Dizajn

Rok Kostanjšek, nagrajenec Hansgrohe design prize

Prestižna mednarodna oblikovalska nagrada v roke študentu industrijskega oblikovanja na ALUO. Vodna pipa Stingray, delo Roka Kostanjška, študenta 3. letnika smeri Industrijsko oblikovanje na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje Univerze v Ljubljani (UL ALUO), je ena od petih zmagovalnih oblikovalskih rešitev mednarodnega študentskega natečaja za strokovno nagrado Hansgrohe design prize 2016 by IF.

Ambientdizajn 8.6.2016, 9:08

Uvrstitev med zmagovalce za mladega oblikovalca predstavlja več kot izjemen dosežek. Na natečaj Hansgrohe design prize by IF, ki poteka v okviru nagrad IF (International Forum Design GmbH), enega najprestižnejših mednarodnih oblikovalskih tekmovanj, je bilo letos prijavljenih več kot 11.000 natečajnih predlogov z vsega sveta. Tema letošnjega natečaja je bila digitalizacija moderne kopalnice z namenom učinkovite porabe vode.

Rok Kostanjšek je mednarodno žirijo – v zasedbi predstavnikov podjetja Hansgrohe in neodvisnih mednarodno priznanih strokovnjakov s področja oblikovanja – prepričal z oblikovalsko rešitvijo Stingray. Z ostalimi štirimi zmagovalci natečaja bo prejel nagrado v višini 5.000 evrov. Podelitev nagrad IF se bo odvijala 16. in 17. junija 2016 v Hamburgu v Nemčiji.

Stingray je vodna pipa oziroma armatura, ki s pomočjo sodobnih digitalnih tehnologij in preko naravnih uporabniških vmesnikov združuje estetiko z varčnostjo in uporabnostjo. Kostanjšek je izdelek zasnoval pod mentorstvom Lidije Pritržnik, navdih zanj pa je črpal iz gibanja morskega skata, ki se s svojim telesom prilagaja različnim površinam.

Stingray s ciljem učinkovite porabe vode sledi ravnanju uporabnika v realnem času, iztekanje vode pa prilagaja tisti površini, ki jo uporabnik v določenem trenutku potrebuje oziroma uporablja. Vodni curek razprši zgolj tam, kjer je uporabnikova dlan ali predmet, npr. zobna ščetka. Senzorji heksagonalne oblike na spodnji strani pipe razpršijo vodni curek in hkrati služijo kot senzor bližine.

Celotna zgornja površina armature ima funkcijo interaktivnega zaslona. Ta nam prikazuje, kateri heksagonalni paneli so v določenem trenutku v uporabi, v načinu ročnega upravljanja pa se spremeni nastavitev vode, kot so moč curka in temperatura. Še ena prednost armature je, da so za upravljanje zaslona potrebne zgolj bližnje kretnje, zato dotikanje izdelka sploh ni potrebno.

Čestitke nagrajenemu študentu in mentorici!

Navdih:

Intervju: Klavdija Jarc, oblikovalka notranje opreme, je že pred zaključkom študija spoznala, da prihodnost ne bo rožnata in da ji preostaneta samo dve poti – ali jamranje, kako ni dela, ali pa težavnejša pot, ko si bo priložnost ustvarila sama. Zasnovala je Woodieful, multifunkcionalno pohištvo, katerega prvi pohištveni izdelek je Stolžek. Več v Priložnosti si ustvarjaš sam, s trdim delom!

Intervju: Matej Colja je študent industrijskega oblikovanja in mladi up industrijskega oblikovanja. Kljub mladosti se zaveda pomena in odgovornosti tovrstne oznake. Po svetu hodi z odprtimi očmi in išče napake, ki bi jih lahko z oblikovalskimi rešitvami odpravil ali pa vsaj olajšal. Trdi, da je v oblikovanju še kako pomembna oblikovalčeva filozofija in da je narava sama po sebi najboljša učiteljica. Več v Izdelek mora s svojo obliko nadgraditi funkcijo.

Architizer razglasil 5 najboljših stanovanj 2016

Foto: Rok Kostanjšek, UL AUO

Nazaj na vrh

Morda vas zanima tudi

Moderno-klasično stanovanje v Barceloni z izjemnim interierjem

Leta 2018 je Meritxell Ribe - Room Studio v Barceloni prenovil stanovanje iz sredine prejšnjega stoletja. Oblikovalci so klasične arhitekturne prvine združili s trendnimi barvami ter z moderno notranjo opremo, da je nastalo domovanje z osupljivim interierjem, ki je tako klasičen kot tudi moderen. Več

Sodobna podeželska hiša, obdana z naravo

Sodobna podeželska hiša, obdana z naravo, se nahaja v Redwood Cityju v Kaliforniji. Sodobno hišo je leta 2017 oblikovalo podjetje Feldman Architecture. Več

Moderno stanovanje v Barceloni z vabečim vzdušjem

Čudovito svetlo stanovanje, ki se nahaja v Barceloni v Španiji, je leta 2017 prenovil in zasnoval Meritxell Ribé - Room Studio. Oblikovalci so združili skandinavski stil z mediteranskimi vplivi, pri tem pa so uporabili naravne materiale, vzorčasto keramiko in mehke pastelne odtenke, ki ustvarijo vabeče in toplo vzdušje. Več

Sodobno stanovanje v Milanu z ozko spalnico

Sodobno stanovanje, ki ga je leta 2018 oblikoval Studio Cichetti Viscardi, se nahaja v Milanu v Italiji. Stanovanje ima zelo prostoren dnevno-bivalni prostor, vendar izredno ozko spalnico, zato so oblikovalci izbrali posebno postavitev notranje opreme. Več

Nazaj na vrh
Naključni članki

Ideje za dom, nasveti, trendi