Ambient

Hiša dveh hrastov

Hiša 2 hrastov je bila zasnovana kot sodoben dom, ki bo družini nudil vse potrebno udobje, hkrati pa bo ohranil in vključil v podobo doma dva obstoječa hrasta na parceli.

Ambient dizajn 8/12/2014, 9:19 AM

Ambient

Sodoben dom se nahaja v mirnem stanovanjskem območju v bližini Sofije, glavnega mesta Bolgarije, in se razprostira na 475 kvadratnih metrih.

Lastniki zlahka prehajajo iz notranjih v zunanje prostore, saj je prilagodljivo okolje povezano preko steklenih sten in vrat. Arhitekti iz podjetja Ostrev Baylov Ignatov Architects (OBIA) pojasnjujejo koncept spoštljivega odnosa do okolja in osrednje točke oblikovanja – dveh hrastov:

"Drevesa ustvarjajo naravno mikroklimo in so življenjski element v tem sestavu. Hišo smo oblikovali okrog njih. Na eni strani je hiša na široko odprta proti drevesnim krošnjam in dvorišču, druga stran pa je oblikovana kot lupina, ki ščiti notranje prostore. Zasnovali smo lahek, zračen in prilagodljiv koncept, ki se bo spreminjal skupaj s potrebami družine."

Visoko energetsko učinkovita hiša je zaradi vključitve dreves oblikovana v obliki črke U. Dnevna soba, jedilnica in kuhinja – vsi prostori se odpirajo proti dvorišču. Glavna spalnica in dve dodatni spalnici v zgornjem nadstropju ter manjša domača pisarna sestavljajo zgornje nadstropje, ki se skriva v krošnji dreves.

Podrobnosti, ki so jih arhitekti zasnovali, niso samo lepe, ampak so tudi okolju prijazne, saj hiša izkorišča energijo narave. 

Foto: www.freshome.com

Nazaj na vrh

Morda vas zanima tudi

Moderno-klasično stanovanje v Barceloni z izjemnim interierjem

Leta 2018 je Meritxell Ribe - Room Studio v Barceloni prenovil stanovanje iz sredine prejšnjega stoletja. Oblikovalci so klasične arhitekturne prvine združili s trendnimi barvami ter z moderno notranjo opremo, da je nastalo domovanje z osupljivim interierjem, ki je tako klasičen kot tudi moderen. Več

Sodobna podeželska hiša, obdana z naravo

Sodobna podeželska hiša, obdana z naravo, se nahaja v Redwood Cityju v Kaliforniji. Sodobno hišo je leta 2017 oblikovalo podjetje Feldman Architecture. Več

Moderno stanovanje v Barceloni z vabečim vzdušjem

Čudovito svetlo stanovanje, ki se nahaja v Barceloni v Španiji, je leta 2017 prenovil in zasnoval Meritxell Ribé - Room Studio. Oblikovalci so združili skandinavski stil z mediteranskimi vplivi, pri tem pa so uporabili naravne materiale, vzorčasto keramiko in mehke pastelne odtenke, ki ustvarijo vabeče in toplo vzdušje. Več

Sodobno stanovanje v Milanu z ozko spalnico

Sodobno stanovanje, ki ga je leta 2018 oblikoval Studio Cichetti Viscardi, se nahaja v Milanu v Italiji. Stanovanje ima zelo prostoren dnevno-bivalni prostor, vendar izredno ozko spalnico, zato so oblikovalci izbrali posebno postavitev notranje opreme. Več

Nazaj na vrh
Naključni članki