Dizajn

Podoba Gosposvetske in Dalmatinove ulice po prenovi

Po trimesečni zapori bosta podobi Gosposvetske ceste in Dalmatinove ulice v Ljubljani bistveno drugačni kot prej. Poglejte, kako bosta videti po prenovi.

Ambientdizajn 8.4.2018, 23:23

V Ljubljani bosta zaradi prenovitvenih del od 3. aprila do 30. junija 2018 za ves promet zaprti Gosposvetska cesta in Dalmatinova ulica, medtem ko bo na severnem delu Slovenske ceste veljala spremenjena začasna prometna ureditev.

Gosposvetska cesta je že od predantičnih časov pomembna pot, ki povezuje Ljubljano s severnim slovenskim ozemljem. Številne najdbe rimskih sarkofagov in žarnih grobišč v sedemdesetih letih preteklega stoletja na Ajdovščini kažejo na zgodovinsko prisotnost in pomen ceste. Skozi zgodovino je ostala pomembna povezava na stičiščih poti s severa in vzhoda. 

V 19. stoletju zgrajeni Kolizej, Kristusova cerkev in kavarna Evropa so skupaj z dvojnim drevoredom tvorili pomemben prihod v mesto. Velika rušitev baročnega mestnega tkiva na Ajdovščini zaradi širjenja koridorja Slovenske ceste in Plečnikova prestavitev Robbovega kužnega znamenja na Kongresni trg pa so pomembno vplivali na pomembnost in pojavnost Gosposvetske ceste.

V letih 2016-2017 je nastala nova podoba obeh ulic, ki bo v letu 2018 tudi izvedena.

Gosposvetska cesta in Dalmatinova ulica bosta prenovljeni po načrtih Roka Žnidaršiča, udia, in Žige Ravnikarja, udia, iz podjetja Medprostor. V projektu sta sodelovala še Dino Mujić in oblikovalec Marko Drpić.

Naročnik projekta je Mestna občina Ljubljana.

Celovita sodobna prenova bo cesto ponovno povezala na dveh ravneh, v tlaku in z novim dvojnim drevoredom visoke vegetacije, ki umirja stavbno tkivo ob cesti. Velik dvignjen trg pred evangeličansko cerkvijo Primoža Trubarja, ki bo kot premor na križišču z Zupančičevo in Vošnjakovo predpostavil nov, enoten ter s cesto izravnan tlak, predvsem pa bo oblikoval ambient z novim spominskim obeležjem Lutru in s sedišči v senci obstoječe rdeče bukve. 

Nov, enoten strukturiran kamnit tlak bo prekrival trg in tekel po pločnikih. Pred kavarno Evropa bo nastal dvignjen trg, prav tam, kjer se na vogalu cesta spoji s Slovensko, dežnikasto oblikovane krošnje obstoječih platan pa bodo ustvarjale reminiscenco nekdanje kavarniške lope in Mächtigovega nadstreška. 

Na mestu prestavljenega kužnega znamenja bo po prenovi ponovno stala Plečnikova svetilka. Vsa uporabljena nova urbana oprema bo enotna mestna, avtobusne postaje pa se bodo kot na Slovenski cesti združile v skupino treh modulov.


Foto: Medprostor Nazaj na vrh

Morda vas zanima tudi

Barviti dom v Romuniji, ki oživlja tradicijo

Združevanje rustikalnih interierjev s sodobnimi detajli je značilnost tega barvitega doma z domačim vzdušjem. Hiša se nahaja v Romuniji, v bližini Bukarešte, prenovo tradicionalne podeželske hiše pa je delo oblikovalke Aline Alexe iz Studia Decoraktiva, ki je hkrati tudi lastnica hiše. Več

Moderno stanovanje z modrimi stenami za mlad par

Moderno stanovanje v Cervii v Italiji, v katerem stanuje mlad par, je leta 2018 oblikovalo podjetje Gruppo Lithos Architettura. V glavnem bivalnem prostoru so združili pastelno modro barvo z lesenimi površinami. Vstopimo! Več

Vsi potrebujemo malo KitchenAidove nove barve v kuhinji

Aprila 2018 bo KitchenAid®, kuhinjski barvni trendsetter, znan po zabavnih in barvitih kuhinjskih pripomočkih, lansiral celotno kolekcijo naprav v popolnoma novi barvi - v koralni barvi. Barva se imenuje Rajska ptica oz. Bird of Paradise in zveni nadvse privlačno in eksotično. Več

Geberitova pomladna harmonija

Pričarajte si pomlad tudi v kopalnici! Medtem ko se zunaj prebuja narava in zadiši po sveže pokošeni travi ter cvetočih travnikih, si tudi v stanovanju zaželimo malce pomladne svežine. Več

Nazaj na vrh
Naključni članki