Ideje za dom, nasveti, trendi

10 načinov, kako z barvo popraviti prostor

Če ste poskušali izbrati pravo barvno paleto za svoj dom in ste bili v skrbeh, da boste prekršili vsa barvna pravila, je tukaj 10 načinov, kako se izogniti mitom glede notranjega opremljanja. Prepričani smo, da ste slišali že za vsa pravila, ko gre za izbiro barve za vašo notranjost. Ali je to 'ne združite preveč barv skupaj' ali 'vaš prostor bo hladen' ali 'ne uporabite samo bež barve, sicer bo dolgočasno', vedno obstajajo načini, da presežemo najrazličnejše mite, kajne?

Ambientdizajn 12/29/2015, 2:28 PM

Ne glede na to, ali so miti resnični ali ne, je vsak ambient izjema, ki je lahko odmik od pravila. 

Mit št. 1: Z belim stropom se prostor odpre

Čeprav je res, da bela barva bolje odseva svetlobo kot katerakoli druga barva v barvnem spektru, to ne pomeni, da moramo uporabiti samo belo barvo za strop. Če imate kasetiran strop, zakaj mu ne bi dali večjega arhitekturnega pomena? Dodajte barvo 'petemu zidu' in ustvarili boste omamen videz.

Navdih: Kako izbrati barvo za strop?

Mit št. 2: V sobi, v kateri so uporabljene le temne barve, prevladuje depresivno vzdušje

Številna barvna pravila temeljijo na razsvetljavi in količini naravne svetlobe v prostoru. Temne barve v majhnem prostoru z zelo malo naravne svetlobe lahko povzročijo učinek jame. Da bi presegli ta učinek, razmislite o uporabi temnejše barve v prostorih z veliko naravne svetlobe, temno barvo pa izravnajte s svetlejšo talno oblogo in oblazinjenim pohištvom.

Navdih: Siva barva je nova črna! Siva je povsod, Črne stene naredijo interier izjemen

Mit št. 3: Ali pastelne barve poudarjajo ženstvenost?

Barve že od nekdaj izzivajo različna čustva in pomene. Svetlejše barve so označene kot ženske, medtem ko so temnejše barve bolj moške. To ne pomeni, da ne morete združiti pastelnih barv s temnejšimi odtenki in ustvariti čudovitega prostora. Izberite na primer najljubšo pastelno barvo za nekaj pohištvenih elementov, v temnejšo barvo pa odenite stene in tako bo prostor ustrezal obema spoloma. 

Navdih: Elegantno stanovanje s pomirjujočimi pasteli, Pasteli niso samo za slaščice, ampak tudi za dom

Mit št. 4: Popolnoma bele kuhinje so močne in neprivlačne

Čeprav se zdi, da je bela najbolj priljubljena barva v spektru, je po drugi strani lahko hladna in neprivlačna, če je ne kombiniramo z odtenkom bele kave, s peščeno ali z drugimi barvami. Belo kuhinjo kombinirajte z nerjavečim jeklom, z lesenim pultom ali s tlemi ter tekstilom, ki bodo prinesli toplino v belo kuhinjo.

Navdih: Kuhinja: kuhinjski trendi za obdobje 2016–2017

 

Mit št. 5: Vsak prostor naj skozi barvo kaže svojo individualnost

Ste se že kdaj sprehodili skozi dom, v katerem je bil vsak prostor pobarvan v svojo barvo, obenem pa ste se počutili, kot da bi šli skozi cirkus? Ni treba, da je individualnost prostorov tako dramatična v iskanju popolnoma drugačne barve. Usklajena barvna paleta pripomore, da prostori vizualno prehajajo iz enega v drugega, le-ti pa na stanovalce in obiskovalce ne delujejo tako neskladno.

Navdih: Odprt tloris je trend sodobnega bivanja

Mit št. 6: Monokromatske barve niso tople in prijetne

Črna in bela barva, če ju uporabimo skupaj, ustvarita prevelik kontrast, zato so notranji prostori pogosto neskladni in neudobni. Če boste izbrali monokromatske barve, poskrbite, da jih boste kombinirali s subtilnimi vzorci. Ne smete ustvariti prostora s temnimi stenami in s temnim pohištvom, nato pa vanj dati samo nekaj majhnih poudarkov v beli barvi. Razmislite o nežnih nevtralnih odtenkih, npr. rjavi in sivi, ki v manjših odmerkih uravnotežijo dvobarvno monokromatsko shemo. Na ta način boste v prostoru ohranili vabeče in sproščujoče vzdušje brez občutka neskladnosti.

Navdih: Zakaj izbrati monokromatsko barvno paleto

Mit št. 7: Preden izberete barve, upoštevajte pravila načrtovanja in trende

Trendi in notranji oblikovalci pri izbiri barv za dom pogosto niso na istem bregu. Izberite barve, ob katerih se počutite prijetno, ki vas vabijo, da ostanete in se sprostite. Naj vaša čustva usmerjajo pravila notranjega opremljanja ter oblikovalske iztočnice. Če se ne morete odločiti, potem poiščite pomoč strokovnjaka, ki vam bo pomagal izbrati barve, ki bodo podpirale vaš življenjski stil.

Navdih: Trend: BARVA LETA 2016 sta rožnata in svetlo modra, Trendi: Barve, ki jih morate preizkusiti v 2016

Mit št. 8: Nevtralna barvna paleta je samo za nepustolovce

Lastniki domov pogosto napačno menijo, da kdor se ne more odločiti za pravo barvno shemo, ta izbere nevtralne barve, ki pa so brez življenja in nepustolovske. Nasprotno! Nevtralni odtenki ne izvirajo samo iz bež barve in njene družine. Začnite s toplo zlato barvo, bogato kamelje rjavo, masleno smetanasto, golobje sivo … Ti nevtralni odtenki so vse prej kot dolgočasni. Dopolnite jih z belo, s črno, sivorjavo, čokoladno rjavo, da bodo dale nov pospešek 'dolgočasnim' nevtralnim barvam. 

Navdih: Zakaj so nevtralne barve najboljše?, Katere so top nevtralne barve?

Mit 9: Izbira barve pri dnevni svetlobi je bolj pomembna kot zvečer

Ste že opazili, da mnogi kupci kupujejo zidne barve podnevi? Glede na postavitev prostora lahko naravna svetloba in umetna razsvetljava vplivajo na občutenje barve ob različnih urah dneva. Na steno naredite majhne vzorce zidne barve in jih opazujte, kako je barva videti ob različnih urah dneva, preden prepleskate celoten prostor.

Navdih: 9 stvari, ki bi jih morali vedeti pred pleskanjem

Mit št. 10: Ni nujno, da je otroška soba opremljena v otroških barvah

Otroška soba naj bo prostor v hiši, v katerem je samo nebo meja pri izbiri barve. Zelena, rožnata, rumena, modra in rdeča so barve, ki so uporabljane v številnih otroških sobah, vendar smo pozabili še na množico drugih odtenkov, ki jih lahko uporabimo. Razmislite, kako uporabi izbrano barvno paleto skozi posteljnino, tapete, opremo in druge dekorativne predmete, ki poživijo otroško sobo. 

Navdih: Okrasimo prazne stene v otroški sobi, Kaj lahko storimo z barvo za table?

Foto: www.freshome.com, Pinterest/D. Cigale

Nazaj na vrh

Morda vas zanima tudi

Moderno-klasično stanovanje v Barceloni z izjemnim interierjem

Leta 2018 je Meritxell Ribe - Room Studio v Barceloni prenovil stanovanje iz sredine prejšnjega stoletja. Oblikovalci so klasične arhitekturne prvine združili s trendnimi barvami ter z moderno notranjo opremo, da je nastalo domovanje z osupljivim interierjem, ki je tako klasičen kot tudi moderen. Več

Sodobna podeželska hiša, obdana z naravo

Sodobna podeželska hiša, obdana z naravo, se nahaja v Redwood Cityju v Kaliforniji. Sodobno hišo je leta 2017 oblikovalo podjetje Feldman Architecture. Več

Moderno stanovanje v Barceloni z vabečim vzdušjem

Čudovito svetlo stanovanje, ki se nahaja v Barceloni v Španiji, je leta 2017 prenovil in zasnoval Meritxell Ribé - Room Studio. Oblikovalci so združili skandinavski stil z mediteranskimi vplivi, pri tem pa so uporabili naravne materiale, vzorčasto keramiko in mehke pastelne odtenke, ki ustvarijo vabeče in toplo vzdušje. Več

Sodobno stanovanje v Milanu z ozko spalnico

Sodobno stanovanje, ki ga je leta 2018 oblikoval Studio Cichetti Viscardi, se nahaja v Milanu v Italiji. Stanovanje ima zelo prostoren dnevno-bivalni prostor, vendar izredno ozko spalnico, zato so oblikovalci izbrali posebno postavitev notranje opreme. Več

Nazaj na vrh
Naključni članki