Dizajn

Salone del Mobile.MILANO 2016 z Elementare

Milanski pohištveni sejem narekuje nove smernice, trende v oblikovanju, prikaže razvoj tehnično dodelanih izdelkov in predstavlja vedno nove ergonomske in estetske rešitve v notranjem opremljanju. Letos je na sejmišču razstavljalo preko 2.100 proizvajalcev ter oblikovalcev notranje opreme, bele tehnike, svetil in dodatkov, še veliko drugih pa je v času pohištvenega sejma imelo posebne prireditve in razstave v samem centru Milana. Oblikovalci pohištvenega salona Elementare smo letošnji pohištveni sejem v Milanu obiskali z enim samim namenom – nismo iskali novih partnerjev, ampak smo si želeli ogledati in preizkusiti čim več izdelkov naših aktualnih dobaviteljev.

Elementare 20.4.2016, 13:48

V nadaljevanju vam bomo predstavili nove in stare izdelke ter detajle, ki so nas navdušili ali pa razočarali.

STOSA CUCINE razstavni prostor je ponudil nekaj za vsakogar. Predstavili so nove materiale, barve in modele kuhinj. Popestrili in preuredili so celotno ponudbo klasičnih modelov in osvežili nabor sodobnih kuhinj.

Navdušil nas je sodobno-klasičen model kuhinje York in sodoben model Diagonal/Infinity.

Kuhinja York predstavlja trend združitve večne klasike z novim, industrijskim stilom. Združitev se lahko zgodi tudi v kombinaciji s sodobnimi modeli kuhinje. Detajl, ki naredi kuhinjo posebno, je med drugim obdelava ličnice hladilnika. Učinek šolske table, ki omogoča pisanje nakupovalnih listkov, sporočil ... in na nek način prevzema funkcijo magnetov na prostostoječem hladilniku.

Kuhinja Diagonal/Infinity se postavlja z izrazitim detajlom diagonalne ličnice visečih elementov in z manj izrazitim, vendar nikakor ne zanemarljivim detajlom zaključka ličnic. Rezane so pod kotom, na poševnem delu pa se zgodi kovinski vstavek, ki poskrbi, da se sama fronta z leti manj obrabi. Detajl ustvari estetski in funkcionalen trenutek. Na osnovi pestre izbire barv in materialov se lahko poigravamo z različnimi stili, prostorskimi učinki in funkcionalno zasnovo.

Obstoječa modela kuhinj Maya in Aliant sta osvežena, saj omogočata pestrejšo izbiro barv. Komaj čakamo, da prejmemo vse vzorce in začnemo oblikovati nove ambiente za kulinarične užitke! Tudi z magnetno obdelavo stene med spodnjimi in visečimi elementi.

ARRITAL je predstavil nov model kuhinje AKB_08 in nove površinske obdelave ličnic ter nov material pulta.

Kuhinja AKB_08 je rezultat kombinacije oblikovalca in glavnega kuharja. Ima veliko detajlov in nenavadno obliko ličnic, ki so na nek način uokvirjene s kovinskim okvirjem. Ideja se nam je zdela zanimiva, vendar nas iz praktičnega vidika ni navdušila. Kuhinja ima nekako preveč detajlov, različnih materialov in ostrih robov. Predhodno omenjena dejstva namreč že napovedujejo težavno čiščenje in nepotrebno nervozo. Ravno tako nas ni navdušil koncept združitve kuhališča in nape na višjem inoks pultu. Ergonomija narekuje nižje kuhališče, pomivalno korito pa višje, saj na kuhalno ploščo polagamo posodo, v katero nam mora biti omogočen pogled. Hkrati pa je bila ideja višjega korita dobra, saj elemente zlagamo v korito, nižji del. Skratka, pri blagovni znamki Arritalu bomo ostali pri preverjenih AK modelih, ki jih je težko prekositi.

VALCUCINE = inovacije za življenje

Nikakor jim ne uspe, da bi nas pustili ravnodušne. Navdušili so nas novi detajli, ki so tako funkcionalni kot tudi estetski, sama predstavitev in pestra izbira barv. Navdušil nas je sistem Genius Loci. To je sistem, kjer pult postane predal in obratno. Sistem je dodaten shranjevalni prostor, hkrati pa je čudovit detajl, saj je površinska obdelava ličnice novega predala izredno zanimiva. Lahko je lesena, kovinska, z intarzijo, izrezljana, poudarjena ali diskretna. Možnosti izbire je ogromno. Poleg novosti nas vedno znova navduši tudi sistem New Logica, ki pa ga lahko predstavi samo video oz. preizkus v živo.

LAGO je navduševal z novim sistemom otroških/ mladinskih sob. Z inovativnim pristopom in zahtevno tehnično izvedbo so poskrbeli da je bila misel na težnost pozabljena. Prenovili so sistem Et Voila, ki sedaj poskrbi za lažje in tekoče odpiranje tekstilnih vrat omare. Prednost celotnega programa Lago je njegova modularnost in sestavljivost, ki zahteva oblikovalca z domišljijo in sposobnostjo širšega razmišljanja. Lago nas vedno znova navduši z različnimi načini uporabe in različnimi kompozicijami istih elementov. Polica ni zgolj polica, lahko je pult ali delovna miza, morda stopnica ali pregradna stena ...

Navdih: Otroške sobe Lago: domišljija je ključna!

BONTEMPI je imel dobro zasnovo razstavnega prostora. Omogočil nam je, da smo preizkusili skoraj vse stole iz njihove ponudbe. Sedaj natančno vemo, katere lahko priporočimo oz. naročimo za v salon. Poleg tega nas je navdušila nova hrastova plošča jedilne mize Millennium, ki je ena izmed redkih, kjer nas osrednja noga ne moti pri sedenju. Preverili smo stabilnost raztegljivih miz in se usedli na udoben naslanjač.

PROSTORIA je pripravila lep in pregleden razstavni prostor. Navdušil nas je novi leseni stol Rhomb, ki je udoben, čvrst in privlačen. Poleg tega smo preizkusili tudi nova modela Convert in Combine. Convert je z vidika udobja kot domača sedežna garnitura manj udoben model, ki pa vseeno navduši s svojo funkcionalnostjo, medtem ko Combine navdušuje ravno z udobjem. Prostoriina klasika in prepoznaven fotelj Polygon je dobil svojo mehkejšo, bolj udobno različico. Veseli nas, da se proizvajalec ob uspehu izdelka ne ustavi, ampak ga dopolnjuje, izpopolnjuje in prilagaja različnim potrebam in željam naročnikov.

BONALDO je ob svoji osemdesetletnici predstavil nove materiale, površinske obdelave in izdelke. Glede na privlačnost določenih izdelkov je bila zasnova razstavnega prostora nekoliko zmedena. Kar nekaj časa smo porabili, da smo našli favorite, ki pa so poskrbeli, da smo se po naporni celodnevni hoji prijetno spočili.

Navdih: Svetlo rožnata in modra na dizajnerskih izdelkih

Tako kot bi se lahko še cel teden sprehajali po sejmu in odkrivali nove stvari, bi lahko o tem tudi pisali. Veseli nas, da strast do oblikovanja tako pohištva in notranje opreme kot prostorov nikakor ne pojenja. Sejem je že prvi dan zablestel z ogromnim obiskom in zanimivimi elementi.

Glede na videno smo mnenja, da je smer oblikovanja še vedno združevanje starega z novim. Nekakšno mehčanje sodobnega minimalizma z industrijskimi elementi ali klasičnimi, vintage ter retro elementi. Veseli nas tudi, da je les še vedno v trendu in da oblikovalci še najdejo nove načine uporabe in oblike tega vsestranskega materiala.

Zanimiva je ugotovitev, da so se v kompozicije ambientov ponovno vključile vitrine. Poleg velike količine odprtih polic bodo sedaj predvidoma na voljo tudi najrazličnejše vitrine, ne zgolj v klasičnem, ampak tudi v sodobnem stilu. Za vse tiste, ki ste se vedno spraševali - le kdo tukaj briše prah.

Sedaj pa nas čaka poglobljeno raziskovanje novosti in možnosti uporabe vsega videnega, da vam bomo lahko svetovali in iz rokava potegnili nenavadne, vendar uporabne ideje. Se že veselimo dela z novim materialom.

Foto: www.elementare.si

Nazaj na vrh

Morda vas zanima tudi

Moderno-klasično stanovanje v Barceloni z izjemnim interierjem

Leta 2018 je Meritxell Ribe - Room Studio v Barceloni prenovil stanovanje iz sredine prejšnjega stoletja. Oblikovalci so klasične arhitekturne prvine združili s trendnimi barvami ter z moderno notranjo opremo, da je nastalo domovanje z osupljivim interierjem, ki je tako klasičen kot tudi moderen. Več

Sodobna podeželska hiša, obdana z naravo

Sodobna podeželska hiša, obdana z naravo, se nahaja v Redwood Cityju v Kaliforniji. Sodobno hišo je leta 2017 oblikovalo podjetje Feldman Architecture. Več

Moderno stanovanje v Barceloni z vabečim vzdušjem

Čudovito svetlo stanovanje, ki se nahaja v Barceloni v Španiji, je leta 2017 prenovil in zasnoval Meritxell Ribé - Room Studio. Oblikovalci so združili skandinavski stil z mediteranskimi vplivi, pri tem pa so uporabili naravne materiale, vzorčasto keramiko in mehke pastelne odtenke, ki ustvarijo vabeče in toplo vzdušje. Več

Sodobno stanovanje v Milanu z ozko spalnico

Sodobno stanovanje, ki ga je leta 2018 oblikoval Studio Cichetti Viscardi, se nahaja v Milanu v Italiji. Stanovanje ima zelo prostoren dnevno-bivalni prostor, vendar izredno ozko spalnico, zato so oblikovalci izbrali posebno postavitev notranje opreme. Več

Nazaj na vrh
Naključni članki