Dizajn

Set Miznica iz kerrocka je več kot samo krožnik

Oblikovalka Branka Urbanija je avtorica številnih uspešnih izdelkov in projektov, tokrat pa je za izdelek miznega dizajna Miznica – More than just a plate prejela prestižno mednarodno nagrado A’Design Award, bronasto priznanje v kategoriji Bakeware, Tableware, Drinkware and Cookware Design. Miznica je set krožnikov za serviranje hrane, narejenih iz kerrocka.

Ambientdizajn 4/28/2017, 10:33 AM
Osnovni krožnik nagrajenega seta Miznica – More than just a plate je kvadratne oblike in je hkrati lahko tudi podlaga za rezanje ali pladenj za serviranje hrane, trikotna posoda za serviranje prilog ali samostojnih jedi pa je zasnovana tako, da se njena spodnja površina oprime kvadratnega krožnika.Delo oblikovalke in kulturne antropologinje Branke Urbanija odraža večplastnost, saj se zavzema za trajnostni razvoj, ohranjanje okolja, ohranjanje in prenos bogate slovenske kulturne dediščine, o čemer govori že ime blagovne znamke MIZNICA, ki je staroslovenski izraz za prostor pod mizo. 


''MIZNICA so izdelki miznega dizajna, ki so narejeni v Sloveniji in podpirajo
višjo raven prehranjevanja, kakovost odnosov za jedilno mizo in procese,
ki se odvijajo ob pripravi, serviranju in uživanju hrane.''


Branka Urbanija, oblikovalka in kulturna antropologinja

 Izdelki Miznica – More than just a plate, ki vključujejo mizo, klop po vzoru staroslovenske skrinje, lesene pladnje vseh tipov in oblik za serviranje hrane, lesen nož za strganje sirov ter leseno solarno lučko, so narejeni iz slovenskega lesa.

Poleg tega so tu še tekstilni elementi: košek za kruh, prti, pogrinjki, zanimiv je zlasti prt, ki je hkrati tudi predpasnik. Tokrat pa so nagrado prejeli sodobno oblikovani krožniki iz keroccka. Set Miznica – More than just a plate je izdelan iz materiala, ki ga doslej še nihče ni uporabil v ta namen.

Celotno kolekcijo odlikuje večnamenskost in tankočutna navezava sodobnega dizajna čistih linij s tradicionalnimi motivi. Gre za pregnetenje tradicije, ki se smelo spogleduje z najsodobnejšimi trendi na področju oblikovanja in kulinarike.

Smisel vsega pa je dvig ravni uživanja hrane, ob hrani ter kakovost odnosov tako za mizo, v družini kot v širši skupnosti, predvsem pa dvig kakovosti bivanja. Navdih za oblikovanje nagrajenega seta Miznica – More than just a plate je oblikovalka črpala iz psihologije razvoja osebnosti, pri čemer imajo liki v obliki kroga, trikotnika in kvadrata simbolno vlogo in pomen v človekovem osebnem razvoju. Nenazadnje pa je že čas, da se tudi na tem področju Slovenci predstavimo kot vrhunski oblikovalci kot tudi vrhunski kuharski mojstri - gostitelji. Slednje smo že večkrat dokazali.
 
Foto: Peter Škrlep, Branka Urbanija Nazaj na vrh

Morda vas zanima tudi

Moderno-klasično stanovanje v Barceloni z izjemnim interierjem

Leta 2018 je Meritxell Ribe - Room Studio v Barceloni prenovil stanovanje iz sredine prejšnjega stoletja. Oblikovalci so klasične arhitekturne prvine združili s trendnimi barvami ter z moderno notranjo opremo, da je nastalo domovanje z osupljivim interierjem, ki je tako klasičen kot tudi moderen. Več

Sodobna podeželska hiša, obdana z naravo

Sodobna podeželska hiša, obdana z naravo, se nahaja v Redwood Cityju v Kaliforniji. Sodobno hišo je leta 2017 oblikovalo podjetje Feldman Architecture. Več

Moderno stanovanje v Barceloni z vabečim vzdušjem

Čudovito svetlo stanovanje, ki se nahaja v Barceloni v Španiji, je leta 2017 prenovil in zasnoval Meritxell Ribé - Room Studio. Oblikovalci so združili skandinavski stil z mediteranskimi vplivi, pri tem pa so uporabili naravne materiale, vzorčasto keramiko in mehke pastelne odtenke, ki ustvarijo vabeče in toplo vzdušje. Več

Sodobno stanovanje v Milanu z ozko spalnico

Sodobno stanovanje, ki ga je leta 2018 oblikoval Studio Cichetti Viscardi, se nahaja v Milanu v Italiji. Stanovanje ima zelo prostoren dnevno-bivalni prostor, vendar izredno ozko spalnico, zato so oblikovalci izbrali posebno postavitev notranje opreme. Več

Nazaj na vrh
Naključni članki

Naredi sam, DIY, pohištvo iz palet