Dizajn

Oglejte si Dom slovenskega oblikovanja

Oktober ni le mesec oblikovanja, ampak je tudi mesec, ko so v Ljubljani odprli trendovsko stanovanje, ki je opremljeno izključno z izbranimi kosi slovenskih oblikovalcev, zato poimenovanje Dom slovenskega oblikovanja. Vrata ljubljanskega stanovanja so odprta za vse obiskovalce, vendar ne pozabite - za ogled je potrebna predhodna prijava.

Ambientdizajn 10/20/2016, 4:15 PM
Idejna zasnova stanovanja in izvedba je nastala pod vodstvom kulturnega društva ROPOT, ki je koncept pop-up stanovanja s slovenskimi izdelki uspešno predstavilo že letos junija v Berlinu s projektom I Feel Design Berlin.

Slovensko različico stanovanja so poimenovali Dom slovenskega oblikovanja.Ekipa društva ROPOT je na čelu z arhitektko Tino Semolič stanovanje opremila s pomočjo nepremičninske agencije Mesto nepremičnin, izjemnih lastnikov stanovanja, ki sta se prepustila svežim idejam arhitektov, ter številnih sodelujočih slovenskih oblikovalcev in podjetij, kot so Lina Furniture, Donar, Rex Kralj, Steklarna Rogaška in še mnogi drugi.

Projekt s svojo izvedbo dokazuje, da je slovensko oblikovanje še kako živo, še večja vrednost pa se kaže v sodelovanju med oblikovalci, ki ga pri nas primanjkuje. Vseh sodelujočih pri projektu je bilo več kot 35, kar dokazuje, da je v Sloveniji dovolj kakovostne ponudbe za notranjo opremo stanovanja.Dom, ki je opremljen za mlado družino, z vsemi dodatki in predmeti presega salonsko postavitev, saj se lahko obiskovalci dotaknejo vseh elementov in preizkusijo pohištvo.

“V opremljenem stanovanju lahko obiskovalci na neposreden in sproščen način spoznajo in presodijo vrednost posameznih oblikovalskih izdelkov. Po drugi strani pa pričujoči projekt predstavlja tudi povezovalno platformo za domače ustvarjalce, ki so na trgu lahko uspešnejši ob povezovanju. Predmeti si med seboj ne konkurirajo, se ne izključujejo, temveč ponujajo različne možnosti in oblikovalske rešitve,” pravi arhitektka Tina Semolič.  


Stanovanje se nahaja na Dunajski cesti 177 v stanovanjsko-poslovni stavbi Dunajski mozaiki.

Stanovanje si je mogoče ogledati tudi v živo v okviru dnevov odprtih vrat, ki bodo potekali od 18. oktobra do 3. novembra 2016, in sicer od ponedeljka do petka med 16. in 19. uro, v soboto pa med 10. in 12. uro.

Za podrobnejše informacije in prijavo na ogled obiščite www.ifeeldesign.si.

Poleg samega ogleda stanovanja se obiskovalci lahko udeležijo tudi različnih dogodkov, ki bodo potekali v stanovanju.

Organizirali so tečaj kuhanja s kuharskim duom Tejani, Ana Žontar Kristanc bo obiskovalcem predstavila kuhanje hrane za najmlajše, vse generacije pa bodo lahko svoje sive celice razgibale na Lego delavnicah.

Pripravili so tudi brezplačno arhitekturno in nepremičninsko svetovanje ter svetovanje s področja prenove stanovanja ali hiše.Navdih:

Zavod Big organizira med 18. oktobrom in 18. novembrom 2016 Mesec oblikovanja, ki se letos osredotoča na kreativni turizem oziroma prepletanje turizma in lesarstva, nadgrajenega z dobrim oblikovanjem. Dogodki in okrogle mize bodo potekale v Mestu oblikovanja oziroma nekdanji tiskarni Mladinske knjige na Dunajski 123 v Ljubljani. Festival je odprl svoja vrata 18. oktobra s slavnostno podelitvijo oblikovalskih nagrad, nato so odprli še pet razstav. Več v Mesec oblikovanja 2016 je odprl svoja vrata


Foto: Janez Marolt, Kulturno društvo ROPOT Nazaj na vrh

Morda vas zanima tudi

Moderno-klasično stanovanje v Barceloni z izjemnim interierjem

Leta 2018 je Meritxell Ribe - Room Studio v Barceloni prenovil stanovanje iz sredine prejšnjega stoletja. Oblikovalci so klasične arhitekturne prvine združili s trendnimi barvami ter z moderno notranjo opremo, da je nastalo domovanje z osupljivim interierjem, ki je tako klasičen kot tudi moderen. Več

Sodobna podeželska hiša, obdana z naravo

Sodobna podeželska hiša, obdana z naravo, se nahaja v Redwood Cityju v Kaliforniji. Sodobno hišo je leta 2017 oblikovalo podjetje Feldman Architecture. Več

Moderno stanovanje v Barceloni z vabečim vzdušjem

Čudovito svetlo stanovanje, ki se nahaja v Barceloni v Španiji, je leta 2017 prenovil in zasnoval Meritxell Ribé - Room Studio. Oblikovalci so združili skandinavski stil z mediteranskimi vplivi, pri tem pa so uporabili naravne materiale, vzorčasto keramiko in mehke pastelne odtenke, ki ustvarijo vabeče in toplo vzdušje. Več

Sodobno stanovanje v Milanu z ozko spalnico

Sodobno stanovanje, ki ga je leta 2018 oblikoval Studio Cichetti Viscardi, se nahaja v Milanu v Italiji. Stanovanje ima zelo prostoren dnevno-bivalni prostor, vendar izredno ozko spalnico, zato so oblikovalci izbrali posebno postavitev notranje opreme. Več

Nazaj na vrh
Naključni članki