Ideje za dom, nasveti, trendi

12 stvari, ki povzročajo kaos in nered v domu

Vsakdo si želi imeti čistejši in manj našarjen dom. Toda večina ljudi tudi razume, kako zahtevna naloga je čiščenje in odstranjevanje nereda. Začnite, ko boste odpočiti in boste imeli dovolj prostega časa. Torej, kako ohraniti red v domu, ne da bi bilo treba vložiti preveč truda? Upoštevajte naslednjih 12 nasvetov za sprotno vzdrževanje redu v domu. Nekateri nasveti so očitni, nekateri pa bodo popolnoma spremenili način, kako boste gledali na svoj dom.

Ambientdizajn 10/25/2016, 8:46 AM
Ti nasveti so kot nalašč, ko potrebujete več organizacije in redu v domu. Pogosteje kot boste vzdrževali red, manj časa boste potrebovali za določeno opravilo. Od redu in organizacije v domu je odvisna tudi vaša sreča in počutje v domu. 

12 stvari, ki povzročajo kaos in nered v domu: 

1. Umazana posoda in ostanki jedi
Težava: Obroka je že zdavnaj konec, umazana posoda pa je še vedno na mizi ali v umivalniku.
Rešitev: Posodo pospravite takoj, ko nehate jesti. Ja, tako preprosto je. Če imate pomivalni stroj, ga hitro napolnite in vključite, če pa morate posodo pomiti na roke, jo prav tako hitro pomijte, saj boste za pomivanje zasušene posode potrebovali še več časa. Čista posoda na kuhinjskem pultu je mnogo bolje videti kot posoda z ostanki hrane. 2. Zanemarjeno kuhinjsko korito
Težava: Umazan, masten, lisast umivalnik
Rešitev: Medtem ko pozdravljamo prazno korito, ga ne moremo šteti kot popolnoma čistega, če je umazano, mastno in lisasto. Kuhinjsko korito iz porcelana ali kovine potresite s sodo bikarbono, počakajte nekaj minut, da učinkuje, nato pa izperite s toplo vodo. Ne pozabite očistiti tudi površin v kopalnici. 

3. Nepostlana postelja
Težava: Postelja vam dobro služi preko noči. Niste ji vrnili usluge.
Rešitev: Nič ne naredi hitrejše spremembe v spalnici kot postlana postelja. Poravnajte rjuhe, prešito odejo, pogrnite posteljno pregrinjalo in namestite okrasne blazine. Urejena postelja je prednost, ko pridete pozno zvečer v spalnico. 4. Našarjena tla 
Težava: Igrače, revije, oblačila in drugi vsakdanji predmeti nezadržno osvajajo vaša tla.
Rešitev: Sprehodite se skozi vse prostore v domu in se prepričajte, da boste vse predmete vrnili na pravo mesto. Če predmeti nimajo svojega mesta, je čas, da prevetrite nered in zmanjšate količino šare. 

5. Umazana tla
Težava: Vaša tla so deležna pozornosti, vendar ne zaradi čistoče. 
Rešitev: Zgrabite sesalnik, krpo, metlo in ukrepajte! Ni treba, da zmijete in zloščite tla ob vsakem čiščenju. Cilj je, da odstranite drobtine, smeti, lase, prah, madeže … Tla so eden od najbolj očitnih elementov v interierju, zato poskrbite za njihov sijaj in puhaste preproge!

6. Odprte police brez stila
Težava: Samo nered in šara, ni vrednejšega predmeta. 
Rešitev: Izpraznite odprte police, jih temeljito očistite, prevetrite predmete in postavite na police poleg knjig le nekaj dekorativnih predmetov. Rastline, nekaj foto okvirjev ali dekorativnih predmetov bo poskrbelo, da bodo odprte police zračne, hkrati pa tudi elegantne. 

7. Jedilna miza kot območje nereda 
Težava: Jedilna miza, ki je postala odlagališče za vse.
Rešitev: Poiščite ustrezen prostor za vse majhne predmete. Postavite škatlo ali zabojček za shranjevanje pošte, revij, namestite kljukice za obešanje ključev, posodico za drobiž … To gre z roko v roki z idejo, da mora imeti vsak predmet svoje mesto. 

8. Kupi zanemarjenega perila
Težava: Perilo, ki postaja ”dekor”.
Rešitev: Prekinite cikel kupov čistega in umazanega perila v kopalnici, sobi, na postelji, stolu … Umazano perilo sodi v kopalnico ali v pralnico. Čisto perilo zložite, zlikajte, obesite na obešalnike in ga POSPRAVITE v omare! Ne odložite kupčkov zloženega perila na predalnik, stol …, saj kmalu ne boste imeli več nadzora nad čistim in umazanim perilom in kaos se bo ponovil. 

9. Umazane brisače 
Težava: Ja, vaše brisače potrebujejo temeljito pranje. 
Rešitev: Iz bakterijskih razlogov zamenjajte brisače večkrat tedensko. Ne pozabite oprati tudi kopalniške preproge. Če so brisače in preproga stare, zaprane in izrabljene, jih nemudoma zamenjajte in polepšajte kopalnico z novim kompletom tekstila. Preverite tudi stanje kopalniške zavese.

10. Neporabljeni lepotilni pripomočki ali tisti s pretečenim rokom
Težava: Zdi se, kot da imate v kopalnici muzej neporabljenih in pretečenih kozmetičnih pripomočkov.
Rešitev: Zberite vse odvečne stekleničke in kozarčke neporabljene kozmetike, ki vam kradejo prostor v kopalnici, in jih zavrzite. Kar naenkrat boste imeli na umivalniku in v omarah več prostora.

11. Osvežite hladilnik
Težava: Vrata hladilnika so postala grd kolaž vabil, šolskih opomnikov, nakupovalnih seznamov ...
Rešitev: Najprej odstranite vse, kar se nahaja na vratih hladilnika in jih dobro obrišite. Nazaj obesite samo tisto, kar zares potrebujete (vabilo za prihajajoči dogodek, številke v sili, risbica). Ostale odvečne papirje odstranite, zavrzite. Postopek ponavljajte mesečno.

12. Ambientalna razsvetljava
Težava: Pomanjkljiva osvetlitev prostorov
Rešitev: Vsi prostori so prijetnejši z ambientalno razsvetljavo. Prehod iz ene stropne luči k ambientalni razsvetljavi boste dosegli z osvetlitvijo delovnih površin. To vključuje osvetlitev jedilne mize, bralnega kotička s talno svetilko, namizne svetilke na pisalni mizi ali konzolni mizici in v spalnici, ter osvetlitev delovnih površin v kuhinji. Razsvetljava bo naredila prostor zanimiv in topel. Nenazadnje pa je osvetlitev pomembna, saj nereda brez razsvetljave niti ne vidite. 

Kateri so vaši najboljši nasveti za vzdrževanje nereda v domu? Navdih: 10 navad dobro organiziranih ljudi

Foto: www.freshome.com, Pinterest/D. Cigale

Nazaj na vrh

Morda vas zanima tudi

Moderno-klasično stanovanje v Barceloni z izjemnim interierjem

Leta 2018 je Meritxell Ribe - Room Studio v Barceloni prenovil stanovanje iz sredine prejšnjega stoletja. Oblikovalci so klasične arhitekturne prvine združili s trendnimi barvami ter z moderno notranjo opremo, da je nastalo domovanje z osupljivim interierjem, ki je tako klasičen kot tudi moderen. Več

Sodobna podeželska hiša, obdana z naravo

Sodobna podeželska hiša, obdana z naravo, se nahaja v Redwood Cityju v Kaliforniji. Sodobno hišo je leta 2017 oblikovalo podjetje Feldman Architecture. Več

Moderno stanovanje v Barceloni z vabečim vzdušjem

Čudovito svetlo stanovanje, ki se nahaja v Barceloni v Španiji, je leta 2017 prenovil in zasnoval Meritxell Ribé - Room Studio. Oblikovalci so združili skandinavski stil z mediteranskimi vplivi, pri tem pa so uporabili naravne materiale, vzorčasto keramiko in mehke pastelne odtenke, ki ustvarijo vabeče in toplo vzdušje. Več

Sodobno stanovanje v Milanu z ozko spalnico

Sodobno stanovanje, ki ga je leta 2018 oblikoval Studio Cichetti Viscardi, se nahaja v Milanu v Italiji. Stanovanje ima zelo prostoren dnevno-bivalni prostor, vendar izredno ozko spalnico, zato so oblikovalci izbrali posebno postavitev notranje opreme. Več

Nazaj na vrh
Naključni članki