Dizajn

ZenEgg v prvem tednu presegel vsa pričakovanja

Projekt ZenEgg slovenskega oblikovalca Gašperja Premožeta je že v prvem tednu kampanje na platformi za množično financiranje Kickstarter za več kot petkrat presegel svoj predvideni cilj.

Ambientdizajn 13.12.2014, 15:14

Naročila za lesene osebne toteme prihajajo z vsega sveta, projekt pa je podprlo že več kot 500 ljudi.

Na priljubljeni platformi za množično financiranje Kickstarter je pretekli torek svoj projekt zagnal oblikovalec Gašper Premože, ki na ta način zbira sredstva za proizvodnjo lesenega jajca ZenEgg - majhnega osebnega totema, ki je namenjen sproščanju in uživanju v trenutku tukaj in zdaj.  

Prvi teden je bil zaradi priprav na proizvodnjo, dodatnih testiranj in priprav nekaterih novosti precej naporen, pravi oblikovalec:

„Manjka mi časa zase. Čutim, kako se odtujujem samemu sebi in skozi dneve drvim kot na avtopilotu. V resničnost me prestavi, ko preberem komentarje podpornikov, ki izrazijo svoje razumevanje in občutke o projektu. Zelo sem jim hvaležen za njihove spodbude in povratne misli in povezanost, ki jo občutim ob tem. Vsi razumemo zelo pomembno življenjsko vodilo - naš občutek sreče je odvisen od pozornosti do naših najglobljih občutkov. In ja, pravkar se zavedam, da si bom jutri vzel nujen premor.“

Gašper je na Kickstarterju želel zbrati vsaj 2.200 ameriških dolarjev – s tem denarjem bi namreč lahko pokril zagon prve serije 190 izdelkov. Cilj mu je uspelo doseči že po dobrih dveh dneh, teden dni po njenem začetku pa je kampanja presegla 600-odstotno podporo projektu. 

Naročila za lesena jajca prihajajo z vsega sveta: projekt je podprlo več ko 500 ljudi iz 37 držav, nad ZenEggom pa so najbolj navdušeni v Združenih državah Amerike, od koder prihaja največ naročil. Čeprav so v začetku pričakovali precej manj naročil, pa ekipa projekta ZenEgg zagotavlja, da bodo izdelki kupcem dostavljeni pravočasno.  

„Projekt tehnično poteka gladko, ekipa je dobro harmonizirana. Vedno večja razsežnost projekta pa omogoča, da bomo lahko ponudili izdelek tudi v drugih vrstah lesa, s katerimi bomo razveselili estetski okus podpornikov,“ še pravi Gašper. Javorju, hruški in orehu se bo tako pridružila še ena vrsta lesa, v prihodnjih dneh pa za podpornike kampanje v zahvalo za njihovo podporo pripravljajo tudi posebna presenečenja. 

V kampanji, ki bo trajala do 13. januarja, je ZenEgg na voljo za 18 dolarjev, košarico treh jajc pa ponujajo za 45 dolarjev. ZenEgg - osebni leseni totem
Gašper je na idejo izdelave takšnega predmeta prišel, ko je ugotovil, da si zaradi hitrega tempa življenja pogosto pozabi vzeti čas zase. Vse to je močno vplivalo na njegovo delo, zato se je odločil svoj čas posvetiti oblikovanju predmeta, ki bi ga opomnil, da si mora vzeti trenutek zase. 

V iskanju primerne oblike, ki bi se popolnoma prilegala dlani, in materiala, ki bi držanje predmeta spremenil v prijetno čutno izkušnjo, je rešitev našel v preprostem jajcu, narejenem iz lesa oreha, hruške in javora. Zaobljena oblika, občutek topline masivnega lesa in njegov pomirjujoč vonj v ljudeh vzbudijo željo, da odložijo skrbi in uživajo v čutnosti trenutka. Zaradi svoje ergonomske oblike deluje ZenEgg tudi kot masažni pripomoček, ki sprošča napetosti v telesu.

Lesena jajca so obtežena tako, da so samostoječa. Ne glede na to, kako jajce postavimo, se to zaziba v stoječ položaj, opazovanje njegovega nihanja pa ponuja meditativno izkušnjo.

"ZenEgg s svojim umirjajočim zibanjem uprizarja prehod v umiritev, zen, ravnotežje - tisto, kar želimo doseči v času, ki si ga vzamemo zase, se izprašamo, razmislimo in pohvalimo ali izrečemo pozitivne misli ter se prestavimo v stanje miru in moči," izkušnjo opisuje oblikovalec. 

Gašper Premože je oblikovalec, ki ceni iskrenost, humor in empatijo. Že več let uspešno dela kot samostojni oblikovalec, od zaključka študija na Akademiji za likovno umetnost je sodeloval pri več kot 50 projektih industrijskega oblikovanja. Trenutno deluje kot član skupine oblikovalcev Rompom, hkrati pa je tudi eden od soustanoviteljev oblikovalske skupnosti PopUp Dom. Gašper je na področju oblikovanja že od nekdaj izredno aktiven, pri tem pa neustrašno eksperimentira z različnimi tipi projektov. S projektom ZenEgg je svoje delo prvič postavil na Kickstarter.

Foto: ZenEgg

Nazaj na vrh

Morda vas zanima tudi

Moderno-klasično stanovanje v Barceloni z izjemnim interierjem

Leta 2018 je Meritxell Ribe - Room Studio v Barceloni prenovil stanovanje iz sredine prejšnjega stoletja. Oblikovalci so klasične arhitekturne prvine združili s trendnimi barvami ter z moderno notranjo opremo, da je nastalo domovanje z osupljivim interierjem, ki je tako klasičen kot tudi moderen. Več

Sodobna podeželska hiša, obdana z naravo

Sodobna podeželska hiša, obdana z naravo, se nahaja v Redwood Cityju v Kaliforniji. Sodobno hišo je leta 2017 oblikovalo podjetje Feldman Architecture. Več

Moderno stanovanje v Barceloni z vabečim vzdušjem

Čudovito svetlo stanovanje, ki se nahaja v Barceloni v Španiji, je leta 2017 prenovil in zasnoval Meritxell Ribé - Room Studio. Oblikovalci so združili skandinavski stil z mediteranskimi vplivi, pri tem pa so uporabili naravne materiale, vzorčasto keramiko in mehke pastelne odtenke, ki ustvarijo vabeče in toplo vzdušje. Več

Sodobno stanovanje v Milanu z ozko spalnico

Sodobno stanovanje, ki ga je leta 2018 oblikoval Studio Cichetti Viscardi, se nahaja v Milanu v Italiji. Stanovanje ima zelo prostoren dnevno-bivalni prostor, vendar izredno ozko spalnico, zato so oblikovalci izbrali posebno postavitev notranje opreme. Več

Nazaj na vrh
Naključni članki

Ideje za dom, nasveti, trendi