo domovanje z osupljivim interierjem, ki je tako klasičen kot tudi moderen. Več

Sodobna podeželska hiša, obdana z naravo

Sodobna podeželska hiša, obdana z naravo, se nahaja v Redwood Cityju v Kaliforniji. Sodobno hišo je leta 2017 oblikovalo podjetje Feldman Architecture. Več

Moderno stanovanje v Barceloni z vabečim vzdušjem

Čudovito svetlo stanovanje, ki se nahaja v Barceloni v Španiji, je leta 2017 prenovil in zasnoval Meritxell Ribé - Room Studio. Oblikovalci so združili skandinavski stil z mediteranskimi vplivi, pri tem pa so uporabili naravne materiale, vzorčasto keramiko in mehke pastelne odtenke, ki ustvarijo vabeče in toplo vzdušje. Več

Sodobno stanovanje v Milanu z ozko spalnico

Sodobno stanovanje, ki ga je leta 2018 oblikoval Studio Cichetti Viscardi, se nahaja v Milanu v Italiji. Stanovanje ima zelo prostoren dnevno-bivalni prostor, vendar izredno ozko spalnico, zato so oblikovalci izbrali posebno postavitev notranje opreme. Več

Nazaj na vrh
Naključni članki