Dizajn

Opeka je gradbeni material e4-hiše prihodnosti

7. julija 2017 so v Kamniku prerezali trak, ki pomeni začetek gradnje sodobne opečnate e4-hiše. To bo prva »skoraj nič« energijska hiša na Slovenskem, grajena po t. i. e4-konceptu opečnate trajnostne gradnje. Sodobno e4-hišo bodo gradili strokovnjaki podjetja Wienerberger v sodelovanju z izbranimi partnerji kakovosti. Gradnjo bo preko družbenih omrežij mogoče spremljati v živo. O vtisih ob gradnji, vselitvi in počutju bo spregovorila tudi mlada družina iz Kamnika, ki bo svoj dom dobila v prvi opečnati e4-hiši.

Ambientdizajn 7/13/2017, 11:38 PM

Varčna, zdrava, okolju prijazna in dostopna e4-hiša 

Sodobno načrtovanje in gradnja hiš mora v današnjem času izpolnjevati številne pomembne kriterije, ki sledijo standardom trajnostne gradnje (ekonomičnost, ekološkost, energetska učinkovitost in dobro počutje/emocije). Ker so načela trajnostne gradnje štiri, je nosilec projekta Wienerberger način te gradnje poimenoval koncept e4, nova domovanja pa e4-hiše.

Koncept e4 predstavlja celovit in sodoben pristop h gradnji hiš z uporabo modernih naravnih materialov. To pomeni, da je končna oblika hiše rezultat usklajevanja med arhitekturo, gradbenimi tehnologijami in materiali, energetiko ter biologijo gradnje, ki upošteva naravne danosti in zakonitosti. 

Ob upoštevanju vseh štirih e-jev nastajajo opečnate e4-hiše, ki pomenijo zdrav, energetsko učinkovit in finančno dostopen dom z željo po zaščiti okolja ter zdravo in ugodno bivalno klimo. Za svoje delovanje potrebuje e4-hiša zelo malo energije, preostanek potrebe po energiji pa proizvede sama iz obnovljivih virov iz neposredne bližine. Da e4-hiša zadovoljuje zahtevane kriterije, bodo po vselitvi družine izvajali dveletni nadzor in dokazali, da gradnja e4 omogoča doseganje kriterijev vseh štirih e-jev. 
Dobra stara opeka


Z okoljskega, energetskega in ekonomskega vidika je glinena opeka še vedno dragocen, učinkovit in naraven gradbeni material, ki ustvarja topel dom. Opeka Porotherm s svojimi osnovnimi lastnostmi in inovativnim načinom gradnje ter skupaj z materiali sodelujočih partnerjev zagotavlja gradnjo po konceptu e4, ki ustvarja:

- ekonomičnost, 
- ekološkost, 
- maksimalno energetsko učinkovitost in 
- dobro počutje/emocije.  


Visoka energetska učinkovitost, uporaba energije sonca, nizkotemperaturni ogrevalni sistemi in arhitektura koncepta e4 so glavni predpogoji za uporabo obnovljive energije in s tem povezano znižanje emisij CO2. Izbrani materiali so ekološko popolnoma sprejemljivi in obstojni (ekološkost).

Opečnata e4-hiša ščiti pred nepredvidljivimi in vedno višjimi cenami energije, ker porabi bistveno manj energije od ostalih sistemov. V e4-hiši je idealno ravnovesje med vloženim in prejetim. Investicija v e4-opečnato hišo se povrne v manj kot 10 letih. Tveganje pred nepredvidenimi stroški, ki bi se lahko pojavili v poznejših fazah projekta, je zmanjšano na minimum (ekonomičnost).

Koncept e4 je zasnovan z namenom doseganja čim manjše porabe energije. Potrebna energija se zagotavlja iz obnovljivih virov. Stena iz masivne opečnate strukture s toplotno izolacijo na zunanji strani ima zelo visoke izolacijske in akumulacijske lastnosti, saj pozimi zadržuje toploto v hiši, poleti pa izven nje. Takšna energetsko učinkovita hiša uporablja obnovljive vire energije, kot so toplota iz toplotne črpalke, sončna energija ali biomasa (energetska učinkovitost).
 
Opečnata e4-hiša zagotavlja bivanje v zdravem in udobnem domu, saj materiali iz gline dihajo, uravnavajo vlago v prostoru in akumulirajo toploto ter tako nudijo veliko temperaturno stabilnost. Hiša je zasnovana tako, da nudi maksimalni občutek ugodja tako v zimskih mesecih kot tudi v času največje vročine. Temperaturne razlike med sobami v hiši, ne glede na dele dneva, so zmanjšane na najmanjšo možno stopnjo, s čimer se doseže največje možno udobje. Vzdrževanje prijetne temperature znotraj hiše poleg udobja prinaša tudi nižje tveganje pred sezonskimi obolenji (gripa, viroze). Povprečna letna temperatura v e4-hiši je 22 stopinj. Koncept e4 zagotavlja tudi visoke vrednosti dnevne svetlobe (dobro počutje/emocije).
Želje ene družine uresničuje 11 najboljših strokovnjakov sodobne gradnje - Wienerberger z izbranimi partnerji kakovosti.

Ponudnik opečnate e4-hiše Wienerberger opekarna Ormož d.o.o. je za gradnjo in zagotavljanje koncepta e4 - energijsko varčnih hiš po smernicah trajnostnega razvoja izbral zanesljive in preverjene partnerje, ki nudijo kakovostne materiale, gradnjo in izvedbo in so na slovenskem trgu dobro poznani: Baumit, Bosch, Inles, Knauf Insulation, Petrol, Pipelife, Porotherm, Semmelrock, Tondach, Velux in Pomgrad. Skupaj ustvarjajo ekonomičen, ekološki in energijsko učinkovit dom z emotivno vrednostjo.
Gradnja poteka v živo 


Vzorčno gradnjo prve e4-hiše bo preko družbenih omrežij v prihodnjih tednih mogoče spremljati v živo. Vtise, občutke ter doživljanje same gradnje nam bodo zaupali tudi prvi lastniki hiše prihodnosti, mlada družina iz Kamnika. 

Naše novo domovanje bo e4-hiša 

»Opečnata gradnja nama predstavlja trdne temelje, toplino in varno zavetje, v katerem želiva ustvariti prav takšen dom za najino družino. Projekt e4 zajema prav to, saj združuje tradicionalne materiale z modernimi in energetsko učinkovitimi rešitvami, kar nam bo omogočilo prijetno, udobno in ugodno bivanje v izbranem naravnem okolju,»
sta o odločitvi za gradnjo e4-hiše povedala njena bodoča lastnika.

Kaj pa mnenje arhitekta?

»Malo je gradbenih materialov, ki so skozi svojo večtisočletno uporabo in ob stalnih posodobitvah ohranili svoj primarni pomen. Tudi njihovo poslanstvo ostaja še vedno isto. Žgani zidak je osnovna gradbena enota e4-hiše . Najbolje se počuti, ko je sezidana v topel dom, grajeno družinsko hišo. Hiša koristi vsa današnja napredna in ekološko primerna tehnična spoznanja, je osnova za prijetno in varno bivanje, v njej pa ostaja naša dobra, klasična opeka. Kljub želji, da se stavba arhitekturno izpostavi kot izkaz današnjega časa, so bila pri njenem snovanju uporabljena zadnja tehnična dognanja. Posebna pozornost smo namenili iskanju osnovnih rešitev dispozicij, detajlov, izbiri materialov, inštalacijske in druge opreme, ki omogočajo enostavno uporabo in dolgo življenjsko dobo družinske e4-hiše,«
je o njenem načrtovanju povedal arhitekt Nande Korpnik.


Več informacij o projektu: 
www.e4hisa.si, FB: e4 opečna hiša prihodnosti


Navdih:

Strešna okna dajo življenje neizkoriščeni mansardi 
Nazaj na vrh

Morda vas zanima tudi

Moderno-klasično stanovanje v Barceloni z izjemnim interierjem

Leta 2018 je Meritxell Ribe - Room Studio v Barceloni prenovil stanovanje iz sredine prejšnjega stoletja. Oblikovalci so klasične arhitekturne prvine združili s trendnimi barvami ter z moderno notranjo opremo, da je nastalo domovanje z osupljivim interierjem, ki je tako klasičen kot tudi moderen. Več

Sodobna podeželska hiša, obdana z naravo

Sodobna podeželska hiša, obdana z naravo, se nahaja v Redwood Cityju v Kaliforniji. Sodobno hišo je leta 2017 oblikovalo podjetje Feldman Architecture. Več

Moderno stanovanje v Barceloni z vabečim vzdušjem

Čudovito svetlo stanovanje, ki se nahaja v Barceloni v Španiji, je leta 2017 prenovil in zasnoval Meritxell Ribé - Room Studio. Oblikovalci so združili skandinavski stil z mediteranskimi vplivi, pri tem pa so uporabili naravne materiale, vzorčasto keramiko in mehke pastelne odtenke, ki ustvarijo vabeče in toplo vzdušje. Več

Sodobno stanovanje v Milanu z ozko spalnico

Sodobno stanovanje, ki ga je leta 2018 oblikoval Studio Cichetti Viscardi, se nahaja v Milanu v Italiji. Stanovanje ima zelo prostoren dnevno-bivalni prostor, vendar izredno ozko spalnico, zato so oblikovalci izbrali posebno postavitev notranje opreme. Več

Nazaj na vrh
Naključni članki