Ambient

Dom v etno barvah

Sprostiti fantazijo in oblikovati presunljiv interjer je enostavno, če imaš na razpolago prostorno stanovanje. A kaj storiti, ko je to stisnjeno v majhen prostor?

Ambient dizajn 8/30/2014, 12:14 PM

Ambient

Predstavljamo vam primer elegantnega interjerja v majhnem stanovanju, ki se nahaja v stari mestni četrti Kijeva.

Oblikovalka Rina Lovko in njena ustvarjalna ekipa iz podjetja Fimera so odlično opravili nalogo, za katero so uporabili naravne materiale in nekaj živahnih poudarkov, s katerimi so poživili minimalistično notranjost.

Dnevno sobo, družabno jedro stanovanja, sestavljata dve območji: jedilni kot v svetlih bež odtenkih in oblazinjeni del s kavčem in naslanjačem. Bež in sivkasti toni služijo kot barvna osnova za dekor stanovanja, pozornost pa je usmerjena na zamolkle odtenke rdeče, rumene, oranžne in vijolične, ki prostor naredijo vznemirljiv in živahen.

Kuhinja in kopalnica sta spretno in povsem po meri oblikovani, v oči pade živobarvno vzorčasta dekoracija in edinstveno pohištvo. Zahvaljujoč ustvarjalnosti in stilskim poudarkom je to majhno stanovanje postalo nepozaben, zračen in svetel bivalni prostor.

Arhitektkin pečat je opazen skozi funkcionalnost vsakega prostorčka in kotička. Vhod v dnevno sobo je poudarjen z majhno vežico, namesto dolgega in temnega hodnika, sicer značilnega za arhitekturo na tem koncu sveta. Eklektično zlitje različnih slogov je zaznati v vsaki najmanjši podrobnosti dekorja; od dizajnerske luči iz bambusa do pletenih okrasnih blazin v etno slogu.

Bralni kotiček je ločen z izjemno zasnovano funkcionalnostjo glavnega podpornega stebra; bistroumna arhitekturna zasnova omogoča, da nudi steber prostor odprtemu kaminu na eni in televiziji na drugi strani. Naravna svetloba vstopa skozi velika okna, prestrezajo pa jo naravne barve od bele do bež ter poliran les. Vse skupaj zagotavlja toplo in prijetno vzdušje.

Dnevno sobo sestavljajo tri namenska območja. Sedežno območje in jedilni kot sta prostorna in opremljena z odličnim pohištvom. Poudarek je na elegantnem eklektičnem povezovanju, začenši z avtentično vzorčasto preprogo v rdeči barvi, ki vnaša v prostor igrivost. Sama preproga zasluži nekaj dodatne pozornosti: je del lastnikove dediščine in izhaja iz pokrajine v Bolgariji, svetovno znani po ročno izdelanih volnenih preprogah iz naravno obarvanih vlaken in edinstvenih vzorcev. Ta osupljiv etnododatek je umetelno postavljen kot nasprotje čistim linijam kavča in sten iz poliranega betona, ki same po sebi prostoru dodajajo nekaj industrijskega vzdušja. Postavitev dopolnjuje majhna kavna mizica skandinavskega dizajna. 

Jedilni kot sledi temu eklektičnemu kontekstu s stoli in jedilno mizo v sodobni interpretaciji socialistične estetike. Ta zanimiva rešitev je prispevek omembe vrednega bolgarskega studia Design Apparat in postavlja stanovanju tisto piko na i, ki ga uvršča med vrhunske interjerje. 

V tem izjemnem stanovanju se elegantne arhitekturne rešitve vklapljajo v drzno vizijo in mojstrsko izvedbo. Stanovanje je oblikovano in opremljeno z občutkom za lepoto in prefinjenost. Vsak detajl je temeljito premišljen in izdelan, hkrati pa soustvarja popoln koncept. Prostor je zanimiv, ne da bi bil pri tem ekscentričen. Prav tako deluje mehko in pomirjujoče, a ne enolično ali dolgočasno.

Zanimive so kuhinjske rešitve. Je polkrožne oblike, pult kuhinjskega otoka pa služi kot barček, ki deli kuhalni del od jedilnega. Popolna belina tako kuhinjske opreme kot gospodinjskih aparatov doda občutek sodobne notranje opreme.

Interjer tega stanovanja preseneča s svojim enostavnim pristopom in kombinacijo sodobnih predmetov bodisi kot integralnega dela arhitekture ali dekorja, z rustikalnimi in etnoelementi, kar vse skupaj oblikuje funkcionalno in moderno celoto. 

Foto: www.interiorzine.com

Nazaj na vrh

Morda vas zanima tudi

Moderno-klasično stanovanje v Barceloni z izjemnim interierjem

Leta 2018 je Meritxell Ribe - Room Studio v Barceloni prenovil stanovanje iz sredine prejšnjega stoletja. Oblikovalci so klasične arhitekturne prvine združili s trendnimi barvami ter z moderno notranjo opremo, da je nastalo domovanje z osupljivim interierjem, ki je tako klasičen kot tudi moderen. Več

Sodobna podeželska hiša, obdana z naravo

Sodobna podeželska hiša, obdana z naravo, se nahaja v Redwood Cityju v Kaliforniji. Sodobno hišo je leta 2017 oblikovalo podjetje Feldman Architecture. Več

Moderno stanovanje v Barceloni z vabečim vzdušjem

Čudovito svetlo stanovanje, ki se nahaja v Barceloni v Španiji, je leta 2017 prenovil in zasnoval Meritxell Ribé - Room Studio. Oblikovalci so združili skandinavski stil z mediteranskimi vplivi, pri tem pa so uporabili naravne materiale, vzorčasto keramiko in mehke pastelne odtenke, ki ustvarijo vabeče in toplo vzdušje. Več

Sodobno stanovanje v Milanu z ozko spalnico

Sodobno stanovanje, ki ga je leta 2018 oblikoval Studio Cichetti Viscardi, se nahaja v Milanu v Italiji. Stanovanje ima zelo prostoren dnevno-bivalni prostor, vendar izredno ozko spalnico, zato so oblikovalci izbrali posebno postavitev notranje opreme. Več

Nazaj na vrh
Naključni članki