Ideje za dom, nasveti, trendi

Granit ni najbolj priljubljen material v kuhinji

Granit je bil najbolj priljubljen material vse od devetdesetih let dalje. Ker pa videz granita ni najbolj moderen in je njegovo vzdrževanje zahtevno, ljubitelji sodobnega dizajna raje izberejo alternativne materiale, na primer kvarcit ali druge tehnične materiale. Granit torej ne zaseda več prvega mesta med materiali za kuhinjske pulte.

Ambientdizajn 9.10.2017, 15:05


Moderne kuhinje imajo prednost pred tradicionalnimi kuhinjami


Študija 2017 Houzz Kitchen Study ugotavlja, da je moderen stil stil številka 1, zato ga želijo kupci tudi za svoje kuhinje. Granit ni najboljša izbira v sodobni kuhinji prav zaradi zlatih odtenkov ter značilnega pisanega vzorca. Ker lastniki stanovanj izbirajo bolj sodobne in minimalistične vzorce ter bolj elegantne, hladnejše barve, kot sta siva in bela, ponuja kvarcit več možnosti.

Kvarcit je bolj okolju prijazen kot granit


Tako kvarcit kot tudi granit sta okolju prijazna, po drugi strani pa ne.

Granit
uvažajo, kar pomeni, da je njegov ogljični odtis večji zaradi prevoza. Granit je naravni kamen, vendar je porozen, zato potrebuje premaz s kemikalijami, ki preprečijo obarvanje in jedkanje. Granit lahko sprošča v zrak tudi določeno količino radona, ki pa naj ne bi bila nevarna.

Kvarcit je izdelan iz vsaj 90 % kremenčevega peska. Preostanek so polimeri, barve in smole, ki se vežejo na kremen in postanejo neverjetno močni in stabilni. Smole, čeprav niso tako nevarne kot radon pri granitu, lahko prav tako prehajajo v zrak. Tudi kvarcit ima večji ogljični odtis zaradi uvoza. 

Med največjimi proizvajalci umetnega kamna sta Caesarstone in Silestone. 

Kvarcit ponuja več možnosti glede barve in vzorca


Ker je kvarcit tehnično izdelan material, lahko ustvarijo najrazličnejše površine poljubne barve. Če obožujete marmor, vendar vas je strah zahtevnega vzdrževanja, je marmor iz tehničnega kamna prava izbira za vas. 

S kvarcitom je lažje delati


Če primerjamo granit s kvarcitom, je kvarcit malce močnejši od granita, hkrati pa je kvarcit bolj prilagodljiv. To pomeni, da ga je mogoče uporabiti na načine, kot jih granit ne zmore. Iz kvarcita je mogoče izdelati daljše pulte brez podpore. Prav tako je pri kvarcitu manjša verjetnost za razpoke in zlome kot pri granitu, ki ima naravno fine razpoke v kamnu.

Kvarcit je material, preprost za vzdrževanje


Kvarcit ni porozen, zato je čiščenje tekočin in madežev enostavno. Ker je kvarcit bolj trd v primerjavi z granitom, ga boste težko opraskali. 

Razmislite torej o kvarcitu kot naslednjem materialu, ko boste prenavljali kuhinjski pult ali pult v kopalnici. Izbirate lahko med številnimi podjetji, ki ponujajo veliko različnih barvnih, slogovnih in teksturnih različic, ki bodo obogatile vaš prostor in zagotavljale trajno in lepo površino.Še več idej in nasvetov:

Kako okrasiti, dekorirati moderno kuhinjo

Prednosti in slabosti betonskega kuhinjskega pulta
Foto: www.freshome.com, Pinterest/D. Cigale Nazaj na vrh

Morda vas zanima tudi

MDF Italia: interpretacija prostora in časa

Potovanja, poti, brezčasna mesta. Spreminjanje prostorov in kultur. Različni načini življenja. Oprijemljive in vsakodnevne spremembe, ki vključujejo vse bolj svetovljanske kupce ... Več

Sodobna hiša, zasnovana z mislijo na razgled

Podjetje Cymon Allfrey Architects je zasnovalo sodobno hišo z obsežnim razgledom, le-ta pa se nahaja v Christchurchu na Novi Zelandiji. Moderna hiša se terasasto razprostira po hribu, kar omogoča večini notranjih prostorov neposreden izhod na vrt. Več

Skandinavski dom v Aziji za mlado družino

Moderno stanovanje, ki se nahaja na Tajvanu, je leta 2017 zasnovalo podjetje HOZO Interior Design. Ste tudi vi opazili, kako skandinavski stil in vzdušje skandinavskih domov intenzivno prodira v Azijo in moderno urejena stanovanja? Več

Stanovanje: majhen interier poveča pameten dizajn

Sodobno stanovanje s klasičnimi mestnimi značilnostmi je nastalo po intervenciji don’t DIY Studia. Ohranili so prvotno ureditev in pretok prostorov, ki doda modernistični pridih, uredili pa so novo osvetlitev prostorov, ki daje celotnemu interierju vzdušje svežine in lahkotnosti. Drsni paneli ter bela vrata, ki se spajajo s stenami, velika okna z belim ogrodjem, po meri izdelano pohištvo in oblazinjeno pohištvo določajo čar in edinstven značaj tega stanovanja. Več

Nazaj na vrh


Naključni članki

Ideje za dom, nasveti, trendi