Ideje za dom, nasveti, trendi

Kako se pripraviti na prenovo stanovanja, hiše

Velika prenova stanovanja ali hiše je razlog za praznovanje - ko bodo izvajalci odšli in bodo izginile vse zaščitne rjuhe, kartoni, smeti in prah, boste lahko uživali v vsem razkošju, a do te točke je še daleč in premagati boste morali še polno ovir. Naj gre za rušenje obstoječe strukture ali gradnjo nove, vedno bo veliko prahu in hrupa, zoprne vonjave, ki dražijo nos, izguba zasebnosti in druge neprijetnosti. Kaj storiti ob vseh teh težavah?

Ambientdizajn 3/14/2017, 8:41 AM
Odgovor je, da se tem težavam ne morete izogniti, priprava pa bo pripomogla, da se boste lažje spopadali s težavami in gradbenim stresom, ko ne bo vode, elektrike, delujočega stranišča, delujočega štedilnika ... Stosa Cucine by Elementare 


1. Razmislite, da bi v času prenove živeli drugje


Eden od najboljših načinov reševanja zgoraj omenjenih težav, predvsem težav s prahom in hrupom, je, da se tem težavam preprosto izognete. Začasna vselitev k sorodnikom in prijateljem je ena možnost, a tudi tam lahko hitro nastane gneča. Druga možnost je začasni najem. Zagotovo vas bo najem nekaj stal, a ne boste nikomur v napoto. Nekateri ljudje pa se preprosto odločijo za počitnice, ko pridejo gradbinci v hišo. Dokler imate zanesljivo ekipo in nadzornega, je oddih čudovita ideja. Poskrbite, da boste za prenovo izbrali pravo ekipo, saj imate le eno priložnost. 

2. Če nameravate ostati, pripravite vse družinske člane na motnje 

Še pred začetkom gradbenih del se prepričajte, da so vsi družinski člani seznanjeni z (morebitnimi) neprijetnostmi, da se bodo z njimi lahko ustrezno soočili, ko bo do njih prišlo, predvsem pa, da gradbeni stres, nered in nevšečnosti ne bodo vplivale na vaše odnose niti odnose s sosedi. Če živite v enodružinski hiši, hiši dvojčku ali v stanovanju v večstanovanjski zgradbi, vedno se pogovorite s sosedi glede pričakovane prenove in hrupa, saj se gradbena dela lahko vlečejo tudi več tednov. Kako dragoceni so dobri medsosedski odnosi, boste spoznali, ko bo vaše stranišče nedelujoče. Drugi stanovalci imajo lahko tudi posebne zahteve ali pomisleke glede časovnega poteka projekta. V večstanovanjski zgradbi morate še pred začetkom del pridobiti ustrezna dovoljenja in soglasja.  
3. Pogovorite se z otroki


Če vaši otroci uživajo ob hrupu zidarskega orodja, potem ne bo težav, medtem ko nekatere otroke razburi podiranje družinskega doma. Še pred začetkom se pogovorite z njimi in se prepričajte, da razumejo, da rušenje ni vedno slabo in zakaj je treba najprej nekaj podreti, da bo nato nastalo nekaj novega in boljšega. 

4. Razmislite o partnerskem odnosu

Mnogi pari so presenečeni, kako gradbena dela in napredovanje projekta negativno vpliva nanje. To se zgodi zaradi številnih razlogov, denar pa je eden od pomembnejših razlogov. Napredovanje projekta pogosto razkrije strukturne oziroma skrite napake in projekt postane dražji in zahtevnejši, kot ste načrtovali. Načrtovana finančna rezerva za skrite napake ali nepredvidene zaplete bo krotila vaš stres. Včasih tudi izguba zasebnosti in motnje v vsakdanji rutini lahko postanejo velika težava, če se prenova pretirano vleče. Pomembno je, da v takih trenutkih vidite zaključek projekta in vse prednosti, ki jih bo imel prenovljeni prostor. Kar naenkrat boste ugotovili, da so vaše težave preprosto izginile.

5. Določite varen prostor

Ko postanejo stvari preveč stresne in prašne, je pomembno, da imate en prostor, ki se ga prenova ni dotaknila in kjer se lahko naužijete nekaj miru, čeprav popolne tišine v času prenove ne morete pričakovati. Če boste med prenovo živeli na ‘gradbišču’, potem naj bo obseg prenove tako velik, da vam bo ostal nedotaknjen en prostor, v katerem boste lahko ohranjali duševno zdravje.
6. Naj bo proračun dovolj ohlapen, da bo omogočal tudi nekaj razvajanja


Glede gradbenega nereda ne morete kaj bistvenega storiti, dokler se projekt ne zaključi. Lahko pa se v tem napornem obdobju sprostite z večerjo v dvoje, masažo, še bolje pa je, če na koncu najamete čistilni servis.

7. Pripravite se na zamude

Na obdobje prenove se je treba pripraviti, a tudi na morebitne zamude, saj se le redki projekti zaključijo v napovedanem roku. Zamude so neizogibne, če se pojavijo skrite napake, težave v dobavi materiala, težave s financami ... Iz tega razloga je vedno dobro, da govorite o tednih in ne o dneh. Vse, kar bo manj od tega roka, bo odlično. 
Stosa Cucine by Elementare


Lahko se odločite tudi za postopno prenavljanje doma in prenavljanje enega prostora naenkrat. Prenovite eno sobo, nato si privoščite odmor, da privarčujete več denarja, preden znova začnete prenavljati.


V pomoč naj vam bodo tudi naslednji trije članki:

Kako preprečiti nesrečo med naredi sam projekti

Uspešna prenova doma: 7 korakov do uspeha 

Naredi sam, pospravi, recikliraj, obnovi!Foto: www.architectureartdesign.com, Pinterest/D. Cigale, Stosa Cucine

Nazaj na vrh

Morda vas zanima tudi

Moderno-klasično stanovanje v Barceloni z izjemnim interierjem

Leta 2018 je Meritxell Ribe - Room Studio v Barceloni prenovil stanovanje iz sredine prejšnjega stoletja. Oblikovalci so klasične arhitekturne prvine združili s trendnimi barvami ter z moderno notranjo opremo, da je nastalo domovanje z osupljivim interierjem, ki je tako klasičen kot tudi moderen. Več

Sodobna podeželska hiša, obdana z naravo

Sodobna podeželska hiša, obdana z naravo, se nahaja v Redwood Cityju v Kaliforniji. Sodobno hišo je leta 2017 oblikovalo podjetje Feldman Architecture. Več

Moderno stanovanje v Barceloni z vabečim vzdušjem

Čudovito svetlo stanovanje, ki se nahaja v Barceloni v Španiji, je leta 2017 prenovil in zasnoval Meritxell Ribé - Room Studio. Oblikovalci so združili skandinavski stil z mediteranskimi vplivi, pri tem pa so uporabili naravne materiale, vzorčasto keramiko in mehke pastelne odtenke, ki ustvarijo vabeče in toplo vzdušje. Več

Sodobno stanovanje v Milanu z ozko spalnico

Sodobno stanovanje, ki ga je leta 2018 oblikoval Studio Cichetti Viscardi, se nahaja v Milanu v Italiji. Stanovanje ima zelo prostoren dnevno-bivalni prostor, vendar izredno ozko spalnico, zato so oblikovalci izbrali posebno postavitev notranje opreme. Več

Nazaj na vrh
Naključni članki