Ideje za dom, nasveti, trendi

Barva leta 2018 je Ultra Violet / drzna vijolična

Vsako leto Pantone vznemiri oblikovalski svet s svojo izbiro barve leta. Leto 2018 ni nobena izjema. Letošnji zmagovalec je presenetljivo odtenek, ki se imenuje Ultra Violet. Ta drzna barva je že začela osvajati oblikovalski svet.

Ambientdizajn 1/19/2018, 1:52 PM

Če ste radovedni, kako je ta odtenek stopil v ospredje, berite dalje. Zbrali smo tudi nasvete, ki jih potrebujete, da boste odtenek Ultra Violet pravilno vključili v interier. Upoštevajte naslednje nasvete kot vodnik pri uporabi barve leta 2018.


Zakaj Ultra Violet?

Nekaterim se zdi Ultra Violet močna barva in hvalevredna izbira, še posebej v primerjavi z zeleno barvo, barvo leta 2017, in pomirjujočimi odtenki Rose Quartz in Serenity, ki sta bili barvi leta 2016. Zakaj ta nenadna sprememba?

Leatrice Eiseman, izvršna direktorica Pantone Color Institute, je o drzni izbiri barve leta 2018 v izjavi, ki spremlja barvno razkritje, povedala naslednje:


‘’Živimo v času, ki zahteva iznajdljivost in domišljijo. Ta ustvarjalni navdih najdemo v PANTONE 18-3838 Ultra Violet, vijoličnem odtenku na modri osnovi, ki popelje našo zavest in potencial na višjo raven. Od raziskovanja novih tehnologij in galaksij, umetniškega izraza do duhovnega razmišljanja, intuitivna Ultra Violet osvetljuje pot do tega, kar bo še prišlo.''


Glede na trende za leto 2018, ki se nakazujejo, so besede Leatrice Eiseman smiselne. Leto bo prineslo velike spremembe v oblikovalski svet. Zdi se, da bi prostori, polni nevtralnih in subtilnih barv, lahko dobili ščepec drzne estetike. Mogoče je Ultra Violet, barva leta 2018, prvi korak v to smer.

Dekoracija sten

Noben vodnik po svetu barv ni popoln, ne da bi vam povedal, kako ravnati s stenami. Čeprav se na prvi pogled zdi, da je odtenek Ultra Violet primeren samo za otroško sobo, je to daleč od resnice. Predvidevamo, da bomo kmalu gledali eklektične vijolične stene po različnih sodobnih in industrijsko navdahnjenih prostorih.

S tem v mislih boste odtenek morda izbrali za poudarjeno steno, ki bo privabljala poglede. Če je to vaš cilj, izberite steno nasproti vrat, da boste ustvarili neprekinjeno linijo pogleda, ki obiskovalca spodbuja, da sprejmejo celoten prostor. Če ste dovolj drzni, da razmišljate o tem, da bi odtenek Ultra Violet prekrival celotno sobo, se morate osredotočiti na prostore, kot so jedilnice in majhna dnevna stranišča, kjer tudi zelo močne barve ne bodo premočne.


Kaj pove izbrani dekor oziroma tapeta o vas?

Vijolična barva je znak drznosti. 

Zgodovinsko gledano vijolična barva, ki je bila nekoč rezervirana za bogate in plemenite, vzbuja občutek pomembnosti in modrosti. Danes je vijolična tista barva, s katero lahko ustvarimo občutek ustvarjalnosti in domišljije. Vijolična barva izboljša tudi ljubezensko življenje, saj prinese nekaj drame v spalnico. Izberite razkošno ureditev, na primer črtaste tapete v smetanastih odtenkih, nato pa dodajte vijolične tekstilne dodatke in kovinska svetila in ogledala.
Omexco, Kontempo
Vijolična kuhinja


Čeprav se vam uporaba te barve v kuhinji zdi nenavadna, je Ultra Violet le naravni podaljšek enega najbolj vročih trendov zadnje sezone, ko smo na vsakem koraku lahko občudovali temno modre kuhinje. Barva leta 2018 je samo korak stran od temno modre na barvnem krogu. 

Če boste izbrali vijolično kuhinjo, potem jo uravnotežite z nevtralnimi odtenki. Uporabite delovno površino iz marmorja, kvarcita ali drugega tehničnega materiala, morda celo lesen kuhinjski pult, s katerim boste izravnali močan vpliv vijolične barve.


Dodajte izjemen kos pohištva


Če nameravate uporabiti Ultra Violet v spalnici ali bivalnem prostoru, razmislite o tem, da ga vključite v interier kot skulpturo. V tem primeru bo kos deloval kot osrednja točka prostora, saj bo nedvomno pritegnil veliko pozornosti. S tem v mislih izberite razkošno oblazinjeno posteljo, otoman ali naslanjač. 

Tudi v tem primeru je kontrast ključen. Če želite, da bo vijoličen kos pohištva v središču pozornosti, naj bo preostanek prostora opremljen v nevtralnih odtenkih. Še zlasti monokromatski odtenki resnično poudarijo ta globok vijoličen odtenek.
Vse fotografije interierja najdete v tej vili v Münchnu.


Izberite dodatke za dom 

Če ste ob teh intenzivnih odtenkih malce živčni, ne pozabite, da lahko odtenek Ultra Violet vedno vključite v interier v obliki dodatkov. Dodatki so odlično izhodišče, ker na splošno vključujejo cenejše elemente, ki jih je mogoče enostavno zamenjati, ko se vaš okus spremeni ter se odločite, da potrebujete spremembo.

Pri dodatkih je samo vaša domišljija omejitev. Dodatki so vse tisto, kar prinaša predvsem estetsko vrednost. Torej, s tem v mislih izberite vijolične dodatke, osredotočite pa se na dekorativne blazine, odeje, stensko dekoracijo, manjše dekorativne predmete ... 


Vsako leto Pantone izbere barvo leta. Letošnja izbira, Ultra Violet, ni nobena izjema. Ta nasičena in močna barva kaže na spremembe, ki se odvijajo v notranjem oblikovanju. Uporabite naše nasvete, če želite vključiti barvo leta 2018 v svoj dom.


Tukaj so še pretekle barve, ki so nosile naziv ''barva leta ...'':


Barva leta 2017 je GREENERY / zelena barva

BARVA LETA 2016 sta rožnata in svetlo modra

Marsala je barva leta 2015 Foto: www.freshome.com Nazaj na vrh

Morda vas zanima tudi

Moderno-klasično stanovanje v Barceloni z izjemnim interierjem

Leta 2018 je Meritxell Ribe - Room Studio v Barceloni prenovil stanovanje iz sredine prejšnjega stoletja. Oblikovalci so klasične arhitekturne prvine združili s trendnimi barvami ter z moderno notranjo opremo, da je nastalo domovanje z osupljivim interierjem, ki je tako klasičen kot tudi moderen. Več

Sodobna podeželska hiša, obdana z naravo

Sodobna podeželska hiša, obdana z naravo, se nahaja v Redwood Cityju v Kaliforniji. Sodobno hišo je leta 2017 oblikovalo podjetje Feldman Architecture. Več

Moderno stanovanje v Barceloni z vabečim vzdušjem

Čudovito svetlo stanovanje, ki se nahaja v Barceloni v Španiji, je leta 2017 prenovil in zasnoval Meritxell Ribé - Room Studio. Oblikovalci so združili skandinavski stil z mediteranskimi vplivi, pri tem pa so uporabili naravne materiale, vzorčasto keramiko in mehke pastelne odtenke, ki ustvarijo vabeče in toplo vzdušje. Več

Sodobno stanovanje v Milanu z ozko spalnico

Sodobno stanovanje, ki ga je leta 2018 oblikoval Studio Cichetti Viscardi, se nahaja v Milanu v Italiji. Stanovanje ima zelo prostoren dnevno-bivalni prostor, vendar izredno ozko spalnico, zato so oblikovalci izbrali posebno postavitev notranje opreme. Več

Nazaj na vrh
Naključni članki